Σε αυτό τον κόσμο των συνεχών υποχρεώσεων και του διαρκούς άγχους, προσπαθούμε μονίμως να ανταποκριθούμε με τον ίδιο τρόπο. Αναμένουμε από τον εαυτό μας να έχει κάθε μέρα την ίδια ενέργεια, την ίδια μαχητικότητα, το σώμα να παραμένει δυνατό και δραστήριο, η ψυχή ανθεκτική. Μόνο που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο για τον τόσο σύνθετο ανθρώπινο οργανισμό, η λειτουργία του οποίου εξαρτάται από εκατοντάδες διεργασίες. Όταν, δε, πρόκειται για το γυναικείο οργανισμό, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, εξαιτίας της επίδρασης του εμμηνοροϊκού κύκλου, ο οποίος αφήνει διαφορετικά αποτυπώματα σε σωματική και ψυχική υγεία σε κάθε φάση του.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις το σώμα σου και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, ώστε να ξέρεις πώς να το φροντίσεις σε κάθε φάση του κύκλου.

Το the good trade συγκέντρωσε μερικές βασικές συμβουλές για κάθε εβδομάδα του κύκλου κι εμείς σου τις αποκαλύπτουμε:

Εβδομάδα 1: Έμμηνος ρύση

Η εβδομάδα της περιόδου σου σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου (ημέρες 1-7). Η έμμηνος ρύση ισοδυναμεί ουσιαστικά με την αποβολή και την καταστροφή του ωαρίου που δεν αξιοποιήθηκε προς αναπαραγωγή. Συμβολικά, συγχέεται με το να πετάς το παλιό και να ετοιμάζεσαι για το νέο και αυτή η ιδέα αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους στη σωματική και ψυχική σου υγεία σε αυτή τη φάση του κύκλου σου.

Για τις σωματικές σου ανάγκες:

Δοκίμασε μερικές από τις παρακάτω θεραπείες για να απαλύνεις τυχόν πόνους:

  • Κάνε ένα αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και καταπραΰνουν τις κράμπες της περιόδου. Μπορείς, επίσης, να κάνεις εντριβές στην κοιλιά.
  • Χρησιμοποίησε μια ζεστή κομπρέσα για γρήγορη ανακούφιση
  • Κάνε γιόγκα και διαλογισμό, βγες για περπάτημα και μην ξεχνάς να παίρνεις βαθιές αναπνοές
  • Αύξησε την πρόσληψη λιπαρών, πρωτεϊνών, πράσινων λαχανικών και μαύρης σοκολάτας
  • Φρόντισε να καταναλώνεις ζεστά ροφήματα από βότανα

Για τις συναισθηματικές σου ανάγκες:

Σε αυτή τη φάση, μπορεί να έχεις κυκλοθυμική διάθεση ή να νιώσεις μια διανοητική εξάντληση. Ενδέχεται, επίσης, να νιώσεις απότομα έντονη ενέργεια, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των επιπέδων οιστρογόνων και των «χημικών ουσιών που επηρεάζουν την καλή διάθεση». Προς το τέλος της περιόδου (ημέρες 5 – 7), θα επιστρέψεις σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, χάρη στα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης επικεντρώσου σε δημιουργικές εργασίες και συνδέσου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Δώσε στην ψυχή σου ό,τι χρειάζεται, είτε αυτό είναι να νιώσει περισσότερη αγάπη, είτε να πάρει ατομικό χρόνο, είτε ακόμη να κοινωνικοποιηθεί.

Εβδομάδα 2: Ωοθυλακική φάση

Το σώμα σας αρχίζει να ξαναχτίζει το τοίχωμα του ενδομητρίου και προετοιμάζεται για την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από τις ωοθήκες. Επίσης, τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης αυξάνονται.

Για τις σωματικές σου ανάγκες:

Είσαι απόλυτα ο εαυτός σου αυτές τις ημέρες. Το σώμα έχει χάσει μέρος του υπερβολικού βάρους από τα υγρά που χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της περιόδου, με αποτέλεσμα να έχεις απαλλαγεί από την αίσθηση του φουσκώματος. Οποιαδήποτε δερματική έξαρση που οφείλεται σε ορμόνες έχει υποχωρήσει και το δέρμα φαίνεται πιο λείο και λαμπερό. Κάνε γυμναστική, δίνοντας έμφαση στο cardio, χωρίς όμως να υπερβάλλεις. Εξασφάλισε επαρκή ύπνο, πίνε πολύ νερό και αφιέρωσε χρόνο στις υποχρεώσεις σου.

