Χωρίς πανικό, υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τα συμπτώματά του και το κατά πόσο σε επηρεάζουν. Διάβασε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρεις για να το αντιμετωπίσεις.

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS);

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο απέκτησε ορισμό από το American College of Ob/Gyn (ACOG) ως σωματικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα που συμβαίνουν σχεδόν μια εβδομάδα πριν την περίοδο. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, κόπωση, ευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλο, εξάψεις και ζαλάδα. Τα συμπτώματα στη συμπεριφορά αφορούν εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστικότητα, άγχος, ένταση, κατάθλιψη, αυξημένη όρεξη για φαγητό και λιγούρες.

Αυτά, όμως, λογικά τα γνωρίζεις ήδη. Αυτό που ίσως δε γνωρίζεις είναι πως τα συμπτώματα του PMS αφορούν τις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια με δύο μέρες πριν την περίοδο βιώνουν αντίστοιχα συμπτώματα σε ήπια μορφή, τα οποία ωστόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και τη λειτουργικότητά τους. Το ερώτημα είναι: μπορεί κανείς να τα ελαχιστοποιήσει; Η απάντηση είναι πως από ό,τι φαίνεται, ναι.

Εδώ και πολλά χρόνια οι γυναίκες βασίζονται σε διάφορες σπιτικές/φυτικές θεραπείες για να βελτιώσουν τη διάθεση και τη λειτουργικότητά τους αυτό το διάστημα του μήνα.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή, κινέζικη, ιατρική πρακτική που έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίοδο, έχει φανεί πως βελτιώνει τη διάθεση, αλλά και τα σωματικά συμπτώματα σε έναν βαθμό.

Βιταμίνη D & Ασβέστιο

Έρευνες έχουν δείξει πως η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με μείωση μερικών εκ των σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων του PMS. Μια άλλη μελέτη, μάλιστα, ανέδειξε την πιθανότητα γυναίκες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D να μην εμφανίσουν καν PMS πριν την περίοδο. Αν απορείς για το ασβέστιο, αυτό που συμβαίνει είναι πως η βιταμίνη D υποβοηθά την καλύτερη απορρόφησή του. Το μόνο που εσύ έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές όπως σολομό, τόνο, γάλα, γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις μια συζήτηση με τον γυναικολόγο σου, ώστε να λαμβάνεις κάποιο, σχετικό με τη βιταμίνη D, συμπλήρωμα διατροφής.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο υπάρχει σε αφθονία ήδη στο σώμα σου και οι λειτουργίες που βοηθάει είναι αρκετές. Από τους μύες και το νευρικό σου σύστημα, μέχρι την πίεση του αίματος. Το βρίσκεις επιπλέον σε πράσινα λαχανικά, σπανάκι, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά. Σύμφωνα με τη σύγχρονη ιατρική, το συμπλήρωμα μαγνησίου αποτρέπει τα σωματικά συμπτώματα του PMS, ίσως ακόμα και τα συναισθηματικά.

Γιόγκα

Έχει φανεί πως η συστηματική εξάσκηση της yoga μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης που φέρνει μαζί του το PMS. Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα με συνέπεια για δυο μήνες είχαν πολύ λιγότερες εξάρσεις θλίψεις όσο περίμεναν περίοδο. Το ενδιαφέρον δε είναι πως η γιόγκα κατά το δεύτερο μισό του κύκλου μιας γυναίκας έχει φανεί να βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και πλήρους λειτουργικότητάς της (σε συναισθηματικό επίπεδο) κατά το PMS.

Αερόβια άσκηση

Πρόσφατη κλινική έρευνα αποκάλυψε πως 8 εβδομάδες αερόβιας άσκησης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ναυτίας, της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος. Ενώ παράλληλα, μείωση και της αυξημένης όρεξης. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η κολύμβηση έχει οφέλη σε ό,τι αφορά τα συναισθηματικά συμπτώματα του PMS όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι αλλαγές στη διάθεση, αλλά τα σωματικά, όπως ευαισθησία στο στήθος και κράμπες.

Ψυχοθεραπεία

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τα πιθανά οφέλη της ψυχοθεραπείας για τις γυναίκες με ήπιο ως μέτριο PMS και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ο διαλογισμός φέρνει σε ισορροπία σώμα και μυαλό σε αυτή την περίπτωση.

first published: Ιούν 10, 2020