Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, κατά τις οποίες έχεις σίγουρα βρεθεί να ακροβατείς ανάμεσα σε πολλές ασχολίες και υποχρεώσεις. Ψάχνεις να βρεις ισορροπίες, παλεύοντας να μοιράσεις τον χρόνο σου με τρόπο τέτοιον, που μέσα σου να νιώσεις αυτήν την μικρή ικανοποίηση «Ουφ! Τα κατάφερα και σήμερα»

Παλαιότερα, θεωρούσαμε πως το να κινείσαι και να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι δείγμα παραγωγικότητας. Με βάση όμως, διάφορες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκύπτει το συμπέρασμα πως η ενασχόληση με πολλές δουλειές μειώνει τη συγκέντρωση και σαφώς και την παραγωγικότητα σου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει την ικανότητα να μπορεί να δώσει και να πάρει ταυτόχρονα πολλές εντολές, με αποτέλεσμα να μπορεί να υποστηρίξει και διάφορες παράλληλες λειτουργίες, όπως όταν περπατάς και μασάς τσίχλα. Στην πραγματικότητα όμως ο προμετωπιαίος φλοιός μπορεί μόνο να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα τη φορά.

Όπως για παράδειγμα εγώ, γράφοντας αυτό το κείμενο, έκαψα τις φακές που ετοίμαζα παράλληλα, μιας και ο εγκέφαλος μου είχε συγκεντρωθεί στην γραφή, αγνοώντας τελείως το μαγείρεμα.

Αν λοιπόν, προσπαθείς να κάνεις παράλληλα πολλά πράγματα ή δουλειές, σου έχω τέσσερις λόγους που ίσως σε κάνουν να το ξανασκεφτείς.

Μειωμένη αποδοτικότητα

Προσπαθώντας να χωρέσεις μέσα στην ημέρα σου πολλές δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν ξεχωριστό χρόνο και αφοσίωση, είναι βέβαιο πως δεν μπορείς να έχεις την ίδια αποδοτικότητα σε όλα. Μιας και συνήθως αυτά που χρονικά έρχονται σε προτεραιότητα μέσα στην ημέρα σου, να σε εξαντλούν μειώνοντας τις αποδώσεις σου σε ό,τι ακολουθεί.

Διάσπαση προσοχής

Το παρατήρησα πολύ έντονα στην πρώτη καραντίνα, κάποιο διάστημα είχα συνεχή σεμινάρια, εργασίες, τηλεργασία, προπόνηση. Με αποτέλεσμα κάποια πρωινά να πρέπει να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο αλλά παράλληλα να έχω να στείλω και e-mail στη δουλειά. Τα αποτελέσματα;

Να με αποσπά κάθε θόρυβος που άκουγα και συνεχώς να νιώθω πως κάτι έχω ξεχάσει να κάνω.

Σωματική και ψυχική κούραση

Τις περισσότερες φορές, ιδίως τον τελευταίο καιρό που οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι, δεν υπάρχει τόσο η σωματική κούραση, είναι όμως εξαιρετικά έντονα τα επίπεδα ψυχικής κόπωσης, που νιώθεις σαν να έχεις ανέβει 84 ορόφους από την σκάλα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μέρας γεμάτης πράγματα, τα οποία όμως δεν είναι παραγωγικά μιας και ο εγκέφαλος μας πετάγεται από την μια υποχρέωση στην άλλη, καταναλώνοντας απίστευτη ενέργεια.

Το «μισές δουλειές»

Είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής σου, μάλλον η μαμά σου, σου έχει πει με αυτή την αυστηρή φωνή και το κατηγορηματικό ύφος «πάλι μισές δουλειές έκανες;» και σχεδόν πάντα αναφερόταν σε κάτι που σου είχε αναθέσει να κάνεις, αλλά δεν κατόρθωσες να το κάνεις με τον δικό της τέλειο τρόπο, σαν να το έκανες βιαστικά, σαν να το άφησες μισό.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει κι όταν έχεις στριμώξει πολλά τα οποία πρέπει να τακτοποιήσεις, αλλά η μέρα έχει μόνο 24 ώρες και εσύ μάλλον δεν είσαι ρομπότ και μάλλον η μαμά σου ήταν (διαφορετικά δεν εξηγείται η τεράστια αυτή αντοχή της) .

Και ξέρεις κάτι μάλλον ήρθε η ώρα να πάρεις μια ανάσα, να βάλεις προτεραιότητες και να κρατήσεις στο πρόγραμμα μόνο όσα πραγματικά χρειάζεσαι. Διαφορετικά θα καταλήγεις να έχει τέσσερα ασιδέρωτα πλυντήρια, δύο κείμενα που δεν έχει τελειώσει ακόμη, μια πτυχιακή που κουτσαίνει και θα παραγγέλνεις πίτσες γιατί πάλι έκαψες τις φακές. Και πίστεψέ με, δεν θα σου αρέσει.

featured photo:@Victoria_Beddoes