Η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία, που σε κρατάει στη ζωή. Χωρίς αυτή ο οργανισμός καταρρέει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Παράλληλα όμως, η αναπνοή βοηθάει και σε άλλες καταστάσεις. Είναι απαραίτητη για παράδειγμα, στη γιόγκα, ή σε βοηθάει στο να χαλαρώνεις και να αποβάλλεις το στρες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα είναι ο βασικός τρόπος για να καταπολεμήσεις μια κρίση πανικού.

Yπάρχουν ασκήσεις, που μπορείς να κάνεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δυναμώσεις το διάφραγμα και τους πνεύμονές σου. Ακόμα και η σωστή στάση του σώματος, η λεγόμενη ποστούρα σου, θα συμβάλλει στο να παίρνεις βαθιές ανάσες χωρίς πια κόπο.

Οι ασκήσεις

Η σωστή στάση

Το σώμα είναι σχεδιασμένο να είναι ευθυτενές. Αυτό όμως εύκολα χαλάει. Είτε επειδή κάθεσαι λάθος είτε επειδή σκύβεις είτε λόγω κιλών, το σώμα υιοθετεί λάθος θέση.

Οπότε το βασικό είναι να επαναφέρεις ή να εξασκείσαι όσο πιο συχνά μπορείς στην ποστούρα. Αυτό αρχικά σημαίνει ότι, πρέπει να κάθεσαι με την πλάτη ίσια και να προσπαθείς να την τεντώνεις και να την κρατάς σε αυτή τη θέση, χωρίς να καμπουριάζεις.

Παράλληλα, προβάλλεις το στήθος προς τα έξω, κρατάς τους ώμους πίσω και κάπως έτσι “ανοίγει” το στέρνο.

Όσο μεγαλύτερη διάταση κάνει το στέρνο, τόσο μεγαλύτερο χώρο δημιουργείς στο θώρακα και τόσο πιο πολύ “φουσκώνουν” τα πνευμόνια. Είναι λοιπόν, μια καλή αρχή και θα σε βοηθήσει στις βαθιές αναπνοές, γιατί δεν θα ζορίζεσαι τόσο.

Η στάση της κόμπρας

Στη γιόγκα η στάση της κόμπρας είναι βασική άσκηση, αλλά έχει και παραλλαγές.

Στην αυθεντική εκδοχή της, ουσιαστικά ξαπλώνεις μπρούμυτα στο πάτωμα και ανασηκώνεις τον κορμό σου προς τα πάνω, ενώ τα πόδια παραμένουν κολλημένα κάτω. Προσπαθείς όσο το δυνατόν πιο πολύ, να τεντώσεις προς τα πίσω τον κορμό σου, σαν ένα τόξο.

Τα χέρια αρχικά τα έχεις σαν στηρίγματα, ενώ όταν εξοικειωθείς με την άσκηση, μπορείς να τα έχεις κολλημένα στον κορμό σου και παράλληλα με τα πόδια σου.

Και σε αυτή την περίπτωση, η άσκηση θα σε βοηθήσει να εκτείνεις τον θώρακα και πάλι να δημιουργηθεί χώρος για τα πνευμόνια. Ο χώρος αυτός είναι αναγκαίος, ώστε οι πνεύμονες να φουσκώνουν κάθε φορά και πιο πολύ.

Η ανάποδη εκδοχή της κόμπρας

Αν δεν σε βολεύει να είσαι μπρούμυτα ή σε δυσκολεύει, μπορείς να κάνεις την άσκηση αυτή και ανάποδα.

Ξαπλώνεις ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν καλά στο έδαφος. Βάζεις ένα ρολό αφρολέξ, ή μια μεγάλη πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό, κάτω από τους ώμους και κυρτώνεις προς τα πίσω. Πάλι λοιπόν, ο θώρακας σου εκτείνεται και τα πλευρά διαστέλλονται.

Ασκήσεις αναπνοής

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις αναπνοής, που θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις.

Είναι οι ασκήσεις διαφράγματος, που μαθαίνεις να αναπνέεις από το θωρακικό διάφραγμα, το οποίο είναι ο κυριότερος θωρακικός μυς. Η άσκηση γίνεται με εισπνοή κι εκπνοή, που ξεκινάει και τελειώνει από το το διάφραγμά σου.

Επίσης, είναι και η άσκηση με τα σφιχτά χείλια. Είναι μια άσκηση αναπνοής, κατά την οποία αναπνέεις από τη μύτη κι εκπνέεις από το στόμα, το οποίο όμως είναι κλειστό, τα χείλια είναι κολλημένα. Εκπνέεις αργά, σαν να προσπαθείς να σφυρίξεις.

Με αυτό τον τρόπο ελέγχεις την αναπνοή σου και γυμνάζεις τους πνεύμονές σου.