Σκέψου ένα σκύλο, έτσι όπως κάθεται με τον πωπό του προτεταμένο προς τα πίσω και τα μπροστά ποδαράκια του τεντωμένα. Ό,τι πιο παιχνιδιάρικο σε εικόνα. Σκέψου ένα δέντρο, ψηλό και στιβαρό, με τις ρίζες του απλωμένες βαθιά στη γη. Ό,τι πιο αγέρωχο. Κι έναν αετό, με βλέμμα μακρινό και καρφωμένο στο στόχο και τα φτερά του ανοιχτά και δυνατά. Ό,τι πιο περήφανο.

Και μια κόμπρα, ανατριχιαστικά απειλητική κι ας μην επιτίθεται την προκειμένη ώρα. Και μια γάτα, που κινείται σε κάθε πιθανή κατεύθυνση με ευκολία τέτοια που πάντα ξεχνάς πως δεν πρόκειται για ασπόνδυλο. Κι ένα αυτοκρατορικό περιστέρι που καμαρωτό περιπλανιέται και εμείς μένουμε να το ζωγραφίζουμε όποτε θέλουμε να συμβολίσουμε την αθωότητα, την αγνότητα, την ειρήνη. Κι ένα χαρούμενο μωρό. Που γελά, που δεύτερες και σκοτεινές σκέψεις δεν ξέρει τι σημαίνουν και πιάνει τα πόδια του με τα χέρια του και κάνει βαρελάκια δεξιά-αριστερά χωρίς να σταματά, λες και επιτελεί ένα έργο τόσο χρήσιμο που θα αλλάξει τον κόσμο όλο.

Είμαι, παραμένω, υιοθετώ

Σκέψου τα όλα μαζί και θα έχεις εμπρός σου μερικές από τις πλέον βασικές asanas της γιόγκα. Asana, δηλαδή θέση ή στάση. Με βάση το σανσκριτικό as, που θα πει είμαι, παραμένω, κάθομαι, τοποθετούμαι και υιοθετώ μια συγκεκριμένη στάση. Ξαναδιάβασέ το τώρα αυτό, να σου δώσεις μια ευκαιρία να αντιληφθείς πόσο πολύπλευρο είναι το νόημα εδώ.

Για κάθε asana, το σώμα δεν είναι παρά το μέσο που θα σε βοηθήσει να καταφέρεις κάποια στιγμή -μη βιάζεσαι εν τω μεταξύ- να επιτελέσεις τη στάση δίχως προσπάθεια. Φτάνοντας εκεί θα νιώσεις σταθερότητα, άνεση σε σώμα και νου, απόλυτη αρμονία και ησυχία. Θα βρεις το μυαλό σου να έχει αποσυνδεθεί από τα σωματικά βάρη και να έχει συνδεθεί με το πνεύμα σου.

Με ιστορία 5.000 ετών και βάλε, η γιόγκα πέρασε από κύματα όσα και τα χρόνια της, μορφές και διαδρομές. Σήμερα, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές παγκοσμίως. Πρακτική τόσο σωματική, όσο και διανοητική. Από την Vinyasa ως την Kundalini κι από την Ashtanga ως τη Hatha, δύσκολα γίνεται κάποια από όλες να μη σου ταιριάζει. Βάσει πιθανοτήτων, αν νομίζεις ότι η γιόγκα δεν είναι για σένα, μάλλον δεν έχεις ακόμα δοκιμάσει την κατάλληλη.

Είναι θέμα χρόνου να τη βρεις. Κι όταν σου συμβεί, απλά θα κολλήσεις. Για όλα αυτά που απλόχερα σου προσφέρει, τα αμέτρητα οφέλη της. Και για όλα αυτά που ήσουν και δεν ήξερες και τώρα έμαθες, για όλα εκείνα που μπορείς να γίνεις και το θες. Κι όταν όλα αυτά θα έρθουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σου -και μόνο ευγνωμοσύνη θα νιώθεις, θα δεις-, θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι πόσο συχνά μπορείς να κάνεις την πρακτική σου. Κάθε πότε είναι οκ να κερδίζεις όλα αυτά.

