Όταν περιμένεις περίοδο – αλλά και κατά τη διάρκεια της – το σώμα και η διάθεσή σου επηρεάζονται συνήθως από τις ορμόνες. Αυτό το συναισθηματικό roller coaster, ωστόσο, δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Πρόκειται απλά για τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.

Τι κάνεις, όμως, με τις λιγούρες της περιόδου; Όταν νιώθεις ότι θέλεις να φας ό,τι λιπαρό, γλυκό ή επεξεργασμένο υπάρχει; Γιατί στην περίπτωση αυτή, η αύξηση του βάρους σου είναι μια δυσάρεστη συνέπεια.

Η αιτία πίσω από αυτές τις λιγούρες μπορεί να αποδοθεί στις στεροειδείς ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα σου. Σύμφωνα με μελέτη του 2016 η ωχρινική φάση μπορεί να κατηγορηθεί για την «καταστροφή» της υγιεινής διατροφικής σου πορείας.

Και λέγοντας ωχρινική φάση εννοούμε το χρονικό διάστημα μεταξύ της ωορρηξίας και της πρώτης ημέρας της περιόδου σου. Εκτός από την επιθυμία για φαγητό, είναι η εβδομάδα που εμφανίζεις τα συμπτώματα του PMS. Για παράδειγμα, μεταβολές της διάθεσης και ευαισθησία στο στήθος.

Η όρεξη και η πρόσληψη θερμίδων είναι συνήθως υψηλότερες κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης σε σύγκριση με τον υπόλοιπο μήνα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης.

Σύμφωνα με αναφορά των New York Times, τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται μετά την ωορρηξία, ενώ υπάρχει η άποψη ότι επηρεάζουν την όρεξη.

Επιπλέον, οι λιγούρες της περιόδου ίσως οφείλονται και στο ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τις μεταβολές της διάθεσης λόγω του PMS. Όταν τρως άμυλο και γλυκές τροφές με θερμίδες, το σώμα απελευθερώνει σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας.

Καις τελικά περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου σου;

Και ναι και όχι. Όπως λέει ο Stacy Sims, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Waikato στη Νέα Ζηλανδία στο Runners World «δεν πρέπει να περιμένεις ταχύτερο μεταβολισμό στην περίοδό σου. Ωστόσο, καις λίγο περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης. Είναι, όμως, ελάχιστες. Περίπου 100 θερμίδες την ημέρα».

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν καλά νέα για όσους αθλούνται. Για τον Sims, τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης είναι στο κατώτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πράγμα που σημαίνει, ότι έχεις μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και δεν κουράζεσαι εύκολα.