Ενώ γνωρίζουμε ότι η -εκ των υστέρων- εικόνα μπορεί να είναι 10/10, το να μην μπορείς να ασκήσεις κριτική όταν πρόκειται για τις ενέργειες του συντρόφου σου (ή τις δικές σου) είναι κάτι (δυστυχώς) συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ως τυφλό σημείο σχέσης.

«Σκέψου αυτά τα επιχειρήματα και παράπονα που συνεχίζεις να έχεις ξανά και ξανά. Νιώθεις ότι κάνεις κύκλους; Αυτό είναι σημάδι ότι βρίσκεσαι στο τυφλό σημείο της σχέσης», εξηγεί η Deb Morgan, ειδικός στις σχέσεις.

Το θέμα είναι το εξής: συμβαίνει σε όλους. Σε οποιαδήποτε σχέση είναι φυσικό να μην αναγνωρίζουμε πάντα τις αδυναμίες ή τα ελαττώματα του άλλου. Επειδή ακριβώς όπως οι κακές συνήθειες, έτσι και αυτά τα τυφλά σημεία είναι δύσκολο να παρατηρηθούν επειδή είναι τόσο ριζωμένα μέσα μας. Το να ανακαλύψεις και να κατανοήσεις το δικό σου μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ποιότητα και τη μακροζωία της σχέσης σου.

Πώς να εντοπίσεις ένα τυφλό σημείο της σχέσης;

Είναι αλήθεια ότι ο εντοπισμός των τυφλών σημείων στις σχέσεις μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. «Είναι δύσκολο να δεις τα δικά σου τυφλά σημεία γιατί είναι, εξ ορισμού, πρότυπα συμπεριφοράς που δεν γνωρίζεις πλήρως, τουλάχιστον στην αρχή», λέει στο Stylist η Jessica Alderson, συνιδρύτρια και ειδικός σχέσεων στην πλατφόρμα γνωριμιών SoSyncd.

Όταν επαναλαμβάνουμε συνεχώς μοτίβα ή συνήθειες, ανεξάρτητα από το τι αφορούν, χρειαζόμαστε μια «διακοπή μοτίβου» ή κάτι που θα μας κάνει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μας ταιριάζει κι έτσι θα βρούμε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης για το θέμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι απαιτούν μια εξωτερική προοπτική, όπως ένας θεραπευτής ή ένας life coach, για να εντοπίσουν με ακρίβεια τα τυφλά σημεία τους. Όταν όμως πάρεις τον μεγεθυντικό φακό για τη σχέση σου, θα υπάρχουν μερικά δικά σου σημεία όπου μπορείς να ξεκινήσεις από μόν@ σου.

Το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου και να επικεντρώνεσαι στην ενδοσκόπηση μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αξιολογήσεις πώς σε εξυπηρετεί η σχέση σου. «Το ενοχλητικό με τα τυφλά σημεία είναι ότι σπάνια γνωρίζουμε τα δικά μας παρόλο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά των άλλων», προσθέτει στο ίδιο άρθρο η Laura Buckley από το πρακτορείο Secret Alchemy.

«Όλοι μπορούμε να σχετιστούμε με αυτόν τον συγκεκριμένο φίλο που πάντα αυτο-σαμποτάρει τις σχέσεις, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί, αν και για εμάς, είναι ολοφάνερο. Πόσο συχνά στα ραντεβού σου επαναλαμβάνεις λάθη ή σου λένε το ίδιο πράγμα, αλλά αρνείσαι να το πιστέψεις; Αυτό είναι το τυφλό σου σημείο».

Όπως λέει η coach σχέσεων και ιδρυτής της Easyoga Gemma Nice, τα τυφλά σημεία στις σχέσεις μοιάζουν επίσης με comfort zones.

«Όλοι γνωρίζουμε αυτή την εξοικείωση όπου νιώθουμε άνετα στη σχέση μας και όλοι νιώθουμε εντάξει», λέει. «Μπορούν να μας εμποδίσουν να δούμε κάτι κακό στη σχέση μας και τείνουμε να πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας αντιδρά υπερβολικά σε κάτι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό, απλώς είμαστε στο τυφλό σημείο μας».

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις τα τυφλά σημεία της σχέσης;

Μόλις εντοπίσεις ένα τυφλό σημείο της σχέσης, το επόμενο βήμα είναι να αναλάβεις δράση.