Κι έτσι φτάσαμε εδώ: μπορώ, αλήθεια, να κάνω γιόγκα κάθε μέρα;

Σαν να ρωτάς αν μπορείς το καλοκαίρι κάθε μέρα να κάνεις μπάνιο. Αν μπορείς να πίνεις νερό κάθε μισή ώρα, να περπατάς για να πας στη δουλειά κι αν κάνει να κοιμάσαι 8 ώρες κάθε βράδυ. Κι αν επιτρέπεται τον έρωτα της ζωής σου να τον βλέπεις κάθε μα κάθε μέρα. Σαφές, έτσι; Δεν γίνεται να υπάρχει κάτι τόσο ωφέλιμο για σένα, που να μην κάνει να το κάνεις καθημερινά. Ιδού και τι να περιμένεις.

Περί ανοσοποιητικού

Αν τριγυρνάς με το χαρτομάντηλο από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι αργά το Μάρτη, ήρθε η ώρα να χαρείς. Και να πετάξεις και το χαρτομάντηλο. Τα τεντώματα, οι περιστροφές και οι ανεστραμμένες στάσεις της γιόγκα ενεργοποιούν σε βάθος το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η ενεργοποίηση αυτή βοηθά την πέψη, την αποβολή τοξινών και την αποτροπή φλεγμονών, οι οποίες και ευθύνονται για τη μειωμένη δράση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Αν αυτό δε σου έφτασε, υπολόγισε ότι η μείωση των φλεγμονών μπορεί να σε προστατεύσει και από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία.

Περί συγκέντρωσης

Εργασία ή και τηλεργασία, οικογένεια, σπίτι, υποχρεώσεις, μετεκπαιδεύσεις, κοινωνικά πρέπει και γίγνεσθαι και τελειωμό δεν έχει. Οκ, συμβαίνει στους περισσότερους. Και κάνει την αποσυμπίεση να μοιάζει με σενάριο φαντασίας. Και τη διατήρηση της προσοχής να έρχεται να προσθέσει το “επιστημονικής”, μπροστά από το “φαντασίας”. Κι όλο θέλεις να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο κι όλο στη ίδια σελίδα είσαι, κι όλο θέλεις να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά κι όλο για διάλειμμα τελικά είσαι. Πολλές από τις asanas της γιόγκα απαιτούν υψηλή αφοσίωση, προάγοντας την αυτό-ανάπτυξη. Η συχνή εστίαση κατά τη διάρκεια της πρακτικής, θα παίξει το ρόλο προπόνησης για την αύξηση της συγκέντρωσής σου και σε άλλους τομείς.

Περί άγχους

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περίπου το 30% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έρθει αντιμέτωπο με κάποια αγχώδη διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι γυναίκες μάλιστα έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να ανήκουν στο ποσοστό αυτό. Με τις κρίσεις πανικού, το μετατραυματικό στρες, το κοινωνικό άγχος και την αγοραφοβία να δίνουν και να παίρνουν. Και βασική τροφή του άγχους είναι η μελλοντική σκέψη και η καταστροφολογία περί του τι μπορεί να συμβεί. Χάρη στη σύνδεση της αναπνοής, των σκέψεων και της κίνησης, η πρακτική της γιόγκα σε βοηθά να μένεις προσηλωμένος και παρών στη στιγμή. Όσο εκπαιδεύεσαι σε αυτό, τόσο θα σου γίνει συνήθεια και στα εκτός πρακτικής θέματα.

