Έφτασαν γενέθλια και να σου οι ευχές. Υγεία, αγάπη, ευτυχία, αρμονία, ευημερία. Και ταξίδια, πάθος, χρώματα, μυρωδιές και δημιουργίες. Και ό,τι επιθυμείς κι ό,τι ονειρεύεσαι, καλά να περνάς, να είστε όλοι καλά, να χαίρεστε ο ένας τον άλλο και καλούς απογόνους.

Και Χρόνια σου Πολλά. Εννοείται Χρόνια σου Πολλά. Αυτό στάνταρ. Τα άλλα επιλέγονται κατά βούληση, ως συνοδευτικά. Κρατάς τις πιο πολύτιμες ευχές σαν θησαυρό και προχωράς. Έχει ώρες η μέρα σου μπροστά, θα τα ξανακούσεις ώσπου να τα μάθεις απ΄ έξω κι ανακατωτά.

Η Κάνε Τανάκα που κάνει πράξη το Χρόνια Πολλά

Κατά πώς γίνεται εύκολα αντιληπτό, η μακροζωία είναι η πιο δημοφιλής ευχή. Θέλουμε φαίνεται να ζήσουμε πολύ. Ή να ζήσουμε πολλά. Ή και τα δύο μαζί. Αλλά θέλουμε να ζήσουμε και καλά, όχι να φτάσουμε σε μια ηλικία που από εκεί και έπειτα απλά να υπάρχουμε. Θέλουμε να έχουμε το μυαλό μας, να μπορούμε να αναπολούμε τα πολλά που ζήσαμε. Να κάνουμε και νέα όνειρα, γιατί όχι; Θέλουμε και το σώμα στα καλά του, να μπορούμε να είμαστε εν κινήσει και όσο το δυνατόν πιο αυτόνομοι.

Την τρέχουσα στιγμή, το γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο είναι η Κάνε Τανάκα. Γεννήθηκε τον Γενάρη του 1903, κάνε τις πράξεις εσύ. Και την επόμενη φορά που θα πεις σε κάποιον να τα εκατοστίσει, ξανασκέψου το. Για την Τανάκα θα ήταν κατάρα. Γεννήθηκε στο χωριό Καζούκι της Ιαπωνίας. Τότε Καζούκι, τώρα Φουκουόκα. Τόσα χρόνια μετά, μέχρι και το χωριό άλλαξε ονομασία.

Ήταν πρόωρο μωρό και μεγάλωσε με γάλα άλλων μητέρων. Εργάστηκε σε κατάστημα πώλησης κέικ ρυζιού μαζί με το σύζυγό της, Χιντέο. Στον πόλεμο έχασε άντρα και γιο και συνέχισε να εργάζεται στο κατάστημα έως τη σύνταξη, στα 63 της. Στα 103 της βρέθηκε με καρκίνο του παχέους εντέρου, τον οποίο και ξεπέρασε. Περνά τη μέρα της παίζοντας επιτραπέζια και κάνοντας βόλτες στους προαύλιους διαδρόμους του οίκου ευγηρίας όπου διαμένει. Της αρέσει η καλλιγραφία και τα sudoku.

Ζώνες μπλε

Χρόνια πολλά χωρίς το χρόνια καλά δε λέει. Νέες έρευνες δείχνουν πως θεωρητικά θα μπορούσαμε με τις τρέχουσες συνθήκες να ζούμε έως και 150 χρόνια. O συγγραφέας και ερευνητής Dan Buettner, μελετά τα hotspots μακροζωίας και ευημερίας ανά τον κόσμο.

Μπλε Ζώνες τα λέμε και είναι τα μέρη του πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Η ιταλική Σαρδηνία, η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η κωμόπολη Λόμα Λίντα στη Νέα Καλιφόρνια, η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και η δική μας Ικαρία.

Προσπαθώντας να βρει τα μυστικά των ανθρώπων στις Μπλε Ζώνες, ο Buettner κατέγραψε μεταξύ άλλων τα ροφήματα που συνηθίζουν να πίνουν, έχοντας βάσιμα στοιχεία πως κάποια σύνδεση υπάρχει εκεί.

Τα 5 ροφήματα που πίνουν οι άνθρωποι με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

1. Πράσινο τσάι

Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι άνθρωποι γεμίζουν καθημερινά μια τσαγιέρα 600 περίπου ml με φύλλα πράσινου τσαγιού και ζεστό νερό και το έχουν εκεί και το πίνουν όλη μέρα. Σταματούν το απόγευμα, για να μη διαταραχθεί ο ύπνος τους. Αύριο, ξανά τα ίδια.

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, Πάρκινσον και καρδιακών παθήσεων και προάγει τη συγκέντρωση της προσοχής. Είναι στο μεταξύ και γεμάτο αντιοξειδωτικά, με βασικά τις φλαβανόλες και τις κατεχίνες. Φλαβανόλες για λιγότερη κακή χοληστερόλη, κατεχίνες για προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.

