Λένε πως τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα βιβλίο και πως όταν η φαντασία σου μπορεί να «οργιάζει», η ιστορία που θέλει να πει πέρασε στην απέναντι όχθη με την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Μπορεί να μοιάζει απίθανο, όμως κάποιες ταινίες είναι όντως καλύτερες από τα βιβλία που λένε την αρχική τους ιστορία. Θέλεις γιατί, παρουσιάζουν την όποια πραγματικότητα με στοιχεία που δεν θα φανταζόσουν ποτέ; Θέλεις γιατί δίνουν βάση σε ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας; Δεν έχει μεγάλη σημασία. Οι μικροαλλαγές στα σενάρια μπορεί να σου φέρουν -όπως και να σου κοστίσουν- βραβεία. Παρακάτω θα βρεις τις εννιά βασισμένες σε κάποιο βιβλίο ταινίες που έκαναν την ανατροπή.

THE DEVIL WEARS PRADA

time.com

Βασισμένο στη ζωή της Lauren Weisberger όταν δούλεψε στη Vogue δίπλα στην Anna Wintour, η ταινία είναι πολύ καλύτερη από το βιβλίο. Οι ερμηνείες των Meryl Streep και Anne Hathaway κάνουν την πραγματική διαφορά.

THE NOTEBOOK

cinefreaks.gr

Ας μην τα ξαναλέμε. Αυτή η ταινία είναι σταθμός για όλες τις ρομαντικές ψυχές εκεί έξω αλλά και για την καριέρα του Ryan Gosling. Κυρίως για την καριέρα του Ryan Gosling. Το μυθιστόρημα όμως, του Nicholas Sparks είναι κάπως βαρετό χωρίς να έχεις δει την ταινία. Έχουμε άδικο; Πιστεύουμε πως όχι.

NO COUNTRY FOR OLD MEN

imdb.com

Ακόμη μια ταινία που φάνηκε να κερδίζει περισσότερο το κοινό από το βιβλίο είναι εκείνη η διασκευή του μυθιστορήματος του Cormac McCarthy. Θέλεις λίγο ο Javier Bardem στην ενσάρκωση του ρόλου του Anton Chigurh; Ό,τι και να έγινε, η ταινία κέρδισε Όσκαρ.

THE GODFATHER

imdb.com

Μπορεί το μυθιστόρημα του Mario Puzo να είναι εξαιρετικό βιβλίο, αλλά ο Francis Ford Coppola έβαλε τις τελευταίες πινελιές στο αριστούργημα. Και πριν παρεξηγηθούμε αυτό έγινε σε συνεργασία, φυσικά, με τον συγγραφέα.

FORREST GUMP

imdb.com

Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Winston Groom ήταν και το Forrest Gump. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η διασκευή του για την μεγάλη οθόνη δεν ήταν πολύ καλύτερη. Με μεγάλες διαφορές και ένα τελείως διαφορετικό τέλος, ο σεναριογράφος για ακόμη μια φορά απογείωσε την ιστορία με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο.

FIGHT CLUB

espinof.com

Ακόμη και ο Chuck Palahaniuk λάτρεψε τη διασκευή του David Fincher το 1999. Γιατί όπως δήλωσε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Fincher κατάφερε να δημιουργήσει σχέσεις και να ενώσει τις τελείες που δεν σκέφτηκε ποτέ ο ίδιος να κάνει. Εμείς, προσθέτουμε και τον Brad Pitt στα καλύτερά του.

THE LITTLE MERMAID

nypost.com

Πίσω στον χρόνο και το 1837 τη λίστα συμπληρώνει και η Μικρή Γοργόνα του παραμυθιού από τον Hans Christian Andersen. Κυρίως γιατί η ταινία ήταν πολύ πιο ευχάριστη και όχι τόσο σκοτεινή όσο η αρχική ιστορία.

JURASSIC PARK

denofgeek.com

Το βιβλίο του Michael Crichton μοιάζει να ήταν κάτι που δεν έλειπε από καμία βιβλιοθήκη 1990. Αργότερα, η ταινία του Steven Spielberg έκανε την επιτυχία που δεν φαντάστηκε ποτέ ο συγγραφέας ότι θα κάνει. Σου φαίνεται τώρα υπερβολικό να ζωντανεύουν οι δεινόσαυροι; Ξανασκέψου το ή ξαναδές την ταινία.

JAWS

listverse.com

Ακόμη μια ταινία του Spielberg στη λίστα. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Η διασκευή στο βιβλίο του Peter Benchley έφτασε την αρχική ιστορία σε ένα άλλο επίπεδο. Μπορεί όχι αρκετά ευχάριστο, αλλά θα διάβαζες ποτέ το βιβλίο; Ούτε εμείς.

featured image: schoolofrock.gr