Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου τον εαυτό σου να περπατάει μέσα σε ένα δάσος. Σε ένα μικρό μονοπάτι με το φως του ήλιου να λάμπει στον ουρανό. Φαντάσου ακόμα τον ήχο των πουλιών και τον άνεμο να περνάει μέσα από τα κλαδιά των δέντρων. Και τώρα άνοιξε τα μάτια σου και δες που βρίσκεσαι. Περπατάς, ή μάλλον τρέχεις, πάνω σε ένα σπασμένο πεζοδρόμιο. Άνθρωποι σε σπρώχνουν και το μόνο που ακούς είναι ήχοι αυτοκινήτων και ανθρώπων που μιλούν στα τηλέφωνά τους.

Λες πως κάθε μέρα πηγαίνεις για περπάτημα και ουσιαστικά εννοείς την διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο. Και πάλι πίσω. Εντάξει, δεδομένου πως κάθε κίνηση είναι καλή και με την άλλη εναλλακτική να είναι το αμάξι σου, τότε σίγουρα ακόμα και αυτό το περπάτημα σε ωφελεί. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που οι μετακινήσεις μας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι ερευνητές συνέκριναν το περπάτημα στη φύση, το περπάτημα στην πόλη και το περπάτημα στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον μέσο καρδιακό ρυθμό μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ίσα καρδιαγγειακά οφέλη. Αυτό συμβαίνει επειδή μια βόλτα είναι μια βόλτα και το σώμα μας δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ τσιμέντου, γρασιδιού και διαδρόμου. Η μόνη εξαίρεση θα μπορούσε να είναι ότι οι πόλεις τείνουν να είναι πιο επίπεδες, ενώ μια βόλτα στη φύση συνεπάγεται με πιο δύσκολο έδαφος. Έτσι ένα περίπατος στη φύση οδηγεί σε αύξηση της καρδιαγγειακής πίεσης και της μυϊκής ανάπτυξης.

Καθώς οποιαδήποτε μορφή κίνησης συνοδεύεται από φυσικά οφέλη, οι περισσότεροι περίπατοι έχουν επίσης και ψυχικά οφέλη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε από την Περιβαλλοντική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία, ακόμα και 50 λεπτά με τα πόδια σε οποιαδήποτε τοποθεσία έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία. Η μελέτη του 2020 που αναφέρθηκε προηγουμένως διαπίστωσε επίσης ότι και οι τρεις τύποι περπατήματος είχαν τη δύναμη να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης.

Ενώ και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οποιοδήποτε περπάτημα βοηθάει την ψυχική μας υγεία, το περπάτημα στη φύση είχε πιο θετικό αντίκτυπο. Η έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι μια βόλτα 50 λεπτών σε ένα δάσος ενισχύει τα οφέλη της ψυχικής υγείας, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να οδηγήσουν 20 λεπτά από και προς την πράσινη αυτή τοποθεσία. Η έρευνα του 2020 δηλώνει επίσης ότι όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο στρες, το περπάτημα στη φύση οδηγεί αυτόματα στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Ακόμα το σκέφτεσαι να βγεις για ένα περίπατο;

featured photo: pexels.com/@hazardos