Επηρεασμένη από τις εξελίξεις των ημερών για τον κοροναϊό σκεφτόμουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε καλά και υγιείς. Σίγουρα δεν χρειάζεται να αρρωστήσουμε για να εκτιμήσουμε την καλή υγεία του σώματός μας. Φροντίζοντας το σώμα μας και την ψυχική μας υγεία χτίζουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό που σε κρίσιμες στιγμές, όπως ξεσπάσματα ιώσεων, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ή να περάσουμε πιο ελαφρά τυχόν ασθένειες.

Η πρακτική της γιόγκα δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με διάφορους τρόπους. Συνήθως όταν κάποιος ξεκινάει γιόγκα έχει στο νου του την ευλυγισία, τη μυική ενδυνάμωση, τη χαλάρωση ή τη σύνδεση με το σώμα του. Και πολύ λιγότερο ή και καθόλου το γεγονός πως η γιόγκα θα βοηθήσει την καλή του υγεία δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό του και ισορροπώντας το νευρικό και ενδοκρινικό του σύστημα.

Το ψυχολογικό στρες παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία μας. Όταν περνάμε στρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνονται οι φλεγμονές στο σώμα μας ενώ το ανοσοποιητικό μας αδυνατεί. Και όταν οι φλεγμονές γίνονται χρόνιες τότε το σώμα ασθενεί. Έρευνες δείχνουν πως η πρακτική της γιόγκα βοηθάει στο στρες και μειώνει αισθητά τους δείκτες των φλεγμονών.

Οι asanas (ασκήσεις) της γιόγκα βοηθάνε το πεπτικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Μέσα από την πρακτική γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και στα εσωτερικά όργανα διασφαλίζοντας την καλή τους λειτουργία.

Η επικέντρωση στη σωστή, βαθιά αναπνοή την ώρα της πρακτικής καθώς και τεχνικές αναπνοών βοηθούν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το μεγαλύτερο μέρος των πνευμόνων μας και φρέσκο οξυγόνο εισέρχεται στο σώμα.

Τέλος, μέσα από την πρακτική της γιόγκα ο ύπνος μας βελτιώνεται και το σώμα μας ξεκουράζεται.

Όλα αυτά μαζί συμβάλουν σε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα έτοιμο να μας προστατέψει από ιούς και ασθένειες.

Αυτές τις μέρες που καλό είναι να αποφύγουμε συγκεντρώσεις και να μείνουμε σπίτι ας κάνουμε περισσότερη γιόγκα. Πλέον στο youtube μπορεί να βρει κανείς πολλά δωρεάν καθοδηγούμενα μαθήματα γιόγκα.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Χριστίνα Σολωμού

Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) Instagram: holisticbodymind Facebook: Holistic BodyMind

featured image: Skratch Labs Blog