Κάθε φορά που ακούς ή διαβάζεις κάτι για ελεύθερο χρόνο και διαλείμματα στην καθημερινότητά σου, η αντίδρασή σου πιθανότατα είναι ένα «ναι, καλά». Αν, δε, εμπεριέχονται και οι λέξεις ξεκούραση ή χαλάρωση, χτυπά στο μυαλό σου συναγερμός. Το θεωρείς απίθανο και το απορρίπτεις αυτόματα. Η αλήθεια είναι ότι, σε έναν κόσμο που τρέχει, οι μικρές στιγμές ευεξίας μοιάζουν αδύνατες, ουτοπικές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, μια μεγάλη αλήθεια, με ένα γνωστό ρητό: «Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Η ξεκούραση δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη, χρονοβόρα, δύσκολα επιτεύξιμη διαδικασία. Φυσικά, χρειάζεται κι αυτό, αλλά είναι ένα επίτευγμα πιο περιστασιακό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να επιτύχεις μικρότερες στιγμές ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν στο Stylist μερικούς εύκολους τρόπους:

  • Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα στις δραστηριότητες ρουτίνας: Με τόσα πολλά που απασχολούν διαρκώς το μυαλό μας, σίγουρα είναι δύσκολο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο εδώ και τώρα. Ωστόσο, η χρήση της ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. «Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ξεκινήσουν την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το φαγητό, το ντους ή το περπάτημα», λέει η Amy Polly, δασκάλα ενσυνειδητότητας και ομιλήτρια ψυχικής υγείας. «Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αισθήσεις σου για να επικεντρωθείς σε αυτό που κάνεις».
  • Αφουγκράσου τη σιωπή: Ο κόσμος μπορεί να γίνει αρκετά θορυβώδης μερικές φορές, οπότε το να χαρίσεις στον εαυτό σου μερικές στιγμές σιωπής είναι ο τέλειος τρόπος να διασφαλίσεις περισσότερη ξεκούραση μέσα στην ημέρα σου. Η Rebecca Daniel, προπονήτρια ICF, εκπαιδεύτρια, επόπτρια προπονητών και συνιδρύτρια της εταιρείας The Coaching Catalysts, λέει ότι αυτή η τεχνική τη βοηθά στην επιβράδυνση μιας πολυάσχολης ημέρας. «Η πρακτική της σιωπής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Χωρίς τεχνολογία και ομιλίες. Μόνο οι φυσικοί ήχοι. Αυτό μου επιτρέπει χρόνο και χώρο για να επεξεργαστώ τις σκέψεις μου, να καθαρίσω το μυαλό μου, αυξάνει τα κίνητρά μου και με κάνει πιο παραγωγική», λέει χαρακτηριστικά.
  • Αξιοποίησε τη δύναμη του αρώματος: «Τα αιθέρια έλαια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αλλάξεις αμέσως διάθεση», λέει η Suzy Glaskie, ιδρύτρια της Peppermint Wellness. «Αγόρασε έναν διαχυτή αρώματος, που θα γεμίσει το σπίτι σου με υπέροχες μυρωδιές ή βάλε μια σταγόνα στον καρπό σου για να εισπνεύσεις. Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ενισχύει αμέσως τη διάθεση, ενώ η λεβάντα είναι πολύ ηρεμιστική: Πάρε βαθιές αναπνοές και, καθώς εκπνέεις, φαντάσου τον εαυτό σου να αφήνει πίσω του όλα τα άγχη».
  • Ένα πράγμα τη φορά: Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το να προσεγγίζεις τα πράγματα ένα – ένα δεν τα κάνει απλώς πιο εύκολα, αλλά σου δίνει παράλληλα την ευκαιρία να αναπνεύσεις. «Προσπαθώ να αποφεύγω το multitasking», λέει η Clare Flaxen, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του CF Mindset. «Ο εγκέφαλός μας δεν είναι απαραίτητα συντονισμένος στο να επεξεργάζεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γι’ αυτό και συχνά καταλήγουμε απλά να κατακλυζόμαστε και να αγχωνόμαστε. Η ζωή είναι πολυάσχολη, όμως εστιάζοντας σε ένα πράγμα κάθε φορά, θα αισθανθείς περισσότερη ηρεμία και όλα θα μοιάζουν πιο διαχειρίσιμα».
