Γυρνάς δεξιά, γυρνάς αριστερά, λίγο μπρούμυτα, δοκιμάζεις κι ανάσκελα. Tίποτα. Το στόμα χασμουριέται, αλλά το μάτι γαρίδα. Μετράς προβατάκια, γουρουνάκια, τους κακούς τους λύκους. Που σου θύμισαν την κοκκινοσκουφίτσα, την παίρνεις στο κατόπι, πάτε με το νου μια βόλτα στο δάσος.

Τίποτα. Και πάλι από την αρχή, δεξιά και τα λοιπά και τα λοιπά, ανάσκελα. Μένουν τα μάτια ανοιχτά τόση ώρα, που συνηθίζουν το σκοτάδι. Βλέπεις τώρα πια και τις μικρές ρωγμές στο ταβάνι. Αφού τα κοπάδια τα μέτρησες και είναι όλα στο μαντρί, πάμε για τις ρωγμές τώρα.

Και ξανά, τίποτα. Κάπου εδώ σε πιάνουν τα νεύρα σου. Τώρα κι αν θα είναι αδύνατο να καταφέρεις να κοιμηθείς. Η αϋπνία σε οδήγησε σε εκνευρισμό κι αυτός με τη σειρά του εντείνει την αϋπνία σου, φαύλος κύκλος.

Κακός ύπνος vs αϋπνία

Ένα 30-40% του πληθυσμού έχει παράπονο από την ποιότητα του ύπνου του και αναφέρει συμπτώματα αϋπνίας. Ο κατά σύμπτωση κακός ύπνος όμως που μπορεί παροδικά να συμβεί, συνήθως λόγω υπερέντασης, δε σημαίνει και διαταραχή αϋπνίας.

Η αϋπνία ταλαιπωρεί το 10-15% του πληθυσμού και έχει σαφή χαρακτηριστικά. Διαρκεί πάνω από 3 μήνες, κατά τους μήνες αυτούς παρουσιάζεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και η έντασή της είναι τέτοια που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των πασχόντων και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία. Έτσι, η χρόνια αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Παράλληλα, επηρεάζεται αρνητικά η μνήμη μας, η συγκέντρωση και η ικανότητα μάθησης. Και μας χαρακτηρίζει οξυθυμία, κακή κρίση, ένταση, άγχος, συχνά και κατάθλιψη.

Όλα αυτά μαζί, αυξάνουν τελικά και τον κίνδυνο ατυχημάτων. Περίπου ένα 30% των τροχαίων συνδέεται με την κόπωση του οδηγού. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή δεν καθυστερούμε, απευθυνόμαστε αμέσως μόλις το αντιληφθούμε σε ειδικό.

Με τον κακό τον ύπνο τι κάνουμε;

Πίσω στον κακό τον ύπνο τώρα, για τον οποίο έχουν δοθεί και δίνονται ουκ ολίγες συμβουλές αντιμετώπισης. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε ένα σταθερό ωράριο ύπνου, ενιαίο για τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Δεν καταναλώνουμε βαριά και πλούσια γεύματα τις βραδινές ώρες. Περιορίζουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.

Πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς καθυστερήσεις μόλις νιώσουμε ότι νυστάξαμε. Και αποφεύγουμε να κοιμηθούμε το μεσημέρι, ή έστω η σιέστα μας να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Ασκούμαστε τακτικά, κατά μέσο όρο 150 λεπτά την εβδομάδα για μέτρια έως έντονη άσκηση. Την προγραμματίζουμε όμως τρεις τουλάχιστον ώρες πριν το βραδινό ύπνο, προς αποφυγή των εντάσεων.

Βγάζουμε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές και φροντίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο. Εκμηδενίζουμε τους θορύβους και τις πιθανές ενοχλήσεις, διατηρούμε ήπιο φωτισμό ή ιδανικά και απουσία φωτισμού. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία κατάλληλα για ύπνο, ανάμεσα στους 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Τα σεντόνια μας, μας βοηθάνε όταν είναι καθαρά και μοσχομυριστά.

Kαταναλώνοντας μπανάνα, εξοπλιζόμαστε με τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, θρεπτικά συστατικά που αμφότερα βοηθούν το βαθύ ύπνο. Μαγνήσιο αλλά και μελατονίνη θα βρούμε και στα αμύγδαλα, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες. Μελατονίνη έχουν και τα κεράσια, τα βύσσινα, ο ανανάς. Το ίδιο και η βρώμη, μόνο που εκεί, οι υδατάνθρακες που περιέχει, ενισχύουν επιπλέον την υπνηλία. Αν συνδυαστεί και με γιαούρτι ή γάλα ακόμα καλύτερα, αφού η τρυπτοφάνη των γαλακτοκομικών βοηθά την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία δρα αγχολυτικά. Αυτά με τη διατροφή.

