Για όλους εμάς που περάσαμε την εφηβεία μας με τα ακουστικά στα αφτιά, διαβάζαμε αρχαία κατεύθυνσης με τον Gerard Way να τραγουδάει συνωμοτικά “They’re gonna clean up your looks with all the lies in the books to make a citizen out of you…”. Και μετά θέλαμε να τα παρατήσουμε όλα και να γίνουμε επαναστάτες. Ναι, για όλους εμάς, η επανένωση των My Chemical Romance μετά από έξι χρόνια απουσίας είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της μουσικής επικαιρότητας. Και πιθανώς να αποτελέσει ορόσημο μιας νέας εποχής στο πεδίο της εναλλακτικής ροκ.

Για όσους δεν τους ξέρουν, οι My Chemical Romance είναι το δημιούργημα του frontman Gerard Way και του ντράμερ Matt Pelissier με έδρα το Newark του New Jersey

Στην ηλικία των 24 παρατηρώντας τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη το 2001, ο Gerard επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό που αποφάσισε να σχηματίσει μια μπάντα. Αργότερα στην μπάντα προστέθηκαν κι άλλα μέλη: Οι Ray Toro και Frank Iero στις κιθάρες κι ο Mikey Way, μικρότερος αδερφός του Gerard, στο μπάσο. Μετά, ο Pelissier αντικαταστάθηκε από τον Bob Bryar. Ο Mikey ευθύνεται για το όνομα της μπάντας το οποίο εμπνεύστηκε από το βιβλίο του Irvine Welsh (συγγραφέα του Trainspotting) Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love ηχογραφήθηκε μόλις τρεις μήνες μετά την τελική διαμόρφωση της μπάντας. Και κάπως έτσι ξεκίνησε γι’ αυτούς ένα post-hardcore ταξίδι.

Για σχεδόν μια δεκαετία οι MCR χάριζαν στο κοινό τους δυναμικά alternative rock, emo, pop punk, post-hardcore και punk rock τραγούδια και καθιερώθηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της σύγχρονης ροκ. Οι θεματικές των στίχων σχετίζονται με τον θάνατο, τον έρωτα, την αντισυμβατικότητα, την προσπάθεια των ανθρώπων να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους. Επίσης, έχουν ως κοινή συνιστώσα το σκοτάδι. Πολύ σκοτάδι, τόσο που κάνει τη μαμά σου να λέει “Teenagers scare the living sh*t out of me”. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα απαράμιλλο gothic στιλ ντυσίματος και make up που χαρακτηρίζει την εμφάνισή τους. Το παράδοξο με τους MCR είναι ότι τραγουδώντας για τον θάνατο σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Ίσως γιατί τόσο οι ίδιοι όσο κι εμείς που τους ακούμε βρίσκουμε μια παρηγοριά στη συνειδητοποίηση κι αποδοχή της θνητότητας, μια αισιοδοξία μέσα στην απαισιοδοξία. Κάτι που συναντά συχνά κάποιος στα τραγούδια τους και τους στίχους που συνήθως ουρλιάζει ο Gerard.

My Chemical Romance η επιστροφή της μπάντας των αιώνιων εφήβων
Alt 105.3 – Radio.com

Όλοι οι δίσκοι τους ακολουθούν ένα concept ή μία ιστορία που εξιστορείται μέσα από τα κομμάτια. Ξεδιπλώνεται έτσι το ταλέντο του Gerard Way ως δημιουργού ιστοριών, κατά βάση τραγικών και σκοτεινών με αποκορύφωμα τη ροκ όπερα The Black Parade

Όταν το 2013 ανακοίνωσαν τη διάλυση τους, οι απανταχού θαυμαστές τους ταράχτηκαν κι ευελπιστούσαν να επρόκειτο για κάτι προσωρινό. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και τα μέλη της μπάντας απέκτησαν άλλες ασχολίες, αυτή η ελπίδα είχε εξανεμιστεί. Ο Gerard κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ κι επικεντρώθηκε στη συγγραφή κόμικ, με το ένα απ’ αυτά, το Umbrella Academy, να γίνεται σειρά στο Netflix. Έτσι, όταν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κυκλοφόρησε η είδηση της επικείμενης επανένωσης τους σε μια συναυλία στο Los Angeles στις 20 Δεκεμβρίου 2019, τα εισιτήρια ξεπουλήθηκαν σε 4 λεπτά παρά τις υψηλές τιμές. Βλέποντας ότι ακόμα περνάει η μπογιά τους, ανακοίνωσαν πληθώρα συναυλιών παγκοσμίως για το 2020. Όπως αποκάλυψαν μέσω Twitter είχαν ξεκινήσει να συνεργάζονται ξανά από το 2017 αλλά το ανακοίνωσαν επίσημα δύο χρόνια αργότερα. Για την ώρα αναμένουμε την ενδεχόμενη κυκλοφορία νέας μουσικής. Μέχρι τότε θα ζηλεύουμε αυτούς που στις συναυλίες τους θα φωνάζουν μαζί τους “raise your voice every single time they try to shut your mouth”.

Μερικές από τις καλύτερες στιγμές της πορείας τους:

featured image: DIY Mag