Σε όλες τις ηλικίες, οι άνθρωποι, αναζητούμε συνεχώς νέα πρότυπα. Ψάχνουμε την έμπνευση στα βιβλία που διαβάζουμε, στη μουσική που ακούμε, στις ταινίες που βλέπουμε. Οι ταινίες, ιδιαίτερα, αποτελούν βασική πηγή. Πόσες φορές, άλλωστε, έχεις νιώσει παρακολουθώντας μία ταινία ότι αυτό που βλέπεις, ναι, το έχεις ζήσει, και ναι, σε αφορά. Ταυτίζεσαι με την πρωταγωνίστρια, καταλαβαίνεις ακριβώς πώς νιώθει τη στιγμή της απόρριψης, και αποζητάς τη λύτρωση, όπως κι αν τελικά εσύ την εννοείς.

Έχεις δει πολλές ταινίες, και πολλές πρωταγωνίστριες έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια σου, πίσω από το πανί. Άλλες σε άφησαν αδιάφορη, άλλες σε σημάδεψαν για πάντα. Γι’ αυτές τις τελευταίες θα μιλήσουμε εμείς σήμερα, και ίσως αυτό το κείμενο αποτελέσει αφορμή να δούμε για ακόμη μία φορά την αγαπημένη μας ταινία, γιατί όχι;

Holly Golightly – Breakfast At Tiffany’s

 
12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
www.livingly.com

Δεν ξέρω πώς φανταζόταν ο Truman Capote τη δική του Holly. H Audrey Hepburn πάντως απεδείχθη ανώτερη των προσδοκιών. Η ταινία θεωρείται πλέον κλασική, και η Holly μία γυναίκα η οποία θα μπορούσε να ζει σε οποιαδήποτε εποχή. Δυναμική, μα παράλληλα εύθραυστη, καλαίσθητη και γεμάτη ζωντάνια, γοητευτική χωρίς να το προσπαθεί ιδιαίτερα. Ανεξάρτητη, και ελεύθερη στην ουσία της.

Eilis – Brooklyn

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
filmschoolrejects.com
 

Η Saoirse Ronan ξέρει πώς να μεταμορφωθεί σε ό,τι της ζητηθεί. Στο “Brooklyn” πλάθει την Eilis ακριβώς όπως έπρεπε. Ένα κορίτσι ευαίσθητο, το οποίο όμως επιλέγει να μεταναστεύσει από την Ιρλανδία στην Αμερική, διεκδικώντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και τους δικούς της ανθρώπους. Ερωτεύεται, πληγώνεται, πέφτει και ξανασηκώνεται.

Suzy – Moonrise Kingdom

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
www.bustle.com

Ο Wes Anderson είναι ο σκηνοθέτης της καρδιάς μας. Εδώ, όμως, την καρδιά σου έκλεψε και η Cara Hayward. Ένα κορίτσι ερωτεύεται ένα αγόρι, και τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Επιλέγουν να το σκάσουν από τα σπίτια τους, και η Suzy, αυτόν το άκρως δυναμικό κόριτσι, έχει τις λύσεις για τα πάντα.

Mia – La La Land

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
gingerparrot.com.uk

Η ηρωίδα του Chazelle δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα. Κυνηγά τα όνειρά της, ερωτεύεται, δε διστάζει να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν, πληγώνεται, φτάνει σε σημείο που θέλει να τα παρατήσει όλα, πεισμώνει, και τελικά καταφέρνει να ζήσει πολλά από αυτά που είχε ονειρευτεί.

Amelie Poulain – Amelie

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
en.parisinfo.com

Διαχρονικά υπέροχη, η ηρωίδα του Jean – Pierre Jeneut μας έμαθε πώς πρέπει να ονειρευόμαστε: χωρίς όρια. Η Amelie θέλει να βλέπει τους ανθρώπους γύρω της χαμογελαστούς. Όλοι δε θέλουμε; Ωστόσο, η Amelie κάνει μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν αυτήν της την επιθυμία πραγματικότητα.

Tonya Harding – I, Tonya

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
metro.com.uk

Η Tonya δεν είναι ηρωίδα. Είναι περισσότερο αντιηρωίδα, και δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ότι εμπνεύστηκε από εκείνη. Παρόλα αυτά, είναι από τις λίγες φορές που μία ταινία ξεδίπλωσε μπροστά στα μάτια των θεατών, τόσες σκληρές στιγμές, με τόσο ρεαλιστικό τρόπο. Η Tonya μας έμαθε πως κανείς δεν είναι απλά καλός ή κακός. Όλα έχουν να κάνουν με το πόση αγάπη έχεις λάβει, αν την έχεις λάβει, και πώς επιλέγεις να τη διαχειριστείς.

Hermione Granger – Harry Potter Series

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
www.thewrap.com

Αυτήν την αναφορά τη χρωστάμε στους δεκατετράχρονους εαυτούς μας. Με την Ερμιόνη μεγαλώσαμε μαζί, και σίγουρα αποτελεί πρότυπο για κάθε νεαρό κορίτσι – για να σε προλάβω! Όχι επειδή ήταν καλή μαθήτρια. Η Ερμιόνη δεν ήταν απλώς το A+ της τάξης, ήταν το κορίτσι που συναισθανόταν, που βοηθούσε, που μελετούσε, και ήθελε να βελτιώνεται συνεχώς.

Isabelle – The Dreamers

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
filmandfodder.com

Το κορίτσι αυτό που αγαπούσε το σινεμά, ζούσε στο δικό του κόσμο, ονειρευόταν μία πραγματικότητα διαφορετική, βγαλμένη από ταινία του παρελθόντος. Μας έμαθε τι πάει να πει επανάσταση, και ενώ δε θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ηρωίδα με την ακριβή έννοια της λέξης, ωστόσο μας ενέπνευσε, ακριβώς για αυτό που τελικά ανακαλύψαμε πως κρυβόταν πίσω από το δυναμισμό της.

Adele – La Vie D’ Adele

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
whatelseisonnow.com

Η Adele αφήνει τη ζωή της να πάρει μία εντελώς διαφορετική τροπή από τη στιγμή που γνωρίζει τη γυναίκα που ερωτεύεται. Μέσα από αυτή τη σχέση ωριμάζει, ανακαλύπτει το ποια πραγματικά είναι, βιώνει όλες τις αποχρώσεις του έρωτα, και συνειδητοποιεί ποια πραγματικά είναι μέσα από αυτήν τη νέα και πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτήν.

Elizabeth Bennet – Pride And Prejudice

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
vinhanley.com

Αν πρώτα διάβασες το βιβλίο και μετά είδες την ταινία, τη λάτρεψες. Αν πρώτα είδες την ταινία και μετά διάβασες το βιβλίο τη λάτρεψες. Αν δεν έχεις κάνει τίποτα από τα παραπάνω, την έχεις απλώς λατρέψει μέσα από τις αφηγήσεις των φίλων σου. Είναι ένα κορίτσι που πάει κόντρα στις αρχές της οικογένειάς της, δημιουργεί τη δική της προσωπικότητα, και κάνει ακριβώς αυτό που της λέει η λογική της, χωρίς να βάζει όρια στο συναίσθημα.

Gerda – The Danish Girl

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
lwlies.com

Η Gerda είναι μία γυναίκα που θα μας γοητεύει για πάντα. Η ανιδιοτελής αγάπη που δείχνει στον άνθρωπο που παντρεύεται, ο δυναμισμός της και η ψυχική της δύναμη, την κάνουν να φαίνεται στα μάτια του θεατή τόσο ανθρώπινη, όσο και εξωπραγματική.

Lili – The Danish Girl

12 ηρωίδες ταινιών που μας σημάδεψαν με τον ρόλο τους
www.wired.com

Η Lili είναι η γυναίκα που εναντιώνεται στο κατεστημένο της εποχής της. Έχει μία ψυχή ευαίσθητη σε κάθε ερέθισμα, και ενώ έχει γεννηθεί σε ένα αντρικό σώμα, με τη βοήθεια της Gerda, ανακαλύπτει ποια πραγματικά είναι. Δε διστάζει να αποδεχθεί τον εαυτό της, να πλησιάσει την αλήθεια της, και εν τέλει να ζήσει ακριβώς όπως η ίδια θέλησε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 χαρακτήρες από σειρές και ταινίες που ζηλέψαμε τη δουλειά τους