Υπάρχουν πολλές, διαφορετικές σχολές φιλοσοφίας που αφορούν τη γιόγκα. Σε κάθε σχόλη υπάρχουν τόσα διαφορετικά συστήματα γιόγκα, που ακόμα και εγώ που εξασκούμαι στη γιόγκα από μικρή, νιώθω να κατακλύζομαι από υπερπληροφόρηση.

Κάθε σχολή ασχολείται με ένα διαφορετικό φιλοσοφικό μονοπάτι για το πως να φτάσεις σε αυτή την ένωση (yoga = ένωση, από την σανσκριτική ρίζα της λέξης yuj) σώματος-νου-ψυχής με τον Ανώτερο Εαυτό, τον Θεό, την Ύπαρξη ή όπως το ονομάζει κανείς.

Ενδεικτικά αναφέρω πως ένας ενεργός άνθρωπος μπορεί να διαλέξει το μονοπάτι της Karma yoga και η πρακτική του να βασίζεται στην άσκηση καθήκοντος και την ανιδιοτελή εργασία. Κάποιος πιο συναισθηματικός μπορεί να πάει προς την αυτοπραγμάτωση μέσω της Bhakti yoga, μια πρακτική αγάπης και αφοσίωσης. Ενώ ένας καθαρά διανοητικός άνθρωπος θα προτιμήσει το μονοπάτι της γνώσης και την πρακτική της Jnana yoga μελετώντας τις γραφές.

Η γιόγκα που κατά κύριο λόγο συναντάμε στη Δύση, ακολουθεί το μονοπάτι της Hatha yoga και απευθύνεται περισσότερο στον άνθρωπο της δράσης. Ο όρος Hatha είναι γενικός και λειτουργεί σαν ομπρέλα των περισσότερων συστημάτων (π.χ. Iyengar, Ashtanga, Vinyasa, Hatha κ.α.). Η Hatha yoga χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια και πειθαρχία του ασκούμενου για την συνδυαστική πρακτική του σε asanas (στάσεις, σωματικές ασκήσεις) και pranayama (τεχνικές αναπνοών).

Αλλά ας αφήσουμε για λίγο το φιλοσοφικό κομμάτι, κάτι που εξάλλου αρχίζουμε να εξερευνούμε συνήθως πολύ αργότερα στην πρακτική μας και ας επιστρέψουμε στο ερώτημα ‘Ποια γιόγκα μου ταιριάζει περισσότερο;’

Τελικά ποια σχολή ή ποιο στυλ γιόγκα θα διαλέξεις θα εξαρτηθεί κατά βάση από το τι θέλεις από ένα μάθημα γιόγκα και από τον δάσκαλο που θα συναντήσεις και πως θα ταιριάξεις με τον τρόπο που κάνει το μάθημα. Θα προσπαθήσω παρακάτω να σου δώσω μια αίσθηση για τις επιλογές που έχεις σε 4 πιο γνωστά στυλ γιόγκα.

Hatha Yoga

Ένα μάθημα Hatha yoga ακολουθεί βασικές εισαγωγικές asanas με απαλή προσέγγιση. Συνήθως δεν θα ιδρώσεις ούτε θα κουραστείς κάνοντας Hatha. Σίγουρα θα τεντωθείς καλά μέσα από τις ασκήσεις και τελειώνοντας το μάθημα θα νιώθεις πιο ήρεμος. Είναι κατάλληλο για αρχάριους και για όποιον θέλει το αίσθημα της χαλάρωσης σε σώμα και νου.

Iyengar Yoga

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα γιόγκα που δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος μέσα στις στάσεις. Σε ένα μάθημα Iyengar πιθανόν να χρησιμοποιήσεις βοηθήματα (τουβλάκια, ιμάντες, καρέκλες, μαξιλάρια bolster, κουβέρτες κ.α.) για να μπεις στις asanas με ασφάλεια και να φέρεις επίγνωση σε ό,τι δουλεύει η κάθε στάση. Σε κάποιες στάσεις μπορεί να μείνεις παραπάνω μέσα στη θέση, ακολουθώντας τις ακριβείς οδηγίες του δασκάλου, με σκοπό να εμβαθύνεις την κατανόησή σου και αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μυική σου δύναμη, την ισορροπία σου, ακόμα και την υπομονή σου.

Είναι ένα σύστημα κατάλληλο για όλους, όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. Ενδείκνυται ειδικά αν υπάρχουν μικροτραυματισμοί, χρόνιοι τραυματισμοί ή θέματα υγείας διότι οι δάσκαλοι της Iyengar για να πιστοποιηθούν περνούν από απαιτητική και μακροχρόνια εκπαίδευση που τους δίνει εργαλεία και γνώση στο πως να καθοδηγήσουν τον ασκούμενο στο μάθημα ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.

Ashtanga Yoga

Η Ashtanga είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα όσο αφορά το ασκησιολόγιο και συνδυάζει την κίνηση με την αναπνοή. Στην Ashtanga ακολουθείς πολύ συγκεκριμένη σειρά των στάσεων και κάθε φορά είναι η ίδια. Ιδανικό άμα θες κάτι προβλέψιμο χωρίς εκπλήξεις. Την ώρα του μαθήματος ο δάσκαλος μιλάει λίγο, σε αντίθεση με την Iyengar που δίνει λεπτομερείς οδηγίες. Ένα μάθημα Ashtanga ανεβάζει την θερμοκρασία (στάζεις ιδρώτα) και είναι σωματικά απαιτητικό. Ίσως δεν είναι το πιο κατάλληλο σύστημα για να ξεκινήσεις αν μέχρι τώρα η περισσότερη κίνηση που έκανες ήταν ένας Κυριακάτικος περίπατος στη φύση. Αντίθετα αν είσαι δραστήριος, ένα μάθημα Ashtanga θα σε ανταμείψει.

Vinyasa Yoga

Η Vinyasa, όπως και η Ashtanga, συνδυάζει την κίνηση με την αναπνοή για μία ρυθμική ροή των asanas. Ένα μάθημα Vinyasa είναι έντονο και έχει γρήγορο ρυθμό. Ιδανικό για όσους επιθυμούν μια πιο δυναμική άσκηση. Συνήθως στη Vinyasa δεν δίνουν τόση σημασία για την εκάστοτε asana και την λεπτομέρεια στην ευθυγράμμιση. Αλλά περισσότερο στην κίνηση και τη συνεχόμενη ροή. Σε ένα τέτοιο μάθημα προετοιμάσου να ιδρώσεις κι αν είσαι τυχερός μπορεί να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι, μιας και τα μαθήματα γίνονται μετά μουσικής.

Διάλεξα να αναφέρω τα συγκεκριμένα συστήματα διότι είναι από τα πιο γνωστά και λόγω προσωπικής εμπειρίας, διότι αν και ως δασκάλα στην Iyengar τα έχω δοκιμάσει, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω και πάλι πως πρώτο, σημαντικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος και μετά το σύστημα της γιόγκα. Οπότε, αν δοκίμασες ένα μάθημα που δεν σου άρεσε, βρες άλλο δάσκαλο, άλλο μάθημα και ξαναδοκίμασε και ξαναδοκίμασε!

Χριστίνα Σολωμού – Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) Instagram: holisticbodymindFacebook: Holistic BodyMind

featured photo: www.wellandgood.com