Μήπως έχεις  τελειώσει τις σπουδές σου έχοντας διάχυτο μέσα σου αυτό το μοναδικό αίσθημα της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού κύκλου της ζωής σου; Ή δεν τις άρχισες ποτέ επιλέγοντας να μην θάψεις το πνεύμα και τη δημιουργικότητά σου κάτω από στοίβες βαρετών σημειώσεων και ακαταλαβίστικων βιβλίων; Αν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετική, θα σε παρακαλούσα να απομακρυνθείς από τον υπολογιστή σου. Εντάξει, πλάκα κάνω! Μπορείς να διαβάζεις κρατώντας ένα σχετικά χαμηλό προφίλ χωρίς να ενοχλείς εμάς τους υπόλοιπους που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αξιοπρεπώς το άγχος και την παχυσαρκία… Η εξεταστική αρχίζει!

studying-tips-810x405 Χαιρετίζω εσένα, φίλη φοιτήτρια -το επιβάλλουν, άλλωστε και οι καιροί- και ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη που σε διακόπτω από το σχολαστικό καθάρισμα του σπιτιού μ΄ αυτό το οικολογικό καθαριστικό που έφτιαξες χθες το βράδυ. Ή από το γράψιμο εκείνου του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος που πάντοτε ήθελες να αρχίσεις και επιτέλους βρήκες την ευκαιρία να το κάνεις. Ή τέλος -και πιο κλασσικό- από την λατρεμένη σαπίλα του 16ου σερί επεισοδίου της αμερικάνικης sitcom που ξέθαψες απ’ την πιο σκοτεινή γωνιά του σκληρού σου δίσκου. Γιατί να διαβάζεις αποκλείεται. Όχι, το λιώσιμο με την συμπάσχουσα φίλη απ’ τη σχολή θάβοντας τους καθηγητές και τους συμφοιτητές σας δεν πιάνεται. Ούτε οι πρόχειροι τύποι πάνω στα κουτιά από τις τελειωμένες πίτσες θα σε σώσουν. Μετά λύπης μου σου ανακοινώνω ότι πρέπει να διαβάσεις κανονικά. Χωρίς selfies με τα καινούργια σου σοφιστικέ γυαλιά δίπλα στις σημειώσεις. Χωρίς πάσης φύσεως social media ανοιχτό στην οθόνη σου. Και κυρίως χωρίς φόβο και πάθος. Μπορείς! Όλα τα μπορεί ο άνθρωπος. Έχεις άλλωστε 3 ολόκληρες μέρες μέχρι να γράψεις. Και ξέρεις τί μπορεί να χωρέσει ένα απελπισμένο μυαλό μέσα σε τρεις μέρες. Τα πάντα! Για να σε πείσω, μάλιστα, σου παραθέτω  10 + 1 -εναλλακτικούς- λόγους για τους οποίους αξίζει να διαβάσεις σ’ αυτή την εξεταστική. Enjoy! 1. Μεγαλώνεις. Είναι μαθηματικά αδύνατο να συνεχίσεις να τρως με τον ρυθμό που έτρωγες, για πολλές εξεταστικές ακόμα, χωρίς να παχύνεις. Και δε θέλεις να ξέρεις πώς είναι η εξεταστική χωρίς φαγητό.

shutterstock_10718668 2. Οι δουλειές είναι λίγες. Δε μπορεί να σου κρατήσει καβάτζα η κολλητή σου σα τις φούστες στα H&M. Στο τέλος θα βρεις κάποια που δε θα σου ταιριάζει και θα συμβιβαστείς γιατί θα φοβάσαι πως δε θα βρεις τίποτα άλλο.

3. Εντάξει το 2 θα το κάνεις έτσι κι αλλιώς. Αλήθεια, όμως, αν ο πατέρας σου δεν είναι βαθύπλουτος μεγιστάνας, τί νομίζεις ότι θα κάνεις εκεί έξω χωρίς πτυχίο;

4. Από κάποιο σημείο και μετά δε μπορείς να κρύβεις μαθήματα. Σε περνάνε για χαζή ή νομίζουν ότι τους περνάς εσύ για χαζούς. Και δεν είστε…

5. Σε διαγράφουν. Δε θα προλάβει να τα φτιάξει όλα ο Αλέξης.

6. Πρέπει να πάρεις πτυχίο για τη φουκαριάρα τη μάνα σου. Και τη γιαγιά σου. Και τη συνείδησή σου, μη γελιόμαστε.

7. Αν δε σου αρέσουν οι μικρότεροι, το αγόρι σου πιθανότατα θα δουλεύει και θα θέλει να ζει σαν κανονικός ενήλικας. Που όμως δε θα έχει τα λεφτά για να σε συντηρεί. 8. Έχει εκπτώσεις, διάολε! Πρέπει επιτέλους να το ζήσεις όπως πρέπει. Δε θα σου κρατάει κάθε χρόνο η κολλητή σου τα καλά κομμάτια, τα είπαμε και πριν. 9. Ο μικρός σου αδερφός παίρνει πτυχίο. Μη κάνεις πως ψάχνεις αμέριμνη για το κατάλληλο ρούχο, δε σε πιστεύει κανείς.

10. Όταν οι φίλοι σου συζητούν για τα πραγματικά τους προβλήματα, το «κόπηκα στην μακροοικονομική 1» δε θα χαίρει ψύχραιμης αντιμετώπισης. Πρέπει να με πιστέψεις. 11. Οφείλεις στον εαυτό σου να αναπνέεις και να κινείσαι χωρίς το μόνιμο άγχος του πτυχίου στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Είναι μια νέα ζωή, θα δεις!

Καλή Επιτυχία!