Λένε, πως οι μικρές, σταδιακές αλλαγές μπορούν τελικά να αλλάξουν τα πάντα. Η ιδέα να κάνεις ένα βήμα τη φορά μπορεί να φαίνεται παράλογα προφανής. Όλοι μας έχουμε κολλήσει κάποια στιγμή, παγιδευμένοι για μέρες, μήνες ή και χρόνια, στο ίδιο σημείο.

Δεν μπορείς να σηκώσεις χίλια κιλά ταυτόχρονα, αλλά μπορείς εύκολα να σηκώσεις ένα κιλό χίλιες φορές. Οι μικρές, επαναλαμβανόμενες προσπάθειες λοιπόν θα σε φτάσουν εκεί που θες. Ένα πράγμα που το έκανε σαφές η αληθινή ιστορία των τριών γυναικών-επιστημόνων του Hidden Figures (2016)

Στην ταινία του Noah Baumbach, Frances Ha (2012) επικρατεί μία άλλη μεγάλη αλήθεια:

Δεν κερδίζεις ένα παιχνίδι σκακιού (ή το παιχνίδι της ζωής), προχωρώντας μόνο μπροστά.

Μερικές φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα προς τα πίσω για να βρεθείς στη θέση του νικητή. Όταν αισθάνεσαι ότι αντιμετωπίζεις το ένα αδιέξοδο μετά το άλλο, είναι σημάδι ότι δεν είσαι στο σωστό δρόμο. Η ζωή μας διδάσκει ότι επιτρέπονται οι αναστροφές. Εξάλλου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της παραίτησης και της εκκίνησης από τη σωστή κατεύθυνση. Αν με καταλαβαίνεις.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν τις ζωές τους συμβιβασμένοι με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις χωρίς να ξέρουν ότι τα πάντα μπορούν να προσαρμοστούν

– The Intern (2015)

Μην παραμένεις με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Βρες όλα εκείνα που αγαπάς, τα ταλέντα σου, τα πάθη σου και αγκάλιασέ τα. Μην κρύβεσαι πίσω από τις αποφάσεις άλλων ανθρώπων. Μην αφήνεις τις επιλογές των άλλων να καθορίζουν και τον δικό σου δρόμο. Η ζωή που δημιουργείς με το να κάνεις κάτι που σε συγκινεί είναι πολύ καλύτερη από τη ζωή του να εύχεσαι ότι το έκανες.

Το κουράγιο να πάρεις τον δύσκολο δρόμο είναι αυτό που θα σου ανοίξει τους νέους δρόμους

– Brooklyn (2015)

Μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες που μπορείς να αναπτύξεις στη ζωή είναι η προθυμία να ωριμάσεις μέσα από δυσκολίες. Η ζωή σε κάποιους από εμάς έχει αποδείξει ότι κάποια από τα πιο όμορφα πράγματα της ζωής θέλουν προσπάθεια. Το να ”χτίσεις” τη δική σου δουλειά είναι δύσκολο. Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι δύσκολο. Ένας γάμος είναι δύσκολος. Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι πάντα εύκολο. Το να μένεις υγιής θέλει προσπάθεια. Αλλά όλα είναι υπέροχα στο τέλος και αξίζουν κάθε προσπάθεια. Όσο πιο άμεσα το συνειδητοποιήσεις τόσο πιο κερδισμένη θα βγεις.

Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις συνήθως είναι αποτέλεσμα των λάθος προσδοκιών

–  500 days of Summer (2009)

Όσο είσαι νε@ οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις σου ακουμπούν τα σύννεφα. Όμως ο κόσμος της νεότητας είναι έτσι φτιαγμένος που όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά εσύ δεν δίνεις σημασία, πας με μεγάλη ευκολία παρακάτω. Η κατάσταση δεν είναι ίδια όσο μεγαλώνεις. Οι προσδοκίες τείνουν να αυξάνονται, οι απαιτήσεις να πιέζουν και η απογοήτευση δεν αφήνει τον ίδιο απόηχο. Η ζωή δεν είναι απαραιτήτως ευκολότερη ή πιο δυσκολότερη από ό,τι περίμενες. Οι αλλαγές στο πλάνο ή οι εκπλήξεις στη ζωή δεν έρχονται απαραίτητα για να σε δυσκολέψουν αλλά για να σε διδάξουν  Το «εύκολο» και το «σκληρό» δεν είναι πάντα ο τρόπος που περιμέναμε και δεν συμβαίνουν πάντα όταν το περιμένουμε. Αυτό μάλλον δεν είναι κακό – κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα.

Η ζωή αλλάζει από λεπτό σε λεπτό οπότε μπορείς κι εσύ

– Eat Pray Love (2010)

Οι δύσκολες στιγμές έχουν την τάση να μας πείθουν πως τα πράγματα θα παραμένουν δύσκολα για πάντα. Για κάποιο παράξενο λόγο αυτό δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όταν τα πράγματα πάνε καλά. Μία ”γεμάτη” στιγμή και ένα όμορφο συναίσθημα φεύγουν εύκολα και αυτό το ξέρουμε όλοι. Τις στιγμές όμως που αγωνιζόμαστε ή φοβόμαστε, είναι εύκολο να συσσωρευτεί περισσότερος πόνος και η πεποίθηση ότι το αύριο θα είναι ακριβώς όπως σήμερα. Δύσκολο. Αυτή είναι μια κυκλική, αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν συνεχίζεις να βλέπεις το μέλλον σου μέσα από τον ίδιο βρώμικο φακό, η κρίση σου θα παραμένει ομιχλώδης και η διάθεση σου δεν θα βελτιώνεται.

