Η καφεΐνη είναι μια χημική ένωση με πικρή γεύση. Βρίσκεται σε περίπου 60 ποικιλίες φυτών (περιάμβάνοντας τον καφέ και το τσάι, ως γνωστόν), αποτελώντας ένα συστατικό με ψυχοδιεργετικές, καρδιοτονωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Πολλοί άνθρωποι την προτιμούν, γιατί βοηθά στην προσοχή και τον χρόνο αντίδρασης. ενώ αυξάνει την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή στις σωματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, λειτουργεί και ως γαστρικό διεγερτικό, αλλά και ως αγγειοσυσπαστικό, «στενεύοντας» τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Η συγκεκριμένη ουσία επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Οι περισσότεροι ωφελούνται και νιώθουν ευχάριστα, μεταβολίζοντάς τη πολύ γρήγορα. Υπάρχουν όμως και άλλοι που είναι αρκετά ευαίσθητοι και δύσκολα μπορούν να ανεχθούν τις επιδράσεις της.

Συγκεκριμένα, ο μέσος υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια έως και 400 mg καφεΐνης κάθε μέρα. Αντιθέτως, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 200 mg ημερησίως.

Μια καλή εναλλακτική, για όσους αναζητούν ένα ρόφημα με χαμηλότερη δόση καφεΐνης, θεωρείται το πράσινο τσάι. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, η ανοχή στην καφεΐνη ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Παρόμοια και η περιεκτικότητα της ποικίλλει από ρόφημα σε ρόφημα. Συνεπώς, η ιδανική πηγή καφεΐνης διαφέρει για τον καθένα από εμάς.

Αν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε δίλημμα ποιο να επιλέξεις – και σκέφτεσαι να κάνεις ένα διάλειμμα από τον αγαπημένο σου καφέ – διάβασε παρακάτω τι πραγματικά ισχύει για τα επίπεδα καφεΐνης στον καφέ, το πράσινο τσάι και τα ενεργειακά ποτά. (Για τα υπόλοιπα ροφήματα αυτός ο πίνακας μπορεί να σε βοηθήσει).

Πόση καφεΐνη υπάρχει στον καφέ;

Η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο καφέ, τον τρόπο ψησίματος των κόκκων και της παρασκευής του. Χαρακτηριστικά, ένα φλιτζάνι καφέ (250 ml περίπου) έχει κάπου μεταξύ 70 και 140 mg καφεΐνης. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν πολύ περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ.

Καφές vs πράσινο τσάι

Γενικά, οι περισσότεροι τύποι καφέ περιέχουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο τσάι.

Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού 250 ml συνήθως περιέχει από 20 έως 50 mg καφεΐνης. Πρόκειται για μια αρκετά χαμηλή δόση. Λάβε βέβαια υπόψη ότι δεν είναι όλες οι ποικιλίες πράσινου τσαγιού ίδιες. Υπάρχουν πολλές, όπως το matcha, το sencha και το bancha. Η συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης στο πράσινο τσάι εξαρτάται από τον τύπο του τσαγιού και τον τρόπο παρασκευής του.

Μπορεί να κυμανθεί από 7 mg ανά γραμμάριο έως 84 mg ανά γραμμάριο καφεΐνης σε διάφορα είδη πράσινου τσαγιού. Συνήθως, το matcha είναι η υψηλότερη ποικιλία στην καφεΐνη (αν και κάποια matcha περιέχουν μικρή ποσότητα).

Τα non-matcha πράσινα τσάγια – εκτός και αν το πράσινο τσάι ψηθεί, όπως το hojicha – αν αναμειχθούν με φυτικά συστατικά ή παρασκευαστούν κρύα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης.

Καφές vs ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά

Τα ενεργειακά ποτά έχουν συνήθως κάπου μεταξύ 40 και 250 mg καφεΐνης (τα 250 ml).

Τα αναψυκτικά περιέχουν περίπου 30 έως 40 mg καφεΐνης (τα 350 ml).

Πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώνεις με ασφάλεια κάθε μέρα;

Η ποσότητα καφεΐνης που παίρνεις κάθε μέρα εξαρτάται από την ατομική σου ανοχή και μεταβολισμό. Εάν αισθάνεσαι νευρικότητα ή έχεις πρόβλημα να κοιμηθείς, καλύτερα να μειώσεις λίγο τη δόση. Βεβαιώσου όμως ότι το κάνεις σταδιακά, για να αποφύγεις πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.

Συμβουλή: Να θυμάσαι ότι αν και η καφεΐνη δίνει ώθηση στην ενέργειά σου, δεν θα πρέπει να βασίζεσαι μόνο σε αυτή.  Τις περισσότερες φορές η σωστή διατροφή αποτελεί εξίσου καλή (ή καλύτερη) πηγή ενέργειας!

featured image: Byrdie