«Κάθισε με τον σύντροφό σου και κάνε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για τα τυφλά σημεία που έχεις εντοπίσει», συμβουλεύει η Morgan. «Είναι σημαντικό και οι δύο να προσεγγίσετε αυτή τη συζήτηση με μη επικριτικό τρόπο και να ακούσετε ο ένας τις απόψεις του άλλου. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα τυφλά σημεία στη σχέση σας και, στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε μαζί για να προσπαθήσετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται αυτά τα μοτίβα στο μέλλον. Όταν κάποιος από σας παρατηρήσει τα τυφλά σημεία που εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή, προσπαθήστε να σταματήσετε και να το αναγνωρίσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συνειδητά στην κατάσταση και να διαχειριστείτε καλύτερα τις αντιδράσεις σας».

«Το θέμα με το τυφλό σημείο κάποιου άλλου είναι ότι μπορεί γρήγορα να γίνει «αρρώστια». Μπορεί να υπάρχει μια συμπεριφορά ή κάτι που κάνουν υποσυνείδητα που δεν έχουν σκεφτεί ποτέ ότι είναι ένα «πράγμα» που σε τρελαίνει», συνεχίζει η Nice.

Είναι όμως ένα τυφλό σημείο το ίδιο με μια κόκκινη σημαία; Εξαρτάται από το πώς το βλέπεις.

Σύμφωνα με τη Mandy Mee, ιδρύτρια του The MME Agency, μοιάζουν περισσότερο με κίτρινες σημαίες. «Γίνονται κόκκινες σημαίες μόνο όταν είναι ακραίες και δεν είσαι διατεθειμέν@ να αλλάξεις ακόμα και όταν βλέπεις ότι προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό στη σχέση σου», λέει στο Stylist. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είσαι τόσο αναλυτικ@ για τη δική σου συμπεριφορά όσο και του άλλου.

«Να είσαι ενήμερ@ για το ρόλο που έπαιξες σε όλες τις σχέσεις που κατέληξαν σε χωρισμό. Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό», προειδοποιεί. «Προσδιόρισε τα πιο κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν επηρεάσει αυτές τις σχέσεις, θυμήσου όλα τα θέματα για τα οποία έχεις παραπονεθεί περισσότερο εσύ ή ο σύντροφός σου. Μπορεί να είναι εγωισμός, να μην ακούς, να μην τους καταλαβαίνεις ή ασέβεια. Εάν αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται να επαναλαμβάνονται από τον έναν σύντροφο στον άλλο, είναι ένα μοτίβο που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Τα τυφλά σημεία αφορούν πάντα τη συμπεριφορά», συμφωνεί η Buckley. «Υπάρχει πάντα ένας λόγος για μια συμπεριφορά. Οι άνθρωποι γεννιούνται ως λευκός καμβάς και οι συμπεριφορές μαθαίνονται από τις εμπειρίες, δεν συμβαίνουν χωρίς λόγο». Ωστόσο, τα τυφλά σημεία είναι τέτοια γιατί είναι πιο ασφαλές να αγνοούμε κάποιες από τις δικές μας συμπεριφορές.

«Σε μια σχέση, είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε μαζί και να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τα τυφλά μας σημεία. Αυτό σημαίνει εποικοδομητική και υποστηρικτική επικοινωνία. Βοηθώντας ο ένας τον άλλον να δει τις επιβλαβείς συμπεριφορές και να συνεργαστεί για να τις αλλάξει.»

«Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους εάν το γνωρίζουν και είναι ανοιχτοί να εργαστούν πάνω σε αυτό. Στο ραντεβού, αν βγαίνεις με κάποιον που αγνοεί και πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι είναι το θέμα, τότε για μένα, αυτό είναι ανησυχητικό. Εάν έχεις κάποιον που είναι ανοιχτός στο να δουλέψει με τον εαυτό του – σε τελική ανάλυση, κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουν δουλειά να κάνουν – τότε αυτό για μένα είναι μια πράσινη σημαία. Θέλεις να είσαι με κάποιον που είναι ανοιχτός στην ανάπτυξη και την εξέλιξη».

Σε τελική ανάλυση, όλοι έχουν τυφλά σημεία που συχνά απαιτούν πολύ σκληρή δουλειά για να ξεπεραστούν. Αν λοιπόν σου προκαλούν άγχος, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι εσύ και ο σύντροφός σου είστε και οι δύο πρόθυμοι να καταβάλετε προσπάθεια για να τα αντιμετωπίσετε.