Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς να φτιάξουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Ή πότε θα φτάσει η ζωή μας να είναι έστω λίγο κοντά σε αυτό που ονειρευόμαστε. Κάποιους στόχους μας τους πετυχαίνουμε, κάποιους όχι. Κάποια όνειρά μας πραγματοποιούνται και κάποια παραμένουν για πάντα όνειρα. Και εάν υπήρχε ένα manual που θα μας έδειχνε τα βήματα για να τα τα καταφέρουμε;

Θα ήταν βαρετό πες μου. Γιατί τα όνειρα μας δεν είναι μόνο η επίτευξή τους. Είναι και όλα όσα κάνουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Σωστά ή λάθη, αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Και όλα μας έχουν διδάξει κάτι.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να φτιάξουμε την ζωή που ονειρευόμαστε. Μικρά ή μεγάλα, ας δούμε ποια είναι αυτά

Η αλλαγή απαιτεί δράση

Μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου “αυτό που κάνω τώρα ωφελεί εμένα ή τους στόχους μου με οποιονδήποτε τρόπο;”. Εάν η απάντηση είναι όχι, κάνε μια αλλαγή. Το μόνο άτομο που έχει τον έλεγχο των στόχων και των ονείρων σου είσαι εσύ. Ναι, ένας εργοδότης μπορεί να αποφασίσει αν θα πάρεις την δουλειά ή όχι, ωστόσο, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες να βρεις αυτή την ονειρική δουλειά δουλεύοντας σκληρά. Πάρε μέρος σε δράσεις σχετικές με το αντικείμενο σου, σε σεμινάρια, και επικοινώνησε με άτομα του κλάδου σου. Μόνο εάν ασχοληθείς σκληρά με αυτό που σε ενδιαφέρει θα καταφέρεις να το επιτύχεις.

Συνέπεια

Να είσαι συνεπής. Μπορεί να φαίνεται ότι κάνεις ό,τι μπορείς και τίποτα δεν αλλάζει, αλλά εκεί πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι την διαδικασία, γιατί μια μέρα η συνεπής σκληρή δουλειά σου θα αποδώσει. Δημιούργησε μια ρουτίνα για τον εαυτό σου. Ξεκίνα ένα to-do-planner. Θα σε βοηθήσει να προγραμματίζεις τα πάντα, από τα έξοδά σου έως το πόσο νερό καταναλώνεις. Έτσι θα μπορείς να βάζεις προτεραιότητες και να είσαι συνεπής με τις εκκρεμότητες σου.

Άλλαξε το λεξιλόγιό σου

Προσπάθησε να σταματήσεις να λες «εύχομαι» ή «φαντάσου εάν» και άρχισε να λες «θα κάνω αυτό» και «όταν αυτό θα συμβεί». Το αρνητικό λεξιλόγιο αλλάζει τον τρόπο σκέψης σου. Αυτόματα λέει στον εγκέφαλό σου ότι δεν μπορείς να έχεις ό,τι επιθυμείς και τα όνειρά σου είναι απλώς στην σφαίρα της φαντασίας σου. Ξεκίνα να αλλάζεις το λεξιλόγιο σου και θα δεις πως θα αλλάξει και η διάθεση σου αλλά και ο τρόπος σκέψεις σου.

Βάλε τέλος στην αναβλητικότητα

Είναι εύκολο να γράψεις μια λίστα υποχρεώσεων και να πεις ότι πρόκειται να την ολοκληρώσεις. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις. Ναι, είναι ωραίο να αναβάλεις πράγματα. Όλοι μας θα προτιμούσαμε κάποιες φορές να καθαρίσουμε το μπάνιο από το να συνεχίσουμε με τις ατέρμονες λίστες μας! Ωστόσο, είσαι το μόνο άτομο που έχει τον έλεγχο του παρόντος. Οι λίστες δεν πρόκειται να τελειώσουν εάν συνεχίσεις να καθυστερείς.

Κάνε χώρο για την αποτυχία

Να θυμάσαι ότι είναι αποδεκτό να αποτύχεις, απλά πρέπει να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς. Η αποτυχία σε κάνει πιο ανθεκτικό άνθρωπο. Άφησέ το να συμβεί. Σήμερα, η λέξη «αποτυχία» έχει κακή φήμη. Σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή και ότι ποτέ δεν θα μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου. Προσπάθησε να αλλάξεις την προοπτική της αποτυχίας και να τη βλέπεις ως έναν τρόπο να μάθεις από τα λάθη σου και να αναπτυχθείς. Μην το φοβάσαι, είναι όλα μέρος της διαδικασίας.

Να έχεις υπομονή

Θα σου φανεί τρομερά κλισέ αλλά η υπομονή είναι αρετή. Όλα θα έρθουν εγκαίρως. Να θυμίζεις καθημερινά στον εαυτό σου ότι δεν συμβαίνει τίποτα εν μία νυκτί. Αν θέλεις να επιτύχεις τους στόχους σου, αυτό θα συμβεί. Αλλά πρέπει να έχεις την απαραίτητη υπομονή και να εμπιστευτείς την διαδικασία.

featured photo: Φωτογραφία από Andrea Piacquadio στο Pexels