Συχνά, μαζεύονται οι καθημερινές δουλειές, η μέρα τελειώνει, κι εσύ φτάνεις εξαντλημέν@ να περιμένεις πως και πως το Σαββατοκύριακο για να κοιμηθείς, να ξεκουραστείς και να φορτίσεις τις μπαταρίες σου. Βέβαια, μπορείς στην πραγματικότητα να αναπληρώσεις τον ύπνο; Ένα χαλαρό βράδυ ή ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ξεκούρασης, μπορεί να κάνει τη διαφορά σε έναν εξαντλημένο κύκλο ύπνου ή σε έναν εξαντλημένο εγκέφαλο;

Όταν είναι τόσο δύσκολο να περάσεις ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα κάνοντας “τίποτα”, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τι είναι προτιμότερο για εσένα; Μικρά καθημερινά διαλείμματα ή ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ξεκούρασης;

Παράλληλα με τη σημασία της σωματικής υγείας και της φυσικής κατάστασης, η επαρκής ξεκούραση δίνει στο σώμα μας την ευκαιρία να επιδιορθωθεί, να αναδομηθεί και να ενισχυθεί εγκαίρως για την επόμενη περίσταση, είτε πρόκειται για προπόνηση είτε για βραδινή έξοδο με φίλους. Ποιος είναι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ξεκούρασης;

Τα οφέλη της μεσημεριανής σιέστας και της σύντομης ανάπαυσης

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ο ύπνος είναι καλός για εσένα ακόμα κι όταν πρόκειται για έναν μικρό υπνάκο το μεσημέρι. Όταν θέλουμε να τονώσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας, έρευνες έχουν δείξει ότι ένας υπνάκος το μεσημέρι ή το απόγευμα, είναι πιο αποτελεσματικός από ένα φλιτζάνι καφέ. Η επίδραση του ύπνου διαρκεί επίσης πολύ περισσότερο από την καφεΐνη.

Με βάση αυτό, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα σε τουλάχιστον επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα. Διότι για κάθε μία ώρα ύπνου που χάνουμε τη νύχτα, χρειαζόμαστε περίπου τέσσερις ημέρες σταθερά καλού ύπνου για να καλύψουμε το κενό και να αποκαταστήσουμε αυτά τα επίπεδα ενέργειας.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιώκουμε έναν καθημερινό γεμάτο και ποιοτικό ύπνο, αντί για ξεκούραση το Σαββατοκύριακο;

Σύντομη ανάπαυση VS μακρά ξεκούραση

Σύμφωνα με την Amy Arthur, επιστημονική συγγραφέα και συγγραφέα του Pace Yourself: How To Have Energy In An Exhausting World (Πώς να έχετε ενέργεια σε έναν εξαντλητικό κόσμο), ενώ μπορεί να εξαρτάται από άτομο σε άτομο το στυλ ξεκούρασης που του ταιριάζει, σε γενικές γραμμές πρέπει να ξεκουραζόμαστε όλοι, λίγο και συχνά.

“Από όσα γνωρίζουμε για το σώμα και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ενέργεια, είναι προτιμότερο να ενσωματώνετε την ξεκούραση στην καθημερινή σας ρουτίνα, παρά να εξαντλείτε τον εαυτό σας μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο και να ελπίζετε ότι μια μέρα θα σας αναζωογονήσει”, εξηγεί. “Συχνά, ακόμη και όταν σκοπεύουμε να περάσουμε ένα ήσυχο ή γαλήνιο Σαββατοκύριακο, η ζωή μπαίνει στη μέση ή νιώθουμε ενοχές που δεν “κάνουμε τίποτα”, οπότε δεν καταλήγει ποτέ να είναι τόσο ξεκούραστο όσο θα έπρεπε να είναι”.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να περιμένει το Σαββατοκύριακο και να εξαντλείσαι μέχρι την Παρασκευή, η Arthur προτείνει να παρατείνεις τις δουλειές σου και το Σαββατοκύριακο, για να σπάσεις τη συνήθεια και να υιοθετήσεις μια πιο βιώσιμη ρουτίνα ξεκούρασης. Αντί δηλαδή να τακτοποιείς όλες του τις υποχρεώσεις τις καθημερινές, μπορείς να αφήσεις μερικές για το Σαββατοκύριακο και να εντάξεις στις καθημερινές, περισσότερο χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση.

“Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων ξεκούρασης κάθε μέρα, θα είναι πολύ καλύτερη για εσάς μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Σαββατοκύριακά σας για να κάνετε τα πράγματα που θέλετε, αντί να τα κρατάτε για να κοιμηθείτε”, προσθέτει.

Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή, και πού ξέρεις; Μπορεί να σου ταιριάξει!