* Google search : Ευτυχία, ορισμός. Αποτελέσματα: Ευτυχία – Βικιπαίδεια

“Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας… “*

Ναι, μάλιστα. Αλλά δεν καταλαβαίνω! Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις γενικότητες, δεν το κρύβω (δώσε μου παράδειγμα και πάρε μου την ψυχή).

Ευτυχία, έννοια τόσο γενική αλλά τόσο συγκεκριμένη όταν την ζεις, όταν την βιώνεις.

10-choose-happiness

Έχω σαν αξίωμα ότι κάθε άνθρωπος έχει υπάρξει ευτυχισμένος τουλάχιστον μια στιγμή στη ζωή του. Άλλος για πολύ, άλλος λιγότερο, άλλος σταδιακά. Και έχουν υπάρξει αυτές οι ευτυχισμένες στιγμές γιατί όταν είσαι “δυστυχισμένος” το ξέρεις, το λες. Αν δεν είχες γνωρίσει την ευτυχία δεν θα μπορούσες να περιγράψεις την “δυστυχία” σου. Δεν θα κυνηγούσες αυτό το κάτι που λέγεται ευτυχία. Δεν θα καταλάβαινες την διαφορά. Και πίστεψέ με, έχει διαφορά.

Η ευτυχία είναι ένα κόκκινο μπαλόνι. Η στιγμή που ένα μωρό σου σφίγγει το δάχτυλο. Κάθε νέο ξεκίνημα. Ένα παγωτό μηχανής. Μια βόλτα στο αεροδρόμιο με τον κολλητό σου στις 3 την νύχτα. Η αγκαλιά του μπαμπά. Ένα γκολ στο 90’. Το χαμόγελό του/ της. Το δικό σου. Η στιγμή που καταφέρνεις να περάσεις την διάβαση και… ζεις. Να βοηθάς, να αγαπάς!

Η ευτυχία είναι παντού, είναι δίπλα σου. Της αρέσουν οι ‘εκπλήξεις’ γι’ αυτό έρχεται και φεύγει, εμφανίζεται ξαφνικά εκεί που δεν την περιμένεις. Έρχεται, σου γιατρεύει την ψυχή, σου δίνει ανάσα ζωής και ως ‘αντάλλαγμα’ σου ζητάει απλά να προσπαθήσεις να την κρατήσεις κοντά σου για πάντα. Στο χέρι σου είναι. Στο χέρι μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν είναι δύσκολη η ευτυχία. Το δύσκολο είναι να πείσεις τον εαυτό σου και να καταλάβεις πότε είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και πότε νομίζεις πως είσαι ευτυχισμένος. Η ευτυχία είναι τόσο “μεγάλη” που είναι να απορεί κανείς πως γίνεται να κρύβεται μέσα σε μικρά πράγματα. Έχει χρώματα, θυμίζει ουράνιο τόξο. Και τις περισσότερες φορές μοιάζει με παζλ, που όταν το φτιάξεις έχεις το πιο όμορφο τοπίο του κόσμου. Η ευτυχία είναι δίπλα σου, δεν είναι “αυτό που περιμένουμε να’ ρθει”, είναι ήδη εδώ, απλά χρειάζεται να έχουμε τα μάτια (της ψυχής) μας ανοιχτά…

Ευτυχία και άθληση

Ευτυχία, ευτυχισμένες στιγμές, αυτό που σε γεμίζει, αυτό που νιώθεις τέλος πάντων και σε κάνει να θες να νιώθεις έτσι για πάντα εμφανίζεται σε διάφορες στιγμές της ζωής μας και σε κάθε ηλικία. Ο αθλητισμός και η άθληση συμβάλλουν στην ευτυχία μας με τον τρόπο τους. Πλήθος ερευνών έχει καταδείξει ότι η φυσική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία συστημάτων του οργανισμού μας όπως το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό. Τα οφέλη αυτά επεκτείνονται και στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο του ανθρώπου. Η σωματική άσκηση μειώνει σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το στρες, το άγχος, ενώ βελτιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας, στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την καλή διάθεση, άρα και με την ευτυχία μας. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Όταν κάποιος ασκείται εκκρίνονται κάποιες χημικές ουσίες στον οργανισμό που λέγονται ενδορφίνες. Αυτές οι ουσίες αλληλεπιδρούν με υποδοχείς στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα με το σύστημα ανταμοιβής, το οποίο καθορίζει τα κίνητρα και την συμπεριφορά μας. Έτσι, όταν υπάρχει θετική ανταμοιβή οι πιθανότητες να επαναλάβουμε την δραστηριότητα ή να την συνεχίσουμε, αυξάνεται. Οι ενδορφίνες οι οποίες παράγονται τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση πυροδοτούν ένα θετικό συναίσθημα σε όλο το σώμα. Γι αυτό και πολλοί αθλητές αναφέρουν ότι μετά την άσκηση νιώθουν ευφορία.

eutuxia

Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς οι ίδιοι πως μετά από κάποια αθλητική δραστηριότητα, ακόμα και από έντονο πρόγραμμα, παραβλέποντας την όποια κούραση, νιώθουμε αναζωογονημένοι, νιώθουμε χαρά και ευφορία. Η συστηματική άθληση αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό, είναι μια ‘θεραπεία’ που μειώνει το άγχος μας και την μελαγχολία μας ενώ μας προσφέρει ψυχική ισορροπία και καλή διάθεση. Ακόμα, η εμπλοκή σε χρόνια φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει αλλαγές και σε επίπεδο νευρογένεσης (γένεσης νέων κυττάρων κατά την ενήλικη ζωή). Ένας παράγοντας εν ονόματι BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), στον οποίο οφείλεται η επιβίωση των νευρωνικών κυττάρων και η ανάπτυξή τους, φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντικαταθλιπτική επίδραση της άσκησης στον οργανισμό μέσα από την αύξηση της νευρογένεσης.

Πέρα από τις στιγμές ευτυχίας που μας προσφέρει ο αθλητισμός από την πλευρά του θεατή, αποδεικνύεται και επιστημονικά πως η άσκηση και η άθληση συμβάλλει στην ευτυχία μας και από την πλευρά του αθλητή.

Υ.Γ.: Όσο και αν ψάξω, δύσκολα θα βρω ομορφότερη στιγμή στον αθλητισμό από τους αθλητές που δεν μπορούν να “αντέξουν” την χαρά τους, την ευτυχία τους, “χάνουν’” από τα ίδια τα συναισθήματά τους και ξεσπούν σε κλάματα. Είναι οι ενδορφίνες; Είναι η στιγμή; Είναι ευτυχία!