Η αλήθεια είναι πως δεν κάνεις αρκετές διακοπές, ούτε όμως και διαλογισμό. Σύμφωνα με έρευνες, οι millennials δεν κάνουν αρκετές διακοπές, σε αντίθεση με άλλες γενιές. Η τεχνολογία φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμα κι όταν είσαι κάπου εκτός δουλειάς, συνεχίζεις να δουλεύεις μέσω του καλύτερού σου φίλου… δηλαδή του κινητού σου. Τα καλά νέα είναι πώς σύμφωνα με μία καινούργια έρευνα που δημοσίευσε το Journal of Positive Psychology, με το να διαλογίζεσαι δεκαπέντε λεπτά τη μέρα μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτικό όσο το να πηγαίνεις διακοπές. 

Βέβαια, ο διαλογισμός δεν είναι και τόσο διασκεδαστικός. Ως ένας άνθρωπος που πρόσφατα έκανε τις διακοπές του χωρίς να ασχοληθεί με τη δουλειά μετά από 3 χρόνια και που έκανε διαλογισμό κάθε μέρα, έχω να δηλώσω ότι ο διαλογισμός με ξεκούρασε περισσότερο από ότι οι διακοπές. 

Αυτό που δεν θα έλεγα και τόσο χαλαρωτικό είναι το ότι γύρισα και είχα 700 emails να με περιμένουν και πολλά projects που περίμεναν την έγκρισή μου. Έπρεπε να διαλογιστώ για να αντέξω την επιστροφή μου μετά τις διακοπές. 

Πολλές φορές θα λέγαμε πως το να γυρνάς στη δουλειά μετά από διακοπές είναι πολύ πιο αγχωτικό. 

Και ενώ οι millenials δεν παίρνουν τον χρόνο διακοπών που τους αναλογεί , λύση δεν υπάρχει. Η έρευνα έδειξε πως ο διαλογισμός έδειξε παρόμοια οφέλη με αυτά των διακοπών. Έτσι, ακόμα κι αν δουλεύω στις διακοπές μου θα μπορώ να ξεκουράζομαι με τον διαλογισμό. 

“Μελετήσαμε την επίδραση που έχουν τα 15 λεπτά διαλογισμού συγκρίνοντάς τα με μία μέρα διακοπών. Τις μέρες που οι συμμετέχοντες διαλογιζόταν, παρατηρούσαν ότι είχαν χαμηλότερα ποσοστά αρνητισμού και υψηλότερα ποσοστά ευεξίας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με μία μέρα διακοπών,” αναφέρει η έρευνα.

Ένας λόγος που ο διαλογισμός λειτουργεί είναι επειδή δημιουργεί χώρο στον εγκέφαλό σου, ανάμεσα στο άγχος και στις αντιδράσεις μας.

Με τον καιρό, πράγματα που σε έκαναν να νευριάζεις δεν θα σε “αγγίζουν” πια. Ωστόσο, για να έχεις συνεχή αποτελέσματα, χρειάζεται να διαλογίζεσαι κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το να παρατάς τον διαλογισμό είναι σαν να γυρίζεις από διακοπές. 

Χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορείς να ζήσεις και με λιγότερο άγχος στη ζωή σου. Ένας άλλος λόγος που οι millennials κάνουν λιγότερο διακοπές είναι λόγω των οικονομικών. Η έρευνα έδειξε ότι φοβούνται να πάρουν άδεια, για να μην χάσουν την δουλειά τους. Ωστόσο, έχει κάποια βάση. Έχω φίλους από το πανεπιστήμιο που ψάχνουν μήνες ολόκληρους για δουλειά. 

Έτσι, μία λύση είναι ο διαλογισμός. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαλογισμού. Εμένα ο αγαπημένος μου τύπος είναι εκείνος που με αφήνει. να ξαπλώσω. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να διαλογιστώ και να κοιμηθώ την ίδια ώρα. Ακόμα κι αν το να παίρνεις έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της μέρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για σένα, τότε μπορείς να διαλογίζεσαι καθώς περπατάς ή τρέχεις. 

Πέρασα περιόδους που έκανα διαλογισμό και περιόδους που δεν έκανα. Τον τελευταίο καιρό όμως έχω μπει σε πρόγραμμα και έχω δει μεγάλη διαφορά. Το να ξεκουράζεσαι για μόνο 15 λεπτά τη μέρα, είναι σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο μακρινό μέρος. Γιατί αν κανείς δεν στο έχει πει μέχρι στιγμή, το αξίζεις!

Πηγή: https://www.bustle.com