Αν είσαι από φυσικού σου πρωινός τύπος, τότε η ανάγνωση αυτού του κειμένου για σένα σταματάει εδώ. Μπράβο σου που τα καταφέρνεις, αλλά πραγματικά δε σε καταλαβαίνουμε. Πώς γίνεται κάποιος να ξυπνάει αξημέρωτα, με διάθεση για ζωή και ενέργεια για δράση; Πώς γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι χαμογελαστοί στις 7 το πρωί, χωρίς να έχουν κατεβάσει ούτε μια γουλιά καφέ; Αυτό το ερώτημα παραμένει πάντοτε μυστήριο για μένα. Δεν έχω καταφέρει να το εξηγήσω κι ούτε ξέρω αν θα τα καταφέρω ποτέ. Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη, υπάρχουν πολλοί σαν εμένα εκεί έξω. Και, κανονικά, αυτό δε θα ήταν πρόβλημα. Η καθημερινότητα, όμως, είναι οργανωμένη με έναν τρόπο που εστιάζει κατά κύριο λόγο στις πρωινές ώρες. Πολλές δουλειές, υπηρεσίες, υποχρεώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί. Έτσι, εμείς οι όχι και τόσο πρωινοί τύποι αναγκαζόμαστε να ξυπνάμε νωρίς και να τρέχουμε, ακόμη κι αν αυτές οι ώρες δεν είναι οι αγαπημένες μας.

Υπάρχει τρόπος να γίνεις πρωινός τύπος, ακόμη κι αν σιχαίνεσαι το πρωινό ξύπνημα;

Ναι, απαντούν οι ειδικοί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μπορείς όχι μόνο να προσαρμοστείς καλύτερα στις πρωινές ώρες, αλλά να μάθεις και να τις αγαπάς. Σύμφωνα με το Love to Know, το πόσο πρωινός τύπος είσαι έχει να κάνει κυρίως με τον κιρκάδιο ρυθμό, γνωστό και ως εσωτερικό ρολόι. Θα πρέπει, επίσης, να μάθεις ποιος είναι ο χρονότυπός σου, δηλαδή η φυσική προτίμηση του σώματός σου στις ώρες ύπνου και αφύπνισης, κάτι που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Ορισμένοι άνθρωποι είναι φυσικά πιο πρωινοί τύποι από άλλους. Γνωρίζοντας τον χρονότυπό σου, θα μπορέσεις να θέσεις πιο ρεαλιστικούς στόχους για το πόσο πρωινός τύπος μπορείς να γίνεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρωινά σου λίγο πιο εύκολα:

Δώσε προτεραιότητα στον πραγματικά ξεκούραστο ύπνο

Αν θέλεις να νιώθεις γεμάτ@ ενέργεια το πρωί, δώσε προτεραιότητα στον πραγματικά ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο:

  • Διατήρησε τον χώρο όπου κοιμάσαι καθαρό, άνετο και σχετικά σκοτεινό
  • Φρόντισε να αναπνέεις από την μύτη, ώστε να εξασφαλίσεις ποιοτική ξεκούραση
  • Μην καταναλώνεις καφεΐνη πολύ αργά μέσα στην ημέρα
  • Χρησιμοποίησε άρωμα λεβάντας στην κρεβατοκάμαρά σου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τον ήρεμο ύπνο
  • Αξιοποίησε μια συσκευή λευκού θορύβου για να καλύψεις ενοχλητικούς ήχους, όπως η κίνηση του δρόμου ή η φασαρία από τα γειτονικά σπίτια, που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου

Κάνε σταδιακές αλλαγές

Αν έχεις συνηθίσει να πέφτεις αργά για ύπνο, το να μάθεις να κοιμάσαι νωρίς από τη μία μέρα στην άλλη είναι μάλλον αδύνατο. Αντί, λοιπόν, να ξαπλώνεις για ώρες στο σκοτάδι, προσπαθώντας να χαλαρώσεις και να κρατήσεις τα μάτια σου κλειστά, χωρίς επιτυχία, προσπάθησε να μετακινήσεις σταδιακά την ώρα του ύπνου σου. Έτσι, θα δώσεις στον κιρκάδιο ρυθμό σου τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες σου συνήθειες.

Η επαφή με το φυσικό φως είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις κάθε πρωί

Είναι πιο εύκολο να γίνεις πρωινός τύπος αν αξιοποιείς τα στοιχεία του πρωινού, όπως το φυσικό ηλιακό φως. Φρόντισε να έρχεσαι σε επαφή με το φως αμέσως μόλις ξυπνάς το πρωί. Είναι φυσικό να μην μπορείς να απολαύσεις το πρωινό ξύπνημα εάν κινείσαι στο σκοτάδι. Ορισμένες αλλαγές μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν:

  • Αντάλλαξε την έκθεση σε μπλε φως με λαμπτήρες κόκκινου φωτός νωρίς το πρωί
  • Δοκίμασε ένα ξυπνητήρι με φως, που φωτίζει σταδιακά το δωμάτιο, μιμούμενο τον ήλιο που ανατέλλει
  • Άλλαξε τις λάμπες LED με λάμπες SAD στον χώρο όπου περνάς το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού σου

Απόφυγε το μπλε φως όταν σκοτεινιάζει

Η έκθεση στο μπλε φως, όπως αυτό που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να καταστείλει την ικανότητα του σώματος να παράξει μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Δεδομένου ότι μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό σου, είναι σημαντικό να περιορίσεις την έκθεσή σου σε αυτό πριν κοιμηθείς.

Ασκήσου τακτικά

Η κίνηση έχει αναρίθμητα οφέλη για το μυαλό και το σώμα, μεταξύ των οποίων και να διασφαλίζει καλύτερο ύπνο τη νύχτα και περισσότερη ενέργεια το πρωί. Πρόσθεσε λίγη κίνηση στην πρωινή σου ρουτίνα και βάλε την άσκηση στη ζωή σου, ως μέρος μιας καθημερινότητας γεμάτης ευεξία.

Εξέτασε το ενδεχόμενο των συμπληρωμάτων μαγνησίου

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ μαγνησίου και καλύτερου ύπνου. Έτσι, ένα συμπλήρωμα μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και να έχεις περισσότερη ενέργεια την επόμενη μέρα.

Διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα

Όπως με κάθε στόχο, η συνέπεια είναι το κλειδί. Τα ξενύχτια του Σαββατοκύριακου είναι σίγουρα δελεαστικά, δεν θα βοηθήσουν όμως την προσπάθειά σου να γίνεις πρωινός τύπος. Προσπάθησε να διατηρήσεις μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές.

Παράλειψε τον μεσημεριανό ύπνο

Ένας μεσημεριανός υπνάκος μπορεί να ακούγεται ειδυλλιακός την ώρα που επιστρέφεις από τη δουλειά ή μετά από ένα γεύμα. Στην πραγματικότητα, όμως, θα δυσκολέψουν τον βραδινό σου ύπνο και την ενεργητικότητά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνε υπομονή μέχρι τη νύχτα και επικεντρώσου στην ποιοτική ξεκούραση, αντί να αναλώνεσαι σε έναν πρόχειρο, σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είτε είσαι φυσικά πρωινός τύπος, είτε καλλιεργήσεις αυτή τη συνήθεια, αυτό κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξει. Οι συνήθειές μας επηρεάζονται από τις διαφορετικές φάσεις της ζωής και άλλους παράγοντες. Μέχρι τότε, όμως, υιοθέτησε αυτές τις συμβουλές και απόλαυσε τα οφέλη του να ξυπνάς γεμάτ@ ενέργεια.