Τα επιχειρήματα υπέρ της τετραήμερης εβδομάδας ή της εβδομάδας με μειωμένες ώρες (εργασία 9 π.μ.-2 μ.μ., για παράδειγμα) είναι κυριολεκτικά πολλά.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι ένα τετραήμερο εργασίας έναντι του πενθήμερου ωφελεί τη σωματική υγεία, μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τις ημέρες ασθενείας. Οι τετραήμερες εβδομαδιαίες δοκιμές εργασίας έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα στρες και εξουθένωσης, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι ανέφεραν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παρά το γεγονός αυτό, οι μελετητές θέλησαν να εξερευνήσουν και την άλλη πλευρά. Η νέα έρευνα λοιπόν εξετάζει το αντίθετο: τον αρνητικό αντίκτυπο του να μην μειώσουμε τις ώρες μας και απλώς να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το τυπικό μοντέλο εργασίας 9-5, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποπτευόμασταν εδώ και καιρό ότι είναι αλήθεια: η παραγωγικότητά μας μειώνεται προς το τέλος της ημέρας και στο τέλος κάθε εβδομάδας. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, η ενέργειά μας αρχίζει να επιδεικνύεται και, επιπλέον, είναι πιο πιθανό να κάνουμε λάθη. Η χειρότερη στιγμή μας, από πλευράς παραγωγικότητας και λαθών, είναι το απόγευμα της Παρασκευής.

Το να προσαρμόζουμε το χρονοδιάγραμμά μας στο πότε είμαστε πραγματικά καλύτεροι στη δουλειά μας – είτε αυτό σημαίνει να παίρνουμε άδεια Παρασκευή είτε να δουλεύουμε μόνο το πρωί – φαίνεται πολύ πιο έξυπνη προσέγγιση.

Η μελέτη παρακολούθησε τους υπολογιστές 789 εργαζομένων μιας εταιρείας ενέργειας για δύο χρόνια, εξετάζοντας μέτρα όπως η ταχύτητα πληκτρολόγησης, ο αριθμός των τυπογραφικών σφαλμάτων που έγιναν και η δραστηριότητα του ποντικιού. Διαπίστωσαν ότι σε όλη την επιφάνεια, οι άνθρωποι πληκτρολογούσαν περισσότερο και έκαναν περισσότερες κινήσεις του ποντικιού από Δευτέρα έως Πέμπτη, ιδιαίτερα τα πρωινά.

Τα απογεύματα κάθε μέρας, αυτά τα στατιστικά στοιχεία έπεφταν, ενώ τα τυπογραφικά λάθη αυξάνονταν. Και οι Παρασκευές – όλη την ημέρα, αλλά ακόμη περισσότερο το απόγευμα της Παρασκευής – επηρεάστηκαν περισσότερο από όλες.

Ένας από τους κύριους ερευνητές, ο Δρ Taehyun Roh, είπε: «Οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο δραστήριοι τα απογεύματα και έκαναν περισσότερα τυπογραφικά λάθη – ειδικά τις Παρασκευές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με παρόμοια ευρήματα ότι ο αριθμός των εργασιών που ολοκληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται σταθερά από Δευτέρα έως Τετάρτη και στη συνέχεια μειώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Οι δοκιμές της τετραήμερης εβδομάδας δεν βρήκαν πτώση στην παραγωγικότητα ως αποτέλεσμα αυτού του τρόπου εργασίας και αυτή η νέα έρευνα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στην ιδέα ότι μπορεί να καταλήξουμε να κάνουμε περισσότερα συμπυκνώνοντας τις ώρες μας.

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι ή εργάζονται λιγότερες μέρες έχουν λιγότερο άγχος από τις μετακινήσεις, την πολιτική στο χώρο εργασίας και άλλους παράγοντες, και έτσι έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία», είπε ένας άλλος από τους ερευνητές. «Αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και έτσι μειώνουν τις συγκρούσεις εργασίας-οικογένειας και επίσης τους δίνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση και δραστηριότητες αναψυχής, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία».

Χαμηλότερα επίπεδα άγχους, περισσότερη παραγωγικότητα, περισσότερη ευτυχία και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Νομίζω ήρθε η ώρα να το προτείνουμε στα αφεντικά μας.