Είτε είσαι στο σούπερ μάρκετ και προσπαθείς να θυμηθείς τη λίστα με τα ψώνια που ξέχασες στο σπίτι είτε μελετάς για κάποια εξέταση, η μνήμη σου σε βοηθά να αποκτήσεις πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πληροφορίες και να επεξεργαστείς τον κόσμο γύρω σου.

Και φυσικά όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να θυμόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία σημαντικά πράγματα, σωστά; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης σου.

Δώσε βάση στη διατροφή σου

Η διατροφική ψυχιατρική είναι ένας τομέας της επιστήμης που χρησιμοποιεί τρόφιμα και συμπληρώματα για να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη των αναγκών ψυχικής υγείας ενός ατόμου. Με πιο απλά λόγια, η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική ευεξία και τη συνολική γνωστική λειτουργία.

Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσεις τη μνήμη σου:

  • Περιόρισε τα πρόσθετα σάκχαρα, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Αύξησε τις ζωικές πρωτεΐνες, τα υγιή λίπη και τα αντιοξειδωτικά
  • Υποστήριξε τον μεταβολισμό σου καθορίζοντας τι και πότε θα φας
  • Διατήρησε ισορροπημένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Δώσε μια ευκαιρία στα συμπληρώματα με ωμέγα-3

Μιλώντας για υγιή λίπη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική γνωστική λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης—ιδιαίτερα τα EPA και DHA, τα οποία είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως σε θαλάσσιες πηγές (ψάρια και φύκια).* Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη γνωστική υγεία και το DHA ειδικότερα (με ή χωρίς EPA). Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τη γενική νευροπροστασία, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

Μην παραλείπεις την άσκηση

Η άσκηση είναι φάρμακο για το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια και η καρδιοαναπνευστική άσκηση αυξάνουν τη λευκή και τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, αντίστοιχα. Η φαιά ουσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα της επεξεργασίας που συμβαίνει στον εγκέφαλο, ενώ η λευκή ουσία εμπλέκεται περισσότερο στην επικοινωνία εντός του εγκεφάλου και μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού – όλα αυτά είναι σημαντικά για τη λειτουργία της μνήμης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry αποκαλύπτει το σημείο για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη της ψυχικής ευεξίας: 30 έως 60 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να υποστηρίξεις την ψυχική ευεξία και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Χαλάρωσε

Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας έχουν σίγουρα κερδίσει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια – και όχι άδικα. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι επιμηκύνει τα τελομερή (ένας βιοδείκτης μακροζωίας) και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, ο διαλογισμός αυξάνει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο και βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

Δώσε προσοχή στον ύπνο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική μας ευεξία, αλλά ήξερες ότι παίζει συγκεκριμένο και ζωτικό ρόλο στην υγιή μνήμη; Ενώ κοιμάσαι κάθε βράδυ, ο εγκέφαλός σου παίρνει όλες τις πληροφορίες από την ημέρα και περιορίζει τα περιττά κομμάτια, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει σωστά ό,τι είναι απαραίτητο. Ο ξεκούραστος ύπνος των επτά με εννέα ωρών διασφαλίζει τη διατήρηση των σωστών αναμνήσεων—οπότε φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά, εάν θες να ενισχύσεις τη μνήμη σου ενώ κοιμάσαι.

Όπως κατάλαβες, μικρές αλλά σταθερές βελτιώσεις κάθε μέρα στη ρουτίνα διατροφής, ύπνου και άσκησης μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην ποιότητα της μνήμης σου αλλά και συνολικά στη διάρκεια της ζωής σου.

Πηγή: mindbodygreen.com

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ήξερες πόσα οφέλη έχει το να πας μια βόλτα στη βροχή;