Όπως και να το δεις, όταν έρθει η μέρα που περιμένεις την περίοδό σου κι αυτή δεν εμφανιστεί, είναι ένα γεγονός που σε απορυθμίζει.

Εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, τότε ίσως αποτελεί εκείνη την πρώτη ένδειξη που μαρτυρά ότι ίσως έρχεται ένα μωρό.

Εάν, πάλι, έχεις σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά μια εγκυμοσύνη δεν είναι στα πλάνα σου, τότε μια καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες, ακόμη και τρόμο. Αν, όμως, έχεις βιώσει ποτέ καθυστέρηση σε μία περίοδο που δεν ήσουν σεξουαλικά δραστήρια, τότε μάλλον θα ξέρεις ότι μια εγκυμοσύνη δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πυροδοτεί αυτό το φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την απουσία της περιόδου σου.

«Πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα νεαρές, παρουσιάζουν ακανόνιστη περίοδο», εξηγεί η Vanessa Cullins, αντιπρόεδρος εξωτερικών ιατρικών υποθέσεων στο Planned Parenthood. «Στα έφηβα κορίτσια, η απώλεια περιόδου μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, όπως κάποια ασθένεια, άγχος ή η ενασχόληση με κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα».

Σε ό,τι αφορά στο σεξ, η μόνη πιθανότητα να επηρεάσει την περίοδο είναι αν προκύψει όντως μια εγκυμοσύνη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ποιοι άλλοι λόγοι οδηγούν στην καθυστέρηση;

Στρες

Το άγχος είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Όταν βιώνεις στρες, το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη. Εάν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, εμποδίζοντας τον εγκέφαλο να στείλει το κατάλληλο σήμα στην υπόφυση.

Σε αντίθεση με άλλες καταστάσεις, το άγχος μπορεί να αποδειχθεί μια μεγάλη πρόκληση στη διαχείρισή του. Εάν αντιμετωπίζεις χρόνιο στρες, καλό θα είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ώστε να ανακουφίσεις τα συμπτώματα άγχους, που επηρεάζουν σημαντικά ολόκληρο τον οργανισμό σου.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Σε αντίθεση με το άγχος, μια διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωστεί εύκολα, μέσα από απλές εξετάσεις. Μια τέτοια διαταραχή έχει ως αποτέλεσμα ο θυρεοειδής να παράγει υπερβολικές ή ελάχιστες ποσότητες ορμονών, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine. «Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σου», λέει η δρ. Cullins.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Πρόκειται για μια πάθηση πολύ συχνότερη απ’ ότι πιστεύεται και φυσικά επηρεάζει την έμμηνο ρύση. «Το σύνδρομο προκαλεί ακανόνιστες περιόδους, στειρότητα, παχυσαρκία, υπερβολική τριχοφυΐα, ενώ συμβάλλει επίσης σε υπερβολική λιπαρότητα στο δέρμα, τάση ακμής, πολλαπλές κύστες στις ωοθήκες και αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και σε διαβήτη. Το σύνδρομο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, διαφορετικά είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνθήκες απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή», επισημαίνει η δρ. Cullins.

Κάποια χρόνια ασθένεια

Μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος Lyme και η κοιλιοκάκη, μπορούν επίσης να συμβάλουν στο φαινόμενο της καθυστέρησης. «Οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια δεν ελέγχεται ή δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επηρεάσει την κανονικότητα της περιόδου ή την ποσότητα της ροής του αίματος», εξηγεί η δρ. Cullins.

Αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας ακόμη παράγοντας που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την περίοδό σου, προκαλώντας καθυστέρηση, ακανόνιστες περιόδους και μη φυσιολογική ροή αίματος, ειδικά κατά τον πρώτο καιρό χρήσης τους.

«Όλες οι μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων που απελευθερώνουν ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο και την κανονικότητα της περιόδου», λέει η δρ. Cullins. «Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με ακανόνιστες ή πολύ επώδυνες περιόδους χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά με στόχο να μετατρέψουν την περίοδό τους σε μια λιγότερο επίπονη και πιο ομαλή διαδικασία».

Εάν η περίοδός σου καθυστερήσει για έναν μήνα, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσεις επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση του κύκλου σου, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάσαι όταν αντιμετωπίζεις μια καθυστέρηση στην περίοδό σου είναι: Πάρε μια βαθιά ανάσα και μην πανικοβάλλεσαι. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελεί την πρωταρχική σκέψη, δεν είναι όμως η μόνη πιθανή «ένοχη». Ίσως απλά, με αυτό τον τρόπο, το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι. Κράτα τακτικά σημειώσεις για το πώς αισθάνεσαι και τι άλλα πιθανά συμπτώματα αντιμετωπίζεις (πχ πονοκεφάλους, κράμπες, αλλαγές στην όρεξη ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη αίσθηση). Η παρακολούθηση αυτών των δεδομένων θα σε διευκολύνει να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα του τι μπορεί να συμβαίνει.