Τα προβιοτικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και συζήτησης εδώ και πολλές δεκαετίες εξαιτίας της θετικής συμβολής τους στην προαγωγή της υγείας και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Τι είναι όμως τα προβιοτικά;

Είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί (όπως στελέχη Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, βακτήρια και ζυμομύκητες, όπως Bifidus bacteria, E.coli), οι οποίοι όταν τους καταναλώσουμε σε επαρκείς ποσότητες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο εντερικό περιβάλλον και κατά συνέπεια στην υγεία μας.

Πώς μας βοηθάνε τελικά;

Με πολύ απλά λόγια, η καθημερινότητα με το άγχος που μας προκαλεί, η μη ισορροπημένη διατροφή, πολλές φορές φτωχή σε φρούτα και λαχανικά ( κατά συνέπεια χαμηλή σε φυτικές ίνες), καθώς και η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, οδηγούν σε διαταραχές του εντερικού περιβάλλοντος.

Κάποιες από τις επιδράσεις των προβιοτικών στην υγεία μας.

  • Αντιμετώπιση του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Αντιμετώπιση διάρροιας που προήλθε από φαρμακευτική αγωγή, κυρίως από χρήση αντιβιοτικών (από τις πιο επιβεβαιωμένες επιδράσεις)

Παραδείγματα τροφών πλούσια σε προβιοτικά

  • Γιαούρτι
  • Δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά.
  • Επιλέξτε καλύτερα πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι.
  • Υπάρχουν γιαούρτια με πρόσθετα προβιοτικά (ελέγξτε την ετικέτα του τροφίμου, να αναγράφεται ‘’ζωντανή καλλιέργεια γιαούρτης’’)
  • Ξυνόγαλα
  • Κεφίρ
  • Πίκλες
  • Λάχανο τουρσί (κατά προτίμηση συντήρηση σε άλμη και όχι σε ξύδι)

Μπορώ να τα προσλαμβάνω ως συμπλήρωμα;

  • Φυσικά και ναι με μορφή κάψουλας, σκόνης, ροφήματος (φροντίστε όμως να περιέχουν υψηλής ποιότητας στελέχη)
  • Καλό είναι να γίνει με συμβουλή ειδικού, ειδικά από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες.

Υπάρχει συσχέτιση των προβιοτικών με την απώλεια βάρους και κατά συνέπεια με την παχυσαρκία;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Biology and Medicine δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση  κάποιων προβιοτικών  με την απώλεια βάρους, μέσω της διατήρησης της εντερικής χλωρίδας. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται έως ότου επιβεβαιωθεί η συσχέτιση αυτή, καθώς οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν γίνει σε πειραματόζωα και κυτταρικές σειρές και όχι στον άνθρωπο.

Εξατομικευμένη υπόθεση

  • Κάθε προβιοτικό ταιριάζει στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.
  • Κάθε προβιοτικό περιέχει άλλους μικροοργανισμούς.
  • Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο- διατροφολόγο για να σας συστήσει το κατάλληλο προβιοτικό που θα αντιμετωπίσει τα δικά σας συμπτώματα.

Δυστυχώς μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition παρουσιάζει ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των ασθενών για τη σημασία των προβιοτικών και την ανάγκη της χρησιμότητας τους ιδιαίτερα όσο αναφορά τη δυσκοιλιότητα!

Και δεν ξεχνάμε τον κανόνα που λέει…eat clean!

Η Dr Σοφία Τσαλουχίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

featured photo: @OlgaS