Για τις συναισθηματικές σου ανάγκες:

Διανοητικά, τώρα είναι που νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχεις αίσθηση κινήτρου και περισσότερη ενέργεια. Διοχέτευσε αυτά τα θετικά στοιχεία στο να ολοκληρώσεις διάφορες εργασίες. Σε αυτή τη φάση, σημειώνεται απότομη αύξηση οιστρογόνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλή ενέργεια, αλλά και να οδηγήσει σε άγχος εάν δεν προσέξεις, επομένως κάνε τακτικά ασκήσεις αναπνοής και μην καταπονείσαι υπερβολικά.

Εβδομάδα 3: Ωορρηξία

Δεδομένου του ότι αυτή είναι η ιδανική φάση για μια εγκυμοσύνη, σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι μια φάση έντονης σύνδεσης με το σώμα.

Για τις σωματικές σου ανάγκες:

Ενδέχεται να αισθανθείς κράμπες στις ωοθήκες, που αποτελεί ένδειξη ότι ένα ωάριο απελευθερώνεται στις σάλπιγγες. Παραμένει εκεί για 24 ώρες, περιμένοντας ένα σπέρμα. Αν δεν γονιμοποιηθεί, διαλύεται. Επειδή αυτή είναι η βέλτιστη στιγμή για εγκυμοσύνη, συνήθως υπάρχει αύξηση της λίμπιντο, λόγω των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μπορεί να έχεις πιο σέξι διάθεση και να αισθάνεσαι εντονότερα την έλξη για τους ανθρώπους γύρω σου. Αξιοποίησε αυτή την ωραία διάθεση για να απολαύσεις μερικές στιγμές με αρωματικά κεριά και αιθέρια έλαια.

Για τις συναισθηματικές σου ανάγκες:

Εάν όντως έχεις μια πιο σέξι διάθεση, αξιοποίησέ το. Ντύσου όμορφα, βγες, φλέρταρε, κάνε σεξ. Τίμα τις ανάγκες του σώματός σου και κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Προς το τέλος της ωορρηξίας, τα επίπεδα της λίμπιντο ενδέχεται να μειωθούν, λόγω των υψηλότερων επιπέδων προγεστερόνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει, επίσης, χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και λιγότερη σεξουαλική ορμή. Αυτή η φάση συνοδεύεται συχνά και από ορισμένες εναλλαγές στη διάθεση. Να θυμάσαι ότι το σώμα σου περνάει πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, γι’ αυτό κάνε υπομονή και δείξε κατανόηση.

Εβδομάδα 4: Ωχρινική Φάση

Μετά την ωορρηξία, η αύξηση της προγεστερόνης βοηθά στην πάχυνση της επένδυσης της μήτρας για να δημιουργήσει μια φωλιά, στην οποία θα σχηματιστεί ένα πιθανό έμβρυο. Εάν δεν υπάρχει γονιμοποιημένο ωάριο, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη θα μειωθούν και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες σημαντικές διακυμάνσεις στο σώμα.

Για τις σωματικές σου ανάγκες:

Αυτή η φάση μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει και πάλι μια άνοδος της λίμπιντο αυτό το διάστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει, σε κάποιο βαθμό, τα κατά τα άλλα όχι και τόσο ευχάριστα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Σωματικά, μπορεί να παρατηρήσεις κάποιες ορμονικές εκρήξεις, ευαισθησία στο στήθος και κόπωση. Δώσε έμφαση στον ύπνο σου και μείωσε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Ετοίμασε υγιεινά γεύματα και συνέχισε να ασκείσαι, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των εναλλαγών της διάθεσης, καθώς και στη σωματική δυσφορία.

Για τις συναισθηματικές σου ανάγκες:

Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους γύρω σου σχετικά με τα συμπτώματά σου, για να λάβεις τη στήριξη που έχεις ανάγκη. Απόλαυσε ήσυχες στιγμές με τον εαυτό σου και εξασκήσου στο να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου και τις ανάγκες του.

Εάν έχεις καταθλιπτικά συμπτώματα, απευθύνσου στους δικούς σου ανθρώπους ή σε έναν ψυχοθεραπευτή.