Όποιος έχει νιώσει ναυτία, ξέρει πόσο ενοχλητική και εξουθενωτική είναι αυτή η αίσθηση. Συνήθως, δε, δεν έρχεται μόνο του, αλλά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως η τάση για εμετό και η ζαλάδα. Έτσι, δυσκολεύει πάσης φύσεως κίνηση και φυσικά διαταράσσει το στομάχι και την όρεξή σου. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από τη ναυτία, με τις συνηθέστερες να είναι η γαστρεντερίτιδα, ένα ταξίδι ή μια εγκυμοσύνη.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ανακουφίσεις τη ναυτία. Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση είναι τα φάρμακα, τα οποία μπορούν μεν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τη ναυτία, συνήθως όμως συνοδεύονται από δυσάρεστες παρενέργειες, όπως υπνηλία, πονοκέφαλο και δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν, όμως, και φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης και μάλιστα με υλικά που, κατά πάσα πιθανότητα, έχεις ήδη στο σπίτι.

Πώς μπορείς να απαλλαγείς, λοιπόν, φυσικά από τη ναυτία;

Λεμόνι

Το άρωμα λεμονιού μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ βοηθητική ουσία για την ανακούφιση της ναυτίας, προτείνει, μιλώντας στο Popsugar η Alexa Mieses Malchuk, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο One Medical. Οι ακριβείς αιτίες που αυτό το συστατικό βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας δεν είναι σαφείς, ωστόσο γενικά έχει διαπιστωθεί ότι η εισπνοή αρωματικών ουσιών, όπως το λεμόνι ή το αιθέριο έλαιο λεμονιού, στέλνει απευθείας σήμα στην περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τα συστήματα που ελέγχουν τη μνήμη, τα συναισθήματα, τις ορμόνες, το σεξ και τον καρδιακό ρυθμό, εξηγεί η δρ. Malchuk. «Αυτά τα νευρολογικά μηνύματα συμβάλλουν στην απελευθέρωση μιας ορμόνης, που προάγει την υγεία του στομάχου», προσθέτει.

«Η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί ενδεχομένως να αποσπάσει την προσοχή του εγκεφάλου από τη «μάχη» μεταξύ αυτού που αισθάνεσαι και αυτού που συμβαίνει γύρω σου», εξηγεί από την πλευρά της η Tamika Henry, ιδρύτρια του Unlimited Health Institute.

Μια μελέτη του 2014 σε 100 εγκύους διαπίστωσε ότι το έλαιο λεμονιού ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία της ναυτίας που προκαλείται κατά την εγκυμοσύνη.

Τζίντζερ

«Η κατανάλωση εκχυλίσματος ή ρίζας τζίντζερ πιστεύεται ότι μειώνει τη ναυτία και ηρεμεί το στομάχι. Το τζίντζερ αποτελεί μια κοινή φαρμακευτική ουσία για την πρωινή αδιαθεσία των εγκύων και μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία», υποστηρίζει η δρ. Malchuk. «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη ρίζα τζίντζερ στη μαγειρική σου ή καταναλώσεις την ουσία σε μορφή ροφήματος ή συμπληρώματος», συμπληρώνει.

Μινθέλαιο

Η μυρωδιά διάφορων αιθέριων ελαίων, όπως το έλαιο μέντας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Μια πρόσφατη μελέτη σε 100 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αιθέριο έλαιο μέντας βελτίωσε σημαντικά τη ναυτία. Έχει επίσης δοκιμαστεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, καθώς και σε έγκυες, δίνοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Βελονισμός

Ο βελονισμός αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στη ναυτία. Λεπτές βελόνες τοποθετούνται στο δέρμα, λειτουργώντας «με πολύπλοκο τρόπο, που πιθανότατα επηρεάζει το στομάχι, μειώνοντας την έκκριση οξέων του στομάχου και απελευθερώνοντας ορμόνες που επηρεάζουν το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ναυτία», εξηγεί η δρ. Malchuk. Βοηθητικό μπορεί να αποδειχθεί και το acupressure, ένα είδος μασάζ που χρησιμοποιεί τεχνικές βελονισμού (σημεία πίεσης), οι οποίες βοηθούν τους μύες να χαλαρώσουν, αυξάνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την αίσθηση ναυτίας και εμετού, σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering Cancer Centre.

Κομπρέσα/ Κρύος αέρας

Μερικές φορές, το πιο απλό είναι και το πιο αποτελεσματικό. Στην περίπτωση της ναυτίας, το πιο απλό είναι να τοποθετήσεις μια κρύα κομπρέσα ή να εκτεθείς σε ψυχρό αέρα, για να μειώσεις την αίσθηση ναυτίας. Ουσιαστικά, η ναυτία μαρτυρά την προσπάθεια του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, επομένως λίγη επαφή με το κρύο θα βοηθήσει και θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Διαλογισμός και αναπνοές

Ηρεμιστικές τεχνικές, όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά συμπτώματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η ναυτία, ειδικά εάν αυτή οφείλεται σε άγχος. Τα οφέλη του διαλογισμού στη διαχείριση του άγχους είναι γνωστά, ενώ πολλές φορές αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότερη και από τα φάρμακα.

«Μερικοί εικάζουν ότι οι συνειδητές, αργές αναπνοές οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας ηρεμία στον εγκέφαλο και μειώνοντας τη ναυτία», καταλήγει η δρ. Malchuk.