Κάθε μέρα θα κερδίζεις και θα χάνεις μάχες

– I, Tonya (2017)

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή είναι να αναλογίζεσαι τις δυσκολίες που έχεις διαχειριστεί συνολικά στη ζωή σου. Να στέκεσαι αναστενάζοντας και να σκέφτεσαι τις απώλειες που είχες και τα εμπόδια που πέρασες. Μία ιδέα είναι να αντιμετωπίζεις τον μικρό ”πόλεμο” της καθημερινότητας και το βράδυ να τον αφήνεις πίσω σου. Δεν έχει σημασία τι μάχες έδωσες. Μικρές ή μεγάλες. Κάποιες θα χάνεις, κάποιες θα κερδίζεις. Κάθε μέρα από την αρχή. Κι αν θες οπωσδήποτε να κάνεις ένα άθροισμα κάνε με εκείνες που κέρδισες.

Πάντα θα καλείσαι να επιλέξεις και δεν θα είναι πάντα εύκολο

LaLaLand (2016)

Όταν βγήκα από την αίθουσα του κινηματογράφου έχοντας μόλις δει το LaLaLand δεν με ένοιαζε η καταρρακτώδης βροχή. Για παραπάνω από δύο ώρες περπατούσα και προσπαθούσα να αποφασίσω τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση της Emma Stone. Όταν αποφασίζει για σένα η ζωή τα πράγματα τελικά είναι πιο εύκολα από όταν πρέπει να πάρεις εσύ την πρωτοβουλία για το επόμενο βήμα. Κι κάποιες από αυτές τις φορές δεν σου δίνεται κι ο χρόνος να σκεφτείς.

Η ευαισθησία είναι super power τις περισσότερες φορές

– Forrest Gump (1994)

Η ευαισθησία θεωρείται συχνά αδυναμία. Το να είσαι όμως ”μαλακός σαν βαμβάκι και απαλός και το δέρμα του μωρού” δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι το χαρακτηριστικό ενός πραγματικά ζωντανού και συμπονετικού ανθρώπου. Δεν είναι ο ευαίσθητος άνθρωπος εύθραυστος, είναι κοινωνία δυσλειτουργική και συναισθηματικά ανίκανη. Τα αυθεντικά συναισθήματα είναι πολύτιμα κι εκείνοι που μερικές φορές περιγράφονται ως «παραπάνω συναισθηματικοί» ή «περίπλοκοι» έχουν ακριβώς αυτό το υλικό που χρειάζεται ένας πιο όμορφος και ανθρώπινος κόσμος.

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεσαι περισσότερα για να είσαι ευτυχισμένη αλλά λιγότερα

Someone Great (2019)

Όταν τα πράγματα δεν βελτιώνονται στη ζωή τότε, λένε, ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να αφαιρείς πράγματα. Η ζωή γίνεται πολύ πιο απλή και πιο ευχάριστη όταν βγάζεις τον περιττό θόρυβο. Και κατά βάθος το ξέρεις κι εσύ.

Η δικαιοσύνη στις σχέσεις σου είναι αυτό που θα σε αφήνει να κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια

– Marriage Story (2019)

Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν να είσαι μία από τις πολλές επιλογές του και το κάνει επανειλημμένως, βοήθησέ τον να περιορίσει τις επιλογές του. Αφαίρεσε τον εαυτό σου από την εξίσωση  και απάλλαξε τον απο εσένα. Μη δίνεις μια θέση πλήρους απασχόλησης σε ανθρώπους που διεκδικούν μία μερικής απασχόλησης. Και μετά θα πρέπει να κάνεις και το αντίστροφο. Μέτρησε τον χρόνο σου και μοίρασε τον με σοφία στους ανθρώπους που θες.

Τα πραγματικά ”χρώματα” των ανθρώπων που νοιάζονται για σένα θα τα δεις στις πιο δύσκολες στιγμές σου 

– Οι Άθικτοι (2011)

Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σου θα δεις τις αληθινές ”αποχρώσεις” των ανθρώπων που λένε ότι ενδιαφέρονται για σένα. Παρατήρησε ποιος παραμένει και ποιος δυσκολεύεται και κράτησε το για να κάνεις το ταμείο σου μόλις η μπόρα περάσει. Να είσαι ευγνώμων για εκείνους που δεν άντεξαν. Σου έδωσαν τον χώρο και τον χρόνο που κατανάλωναν να τον αφιερώσεις σε εκείνους που σε αγαπάνε και τις μέρες που έχεις μύξες και δεν είσαι ακριβός αυτό που λέμε αξιαγάπητη.

Νέες ευκαιρίες θα σε περιμένουν πάντα εκεί έξω

– Silver Linings Playbook (2012)

Δεν περνάει η ζωή χωρίς να χάσεις κάποιον που αγαπάς, κάτι που χρειάζεσαι απεγνωσμένα ή κάτι που νόμιζες ότι είχες. Αυτές οι απώλειες είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς και τελικά μας οδηγούν σε μελλοντικές ευκαιρίες. Μπες σε νέες νέες περιπέτειες βαδίζοντας έξω από το comfort zone σου, μακριά, σε άγνωστες περιοχές. Να είσαι έτοιμη να μάθεις, να είσαι έτοιμη νέες προκλήσεις και να είσαι έτοιμοι να ζήσεις κάτι ή να γνωρίσεις κάποιον που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή σου για πάντα.