Περί ύπνου

Λίγα πράγματα μπορούν να σε αποπάρουν τόσο όσο το να νυστάζεις το βράδυ και να μην μπορείς να κοιμηθείς. Είναι η ώρα που το κινητό σου μετράει για σένα αντίστροφα πόση ώρα μένει μέχρι το πρωινό ξυπνητήρι και αναρωτιέσαι τώρα αν τελικά η τόση εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν για καλό μας ή για κακό μας. Κακή ποιότητα ύπνου όμως δε συνεπάγεται μόνο μετρημένα προβατάκια. Αλλά και διαταραχές με πρώτη και εξέχουσα την κατάθλιψη. Και υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και παχυσαρκία. Η γιόγκα βοηθά την αποκατάσταση του κιρκάδιου ρυθμού, επαναφέροντας τον οργανισμό σου στην ισορροπημένη λειτουργία που η καθημερινότητα του στέρησε.

Περί σώματος

Αν η σωματική σου wish list περιλαμβάνει τόνωση χεριών, ποδιών, πλάτης και γραμμωμένους κοιλιακούς, στρώσε απλά το χαλάκι σου κάθε μέρα και ανέβα πάνω. Βλέπεις, το ίδιο το βάρος του σώματός σου αποδεικνύεται ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία γυμναστικής. Οι περισσότερες στάσεις γιόγκα απαιτούν συντονισμό, ισορροπία και δύναμη, οπότε αυτός ο συνδυασμός φτάνει και με το παραπάνω για όλα εκείνα που είχες θέσει ως επιδιώξεις. Ως low impact γυμναστική στο μεταξύ, είναι λιγότερο επίπονη για το σώμα και τις αρθρώσεις και λιγότερο επικίνδυνη για ζόρικους τραυματισμούς.

Πέρα όμως από δυνατούς μυς, η γιόγκα θα βελτιώσει και την ευλυγισία σου. Το δηλαδή, μη σκεφτείς ότι είμαι άκαμπτος, άρα δεν μπορώ. Σκέψου καλύτερα ότι είμαι άκαμπτος και θα προσπαθήσω, γιατί αυτό θα με κάνει λιγότερο άκαμπτο. Δεν είναι μόνο που δε θα ζηλεύεις τόσο τις μπαλαρίνες μετά, είναι που η αύξηση της ευλυγισίας φέρνει μακροπρόθεσμα και λιγότερους τραυματισμούς.

Και μιλώντας για μακρινούς ορίζοντες, δεν μπορεί παρά να πάει η συζήτηση και στα οστά. 12 λεπτά καθημερινής γιόγκα είναι επαρκή ώστε να αποτρέψεις την απώλεια οστικής μάζας, η οποία με την πάροδο των ετών μοιάζει κατά τα άλλα αναπόφευκτη. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Topics in Geriatric Rehabilitation, με εθελοντές που συμμετείχαν για δέκα ολόκληρα έτη, συμπέρανε βελτίωση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς και το μηριαίο οστό σε όσους ακολούθησαν συχνή πρακτική γιόγκα. Κατά την προσωπική προπονήτρια Monica Straith, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι asanas βάζουν το σώμα να εργαστεί ενάντια στη βαρύτητα.

Περί χαμόγελου

Μόλις 7 λεπτά γιόγκα τη μέρα έχουν τη δύναμη να σε κάνουν πιο χαμογελαστό. Όσο εσύ ασκείσαι, τόσο το σώμα σου απελευθερώνει τις χημικές ουσίες που σου χαρίζουν ευδαιμονία, τις ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες μειώνουν την αντίληψη του σώματος για τον πόνο και αυξάνουν τη διάθεση. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια το λοιπόν. Αν, δε, έχεις τη δυνατότητα η πρακτική σου να συμβαίνει σε ομαδικό επίπεδο, η αίσθηση της συλλογικότητας και της κοινής ασχολίας, μπορεί να δράσει ακόμη πιο ευεργετικά στη διάθεσή σου. Ειδικά σε περιόδους απομόνωσης και μοναξιάς.

Γίνε αυτός που το στρωματάκι σου νομίζει πως είσαι, αστειεύονται συχνά οι γιόγκι μεταξύ τους. Και ίσως αυτή να είναι η πιο ευεργετική πρόκληση στην οποία θα πεις ποτέ ναι.