Κάποιες καταστάσεις -πολλές ή λίγες, δεν έχει σημασία- μπορούν να σε κάνουν να χάσεις πράγματα. Πράγματα από τον εαυτό σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Τοξικές σχέσεις, έντονοι έρωτες, η έλλειψη ορίων μπορούν να οδηγήσουν στο να χάσεις τον εαυτό σου. Τα καλά νέα είναι ότι κάποια στιγμή του καταλαβαίνεις. Αν είσαι τυχερή το καταλαβαίνεις την κατάλληλη στιγμή. Αν πάλι όχι, χρειάζεσαι έξτρα χρόνο να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί και να επανέλθεις.

Ακολουθεί μια λίστα με όσα χάνεις όταν προτιμάς να ικανοποιήσεις τους άλλους ή ΤΟΝ άλλο, και όχι τον εαυτό σου.

Τη φωνή σου

Για τους λάθους ανθρώπους όσα λες δεν έχουν καμία σημασία. Όσα εκφράζεις, όσα νιώθεις, τα παράπονα ή προσπάθεια για επικοινωνία. Είτε δεν ακούν γιατί για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν είστε στο ίδιο σημείο ή δεν ακούν γιατί πολύ απλά δε θέλουν να ακούσουν. Κάποια στιγμή λοιπόν σταματάς. Σταματάς γιατί καταλαβαίνεις πως η προσπάθεια είναι μάταιη. Οπότε δεν επικοινωνείς πια, απλά χαμογελάς, ακούς και αφήνεις τον εαυτό σου εκεί να πληγώνεται.

Την αυτο-αξία σου

Ναι, ξέρεις τι αξίζεις και ποιες συμπεριφορές ανέχεσαι. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι -κυρίως οι τοξικοί- έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα να σε χειρίζονται. Σε κάνουν να δέχεσαι όλα εκείνα τα πράγματα που δεν πίστευες ποτέ ότι θα αντέξεις πάνω από δύο λεπτά. Σου λένε ότι “φέρεσαι σαν παιδί” ή ότι σε εκείνους οφείλεις την εξέλιξη σου και εσύ καταλήγεις να τους πιστεύεις. Βλέπεις το υποσυνείδητο είναι από εκείνους τους “αποθηκευτικούς χώρους” που γεμίζουν χωρίς να χρειαστεί να πατήσεις το “οκ”.

Όλα όσα σε παθιάζουν

Είναι εύκολο να ξεχάσεις τους καθημερινούς σου έρωτες, εκείνα που σε παθιάζουν όταν αυτό που κάνεις είναι να “κρέμεσαι” από τη διάθεση κάποιου άλλου. Σταματάς να δίνεις χώρο στη δημιουργικότητα, στο άδειασμα του μυαλού, στην έκρηξη τον ενδορφινών. Αφήνεις όλα αυτά τα εφέ σε κάποιον άλλο, ο οποίους δε σου τα δίνει ούτε κατά διάνοια. Απλά εσύ είσαι εκεί να δέχεσαι με χαρά ό,τι σου δίνει. Και το βρίσκεις και πολύ.

Τη δύναμή σου

Τη δύναμη τη δική σου. Εκείνη που δε χρειάζεται feedback ή επιβραβεύσεις για να γίνει φωτιά. Καταλήγεις να εξαρτάται όλη σου η θέληση για ζωή από το αν κάποιος άλλος (αυτός ο άλλος) είχε καλή μέρα, σε συμπαθεί σήμερα, σου χαμογέλασε το πρωί ή έφυγε χωρίς να σου πει καλημέρα.

Τις προτεραιότητές σου

Η λίστα με τις προτεραιότητες σου πρακτικά εξαφανίζεται, γιατί υπάρχει μόνο μια. Ο άλλος. Έχεις έναν εγωισμό να θρέψεις και αυτός δεν είναι ο δικός σου ούτε κάποιου άλλου που κάνει το ίδιο για εσένα. Αν είναι εκείνος ευτυχισμένος είσαι και εσύ. Η καριέρα σου μπαίνει στην άκρη, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σου. Ξεχνάς τι έχει αξία για εσένα, γιατί νομίζεις ότι το μόνο που αξίζει είναι η μανία σου να ικανοποιήσεις κάποιον άλλο.

Είναι τρομακτικό το πώς ένας λάθος σύντροφος ή ένας τοξικός άνθρωπος στον οποίο έδωσες μεγάλη αξία μπορεί να σε αφήσει με τόσα κενά. Με τόσες “συναισθηματικές τρύπες” και μια αποπροσανατολισμένη πυξίδα. Τουλάχιστον όμως το συνειδητοποιείς κάποια στιγμή και ευτυχώς ποτέ δεν είναι αργά να επιστρέψεις σε όσα άφησες στη μέση. Για εσένα.

Ακολούθησε μας στο Instagram.
featured image: thoughtcatalog.com