Το ρόφημα αυτό λειτουργεί ως προβιοτικό, οπότε δημιουργεί συνθήκες για ανάπτυξη οφέλιμων μικροοργανισμών στο στομάχι και το έντερο και μειώνει τους μη ευεργετικούς πληθυσμούς, αντίστοιχα. Οι πολυφαινόλες του ενισχύουν την υγεία των οστών. Το δε φανταστικό αμινοξύ L-θειανίνη, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου αλλά και στην καλύτερη προσοχή και μνήμη. Δείχνει ακόμη να σχετίζεται και με τη βελτιωμένη διάθεση.

2. Μαύρο τσάι

Περιέχοντας ό,τι ακριβώς και το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι πάει παρέα με την καλή υγεία σώματος και νου. Προσθετικά σε όλα τα άλλα, είναι ακόμη καλύτερο από το πράσινο τσάι όσον αφορά στην πέψη και τη λειτουργία του γαστρεντερικού.

3. Καφές

Καφεΐνη βέβαια υπάρχει και εδώ. Όπως κι ένα κάρο ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Μαζί με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όπως βιταμίνη Β5 για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, μαγγάνιο για ανάπτυξη και μεταβολισμό των οστών, κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μαγνήσιο για παραγωγή ενέργειας και για ποιοτικό ύπνο και νιασίνη που βοηθά όλες τις βιταμίνες να μετατραπούν σε ωφέλιμη ενέργεια.

Η λογική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παρουσίασης διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψης, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, κακοήθειες και ηπατικές νόσους.

Ψάχνοντας ο Buettner, ανακάλυψε πως στην Ικαρία αλέθουν τον καφέ τους πολύ καλά και στη συνέχεια τον βράζουν στο μπρίκι αργά, βοηθώντας τα αντιοξειδωτικά του συστατικά να απελευθερωθούν ακόμη περισσότερο. Στη Σαρδηνία και την Κόστα Ρίκα, ο καφές είναι πιο ήπιος αλλά εξαιρετικά δημοφιλής.

4. Νερό

Κι αν δεν έχουν πλεχτεί εγκώμια για το νερό. Που δεν τα χρειάζεται δηλαδή. Αυτονόητα πράγματα, αφού όπου νερό, εκεί και ζωή. Φτάνει που ξέρουμε πως το σώμα μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό περίπου τρεις ημέρες. Χωρίς κανένα πρόσθετο, χωρίς ζάχαρη και αλάτι, χωρίς χημικά, σίγουρα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να επιλέξουμε.

Σε όλες τις περιοχές της Μπλε Ζώνης, οι κάτοικοι αγαπούν το νερό. Ίσως μάλιστα υπάρχει κάτι εδώ. Τα μέρη αυτά, όλα ανεξαιρέτως, φημίζονται για την καλή ποιότητα νερού. Στη Νικόγια ειδικά, το νερό που πίνουν αναβλύζει από τη Γη και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Το ασβέστιο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλιοφάνεια της περιοχής, αποτελεί δίδυμο-φωτιά για την υγεία των οστών. Αποτρέποντας εκφυλίσεις, κατάγματα και εν ολίγοις τυχόν μοιραίες πτώσεις, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το δε μαγνήσιο, συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

5. Κόκκινο κρασί

Το αλκοόλ έχει κατηγορηθεί για τοξικότητα και την αύξηση της πιθανότητας καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες. Και βέβαια, για την αύξηση κινδύνου ατυχημάτων, τροχαίων και μη, μετά την κατανάλωσή του. Παρόλα αυτά, ο Buettner διαπίστωσε πως και στις 5 περιοχές της Μπλε Ζώνης οι άνθρωποι πίνουν καθημερινά λίγο κόκκινο κρασί. Συνδυάζοντάς το με φυτικά γεύματα, τετραπλασιάζεται η απορρόφηση φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών, μειώνοντας στο τέλος της ημέρας τα επίπεδα κορτιζόλης.

Μελέτες δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους δεν το προτιμούν. Ίσως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες να ευθύνονται και εδώ, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και κακοήθειες.

Αυτά από χημεία. Κατά τα άλλα, το αλκοόλ δυναμώνει την επιθυμία για κοινωνικές επαφές και σίγουρα η κοινωνικότητα και η παρέα είναι παράγοντες που ταυτίζονται με τη μακροζωία. Η έλλειψη μέτρου εδώ όμως, μόνο αρνητικά αποτελέσματα φέρνει.

Η Τανάκα στο μεταξύ τρώει ρύζι, μικρά ψαράκια, σούπες λαχανικών και θαλασσινών και πίνει πολύ νερό. Δεν αρνείται τα γλυκά γιατί αλλιώς της χαλάει η διάθεση. Τα τρώει απλώς σε περιορισμένες ποσότητες. Τη μακροζωία της η ίδια αποδίδει στην οικογένεια, τον ύπνο και την ελπίδα. Και δεν μπορούμε παρά να την πιστέψουμε, όταν το 2018 δήλωνε πως θέλει να ζήσει άλλα 5 έτη. Όνειρα, ακόμα και στα 115 της χρόνια. Και μάλιστα, κατά πώς φαίνεται, άκρως πραγματοποιήσιμα.

first published: Αυγ 18, 2021