Μέσα σε μια μέρα, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις τουλάχιστον απο τρία διαφορετικά άτομα τη φράση ‘Είμαι τόσο κουρασμένη/ος’. Τα παράπονα αυτά έχουν γίνει (δυστυχώς) πολύ συχνά, όπως οι συζητήσεις για το καιρό ή η αντίστροφη μέτρηση για το Σαββατοκύριακο. Αλλά γιατί να είναι κάποιος τόσο κουρασμένος; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, αυτό συμβαίνει λόγω κοινωνικού jet lag.

Δεν το έχεις ξανακούσει; Ο όρος αναφέρεται σε οτιδήποτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου σου – πρόκειται κυρίως για τις εξόδους με φίλους μέχρι αργά με αποτέλεσμα να πηγαίνεις για ύπνο το επόμενο πρωί. Δεν είναι περίεργο πως όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου και να σε βγάλει εκτός προγράμματος για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Μια νέα έρευνα όμως έχει δείξει πως κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά και την υγεία σου.

Κάθε μια ώρα ενός τέτοιου είδους jet lag – δηλαδή ύπνου που χάθηκε μέσα στην εβδομάδα λόγω αυτών που έκανες το σαββατοκύριακο – μπορεί να οδηγήσει σε πιθανότητα 11% να αναπτύξεις κάποιο καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνες.

Ένα πρόγραμμα ύπνου – πέρα απο τη διάρκεια του – παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας.

Ένας κανονικός ύπνος κύκλου μπορεί να είναι        ένας αποτελεσματικός, ανέξοδος και απλός τρόπος για να προφυλαχθείς απο κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σου καθώς και πολλά άλλα προβλήματα υγείας,’ υποστηρίζει η Sierra B. Forbush, κύρια ερευνήτρια της μελέτης αυτής.

Οπότε, πόσο πρέπει να κοιμόμαστε τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου, το καλύτερο είναι να κοιμόμαστε 7 ώρες. Ναι, ίσως θα πρέπει να ξεχάσεις τα ποτά και να πας νωρίς για ύπνο την Παρασκευή. Σκέψου όμως οτι θα έχεις περισσότερο χρόνο για να απολαύσεις το brunch των ονείρων σου το πρωί του Σαββάτου.

Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά