Οι ταινίες μας έχουν διδάξει πως κάποια μέρα θα εμφανιστεί ο πρίγκιπας με το άσπρο του άλογο και θα μας κλέψει την καρδιά και θα ζήσουμε για πάντα ευτυχισμένοι. Σίγουρα αυτό μας έχει κάνει πολλές φορές να έχουμε προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα και καταλήγουμε να κλαίμε φωνάζοντας «γιατί σε εμένα Θεέ μου» αγκαλιά με το παγωτό. Η ταινία 500 Days of Summer όμως ξέραμε από την αρχή πως θα τελειώσει με ένα δυνατό heartbreak! Η αλήθεια είναι πως με μία λιγότερο όμορφη εκδοχή του έρωτα χωρίς το κλασικό happy ending, μπορούμε να μάθουμε για την αγάπη. 

Μάθημα Πρώτο: Ξεκαθαρίστε τη σχέση σας

Για να είσαι safe και να μη βρεθείς προ εκπλήξεως είναι καλό να ξέρεις πού πατάς και που βρίσκεσαι. Καταρχήν με τον εαυτό σου. Πρέπει εσύ μέσα σου να ξέρεις τι θέλεις αυτή την περίοδο της ζωής σου. Θέλεις σχέση, θέλεις κάτι πιο χαλαρό, θέλεις γάμους, παιδιά και πανηγύρια; Πρέπει να το ξέρεις και να το υποστηρίζεις! Κατά δεύτερον να το ξεκαθαρίσεις και με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Αν τα θέλω σας δεν είναι τα ίδια, τότε δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο να μπλέξετε. Έτσι άλλωστε την πάτησε και ο Τομ. Εκείνος το πήγε σοβαρά και η Σάμερ χαλαρά. Και κάπως έτσι κατέληξε με την καρδούλα του ραγισμένη.

Μάθημα Δεύτερο: Πρέπει να είστε στην ίδια φάση

Αυτό πάει χέρι χέρι με το προηγούμενο μάθημα που εμπεδώσαμε. Αλλά συμπεριλαμβάνει και το εξής. Μπορεί μεν να έχετε ξεκαθαρίσει τι θέλετε από την όποια σχέση θα έχετε και να έχετε συμφωνήσει. Ωστόσο πρέπει να είναι και το άτομο σωστό πέρα από την κατάσταση. Οι αγαπημένοι μας Τομ και Σάμερ δεν είχαν πολλά κοινά πέραν της έλξης ο ένας για τον άλλον. Ωραίο είναι και αυτό αλλά από ένα σημείο και μετά είναι ανούσιο αν δεν μπορείτε να μοιραστείτε τις αξίες, τους στόχους και τα όνειρά σας. 

Μάθημα τρίτο: Ξεχώρισε την πραγματικότητα από τη φαντασία

Πρέπει να μάθεις να κατεβαίνεις από το ροζ συννεφάκι σου και να μην τα βλέπεις όλα ρόδινα. Όσο τέλειο και αν θα ήταν να μπορούμε να το κάνουμε αυτό! Σίγουρα εκ πρώτης όψεως μπορεί να σου αρέσει κάποιος εμφανισιακά και να τον θεοποιήσεις. Αυτό όμως θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην πορεία θα καταλάβεις πως αυτός ο άνθρωπος στην πραγματικότητα απλά συμπλήρωνε τα κουτάκια που ήθελες χωρίς όμως να συμπληρώνει εσένα. Δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν. Δεν μπορείς για πάντα να βλέπεις κάποιον τέλειο ενώ πολλά από τα στοιχειά του δεν είναι συμβατά με τα δικά σου γούστα.

Μάθημα τέταρτο: Πρώτα πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Ο λόγος για τον οποίο ο Τομ προσέλκυσε τη Σάμερ είναι ότι δεν αγαπούσε και δεν εκτιμούσε  τον εαυτό του όπως έπρεπε. Εάν σεβόταν τον εαυτό του αρκετά, δεν θα είχε ποτέ μπλέξει σε μια σχέση με τη Σάμερ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως εκείνη δεν είχε τις ίδιες βλέψεις για τη σχέση τους. Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο μάθημα αυτό, που πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει ξανά και ξανά. Κάποιοι ίσως να το μάθαμε με τη μία, κάποιοι άλλοι ίσως ακόμη να το παλεύουμε. Αλλά η αλήθεια είναι πως εάν δεν αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου, δεν τον εκτιμήσεις όπως πρέπει και δεν δεις τι πραγματικά σου αξίζει. Θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν έχουν κάτι να σου προσφέρουν. 

Μάθημα πέμπτο: Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις

Αφού λοιπόν αγαπήσεις τον εαυτό σου, πρέπει να σκεφτείς και να αναγνωρίσεις τι θέλεις και τι δεν θέλεις από μία σχέση. Να γνωρίζεις τι περιμένεις από τον άνθρωπό σου και τι θα σε κάνει να φύγεις μακριά του. Μη συμβιβάζεσαι σε ό,τι έχει να κάνει με τα πράγματα που έχουν πραγματική αξία για εσένα. Σε όλες τις σχέσεις θα χρειαστεί να κάνεις πίσω κάποιες φορές αλλά γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην έχεις κάνει συμβιβασμούς που δεν θα μπορέσεις να υποστηρίξεις στο μέλλον.