  • Αξιοποίησε τα ήδη υπάρχοντα διαλείμματα: Εκεί που δουλεύεις, σταματάς για λίγο, για να φτιάξεις έναν καφέ. Αντί να κάνεις scrolling στο τηλέφωνό σου ενώ περιμένεις να γίνει ο καφές, κάνε μερικές απλές ασκήσεις αναπνοής. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις στη δουλειά σου, νιώθοντας ανανεωμέν@. «Άσε το βλέμμα σου να ξεκουραστεί πάνω στα φύλλα ενός φυτού ή στη θέα έξω από το παράθυρο και πάρε μερικές βαθιές ηρεμιστικές αναπνοές. Εν ολίγοις, άσε το μυαλό σου να χαλαρώσει», προτείνει η Claire Mace, δασκάλα γιόγκα στην Inspiratrix Yoga.
  • Άσε μια δουλειά γι’ αργότερα: Έχοντας να αντιμετωπίσουμε έναν καταιγισμό υποχρεώσεων, συχνά ξεχνάμε να βάλουμε προτεραιότητες και προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα ταυτόχρονα. Δεν είναι, όμως, όλες οι υποχρεώσεις επείγουσες. «Συνήθως, εμείς βάζουμε τον πήχη τόσο ψηλά. Ωστόσο, εμείς μπορούμε και να τον χαμηλώσουμε», λέει η Mace, προτείνοντας να αφήσουμε τις μη επείγουσες δουλειές γι’ αργότερα. Όσο μικρό κι αν μοιάζει, το να κερδίσεις 10 ή 15 λεπτά χαλάρωσης μέσα σε μια γεμάτη μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
  • Προγραμμάτισε εκ των προτέρων το χρόνο ξεκούρασής σου: Είναι πολύ εύκολο να αναβάλλεις κάτι, εάν δεν το έχεις οριοθετήσει χρονικά αυστηρά. «Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων καθιστά πολύ πιο πιθανό να χωρέσεις όντως μερικές στιγμές ξεκούρασης μέσα στην ημέρα σου», λέει η Navit Schechter, CBT θεραπεύτρια και ιδρύτρια του Conscious & Calm.
  • Υιοθέτησε την «δημιουργική αναβλητικότητα»: Σε έναν κόσμο που έχει τόση εμμονή με την παραγωγικότητα, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να ασχοληθείς με κάτι, που δεν έχει ουσιαστικά κανένα νόημα, πέρα από το ότι σου προσφέρει χαλάρωση. Η χρυσοχόος Ruth Chipperfield βρίσκει χαλάρωση σε σύντομες, μη παραγωγικές, δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η ταξινόμηση πολύτιμων λίθων ή η χειροτεχνία. «Μου αρέσει να κάνω πολλά μικρά διαλείμματα, κάνοντας κάτι θεραπευτικό, όπως το να ταξινομώ την προσωπική μου συλλογή πολύτιμων λίθων ή να φτιάχνω μια γλάστρα με φυτά. Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να είναι άσκοπο για να είναι ξεκούραστο, αλλιώς θα πέσεις στην παγίδα να προσανατολιστείς και πάλι στα επιτεύγματα».
  • Φτιάξε μια λίστα με τις αγαπημένες σου δραστηριότητες χαλάρωσης: Για τον καθένα, η χαλάρωση σημαίνει κάτι ξεχωριστό, γι’ αυτό πρέπει να φτιάξεις μια δική σου λίστα με τις ενέργειες που πραγματικά σε χαλαρώνουν. «Γράψε μια λίστα με 10 πράγματα που σου αρέσει πραγματικά να κάνεις και βεβαιώσου ότι κάνεις μερικά από αυτά καθημερινά. Μπορεί να είναι τόσο απλά όσο η ανάγνωση μερικών σελίδων ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο», προτείνει η Rhoda Cameron, προπονήτρια υγείας και τρόπου ζωής στο Coached by Rhoda.