Στο ψυχολογικό κομμάτι τώρα

Αν νιώθουμε πολύ προβληματισμένοι και σε ένταση, αφιερώνουμε 15 λεπτά προτού δοκιμάσουμε να ξαπλώσουμε, στην αποσυμπίεσή μας. Αν τελειώσαμε αργά τη δουλειά ή τις δουλειές του σπιτιού, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο να αποφορτιστούμε, κάνοντας κάτι χαλαρωτικό.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό και οι σκέψεις συνεχίζουν να τρέχουν σαν άλλοι ολυμπιονίκες, πιάνουμε το τετράδιο ή το ημερολόγιό μας. Σημειώνουμε εκεί τις ιδέες, τις υποχρεώσεις μας, όλα εκείνα που θέλουμε να κάνουμε αύριο ή μεθαύριο και αγχωνόμαστε μήπως τα ξεχάσουμε. Προσπαθούμε έτσι να τα βγάλουμε από το μυαλό και να τα εναποθέσουμε στο χαρτί. Αν και πάλι δεν επήλθε αποσυμπίεση, ήρθε η ώρα για τα μεγάλα μέσα.

Κεφάλαιο οργασμός

Καλώς ή κακώς, μόλις το σώμα μας μείνει αδρανές, το μυαλό μας αρχίζει να περιπλανάται. Σαφώς το να καταφέρνεις να έρθεις σε μία κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας και ησυχίας είναι ιδανικό, λίγοι όμως το καταφέρνουν και πάλι όχι πάντα. Ένας οργασμός εδώ, είναι η πλέον αποτελεσματική λύση.

Φαντάσου τον σαν το πιο υγιεινό και φυσικό ηρεμιστικό, ικανό να μειώσει κατακόρυφα τα επίπεδα στρες που στέκονται εμπόδιο στον ύπνο σου. 65% των συμμετεχόντων έρευνας που δημοσιεύτηκε στη ScienceDaily, είδαν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους όταν αμέσως πριν είχαν έρθει σε οργασμό.

Απίθανο στο μεταξύ όργανο ο εγκέφαλός μας. Ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματός μας, οδηγεί τα συναισθήματά μας, μας βοηθά να σκίσουμε στη νέα μας δουλειά, καθοδηγεί μια ερωτική συζήτηση σε ένα ρομαντικό μας δείπνο.

Και μπορεί και να συνδέσει συγκεκριμένες εικόνες, μυρωδιές ή υφές με αντίστοιχα συγκεκριμένες αναμνήσεις του παρελθόντος. Δεν είναι τυχαίο που αν μυρίσουμε ένα αντιηλιακό θυμόμαστε το καλοκαίρι ή που η μυρωδιά του βουτυράτου ποπ κορν μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Έτσι ακριβώς, όπως αποδεικνύει και αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, την ίδια εγκεφαλική σύνδεση μπορούμε να πετύχουμε και με τους οργασμούς. Αν εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας στην ιδέα ότι ένας οργασμός αποτελεί τη γρήγορη διαδρομή προς ένα βαθύ ύπνο, τότε αυτό και τελικά θα πετύχει.

Θα μπορούσε δηλαδή η επίτευξη οργασμού είτε μέσω σεξ ή μέσω αυνανισμού να γίνει τρόπον τινά μέρος μιας ρουτίνας με την καλή την έννοια, όπου το άτομο συνδέει τακτικά τη διαδικασία αυτή με την έναρξη του ύπνου του.

Και είναι κι άλλα εδώ

Πέρα από ό,τι αφορά σε αυτή την εγκεφαλική σύνδεση, ο οργασμός είναι μεταξύ άλλων ένας μικρός θησαυρός στη φαρέτρα μας με τα όπλα κατά του κακού ύπνου. Η ποιότητα του ύπνου μας επηρεάζεται από το κατά πόσον και για πόση ώρα μπήκε το σώμα μας στη βαθιά φάση ύπνου και όχι στην REM. Τη φάση εκείνη που συνηθίζουμε να λέμε ότι κοιμηθήκαμε σαν τούβλο εν ολίγοις. Ο οργασμός πριν τον ύπνο, βοηθά τον οργανισμό να έρθει στην κατάσταση αυτή.

Στις γυναίκες τώρα, ο οργασμός μπορεί να μειώσει και τους πόνους περιόδου, που συχνά πυκνά είναι υπαίτιοι για το μάτι-γαρίδα. Το έδειξαν και έρευνες. Τη στιγμή της κορύφωσης, αυξάνεται η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και συστέλλονται οι μυς της μήτρας. Η κίνηση αυτή, βοηθά στην ανακούφιση από τις γνωστές κράμπες που νιώθουμε στο σημείο, τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Με τον οργασμό, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη, που πυροδοτούν συναισθήματα ευχαρίστησης και χαράς. Ένα ποιοτικό σεξ ή ένας πετυχημένος αυνανισμός, μπορούν να μειώσουν και τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης άμεσα συνδεδεμένης με το στρες.

Και είναι βέβαια και η ίδια η ερωτική πράξη που παίζει ρόλο. Είτε με σύντροφο, είτε αυτοϊκανοποιούμενοι, ανεβάζουμε κατακόρυφα τους σφυγμούς μας. Και έρχεται μετά η απότομη απελευθέρωση με τον οργασμό, να κατευνάσει άμεσα άγχος και ένταση. Μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα προβατάκια και τις ρωγμές ήσυχες, και να αρχίσουμε να μετράμε οργασμούς.

first published: Μάι 20, 2021