Τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση σημειώθηκαν ραγδαίες αλλαγές στις τάσεις και τις προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού. Τα ριάλιτι έκαναν την εμφάνισή τους, περιθωριοποιώντας τις σειρές μυθοπλασίας. Όποια καινούρια σειρά έκανε την εμφάνισή της είχε να αντιμετωπίσει τα ιερά τέρατα των εκπομπών με παίκτες, δοκιμασίες, συγκατοίκηση και λοιπά. Η υποκριτική πέρασε μεγάλη κρίση. Πολλές ήταν οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Και, τελικά, μία ήταν εκείνη που φάνηκε να αποδίδει πραγματικά: Η αναβίωση παλιών τηλεοπτικών ιστοριών με νέα επεισόδια. Έτσι, οι δημιουργοί μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε πώς έχουν εξελιχθεί οι ζωές των πιο αγαπημένων μας ηρώων, χρόνια μετά την πρώτη προβολή.

Μιας και η συνταγή πέτυχε, μάλλον ο κινηματογράφος αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Μόνο που είναι δύσκολο να παρουσιάσεις μια συνέχεια στη μεγάλη οθόνη. Αυτό που μπορείς, όμως, να κάνεις είναι να αξιοποιήσεις brands που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, μέσα από μια ολοκαίνουρια ιστορία.

Η πρακτική αυτή δημιούργησε την πιο πολυσυζητημένη κινηματογραφική τάση για το 2023, με τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό τη νοσταλγία μας για τη δεκαετία του ’80, του ’90 και των αρχών του ’00.

Ρίξε μια ματιά στις 25 κορυφαίες ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις της χρονιάς μέχρι στιγμής και θα καταλάβεις τι εννοούμε. Σχεδόν όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ανταποκρίνονται -με αρκετή επιτυχία ομολογουμένως- στην επιθυμία μας για ένα νοητό ταξίδι σε έναν κόσμο αθωότητας, χωρίς προβλήματα, όπου θα ασχολούμαστε με το βούρτσισμα των μαλλιών της Barbie και την επόμενη πίστα του Super Mario.

Φυσικά, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι της νοσταλγίας είναι η ταινία «Barbie», η οποία απέφερε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μετατρέποντας την Margot Robbie στην πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό του Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή. Ακολούθησε το «The Super Mario Bros», με τον Chris Pratt να ενσαρκώνει φωνητικά τον πρωταγωνιστεί. Αυτή κι αν είναι μια ταινία νοσταλγίας για όσους αγαπούν το παιχνίδι που έκανε το ντεμπούτο του το 1983.

Αν παρακάμψουμε την τρίτη σε εισπρακτική επιτυχία ταινία, το «Oppenheimer», που επίσης ανήκει στην κατηγορία της αναδρομής, αλλά ίσως δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας νοσταλγικής κινηματογραφικής παραγωγής, τότε ακολουθούν πολλές ακόμη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με το Redbook, τις θέσεις 4-7 της κατηγορίας των ταινιών με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2023 καταλαμβάνουν οι ταινίες «Guardians of the Galaxy Vol. 3», μια ταινία που μιλάει για mix-tapes και κλασικό ροκ, το «Fast X», άλλη μια ιστορία στο σύμπαν του «Fast and the Furious» που πρωτοεμφανίστηκε το 2001, το «Spider-Man: Across the Spider-Verse», που αναμφισβήτητα ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και, φυσικά, το «Little Mermaid», ένα remake της αγαπημένης μας μικρής γοργόνας, την οποία γνωρίσαμε το 1989.

Κι αν νομίζεις ότι η τάση περιορίζεται μόνο σε αυτά, σε ενημερώνω ότι στο top 25 των φετινών πιο επιτυχημένων ταινιών είναι ένα νέο «Mission: Impossible», που έκανε το ντεμπούτο του το 1996, ένα spinoff του «Shrek», τον οποίο γνωρίσαμε το 2001, ένα ακόμη «Transformers», αγαπημένο της δεκαετίας του ’80, το «Creed», ένα spinoff του κλασικού Rocky, ο ανανεωμένος «Indiana Jones», το ολοκαίνουριο «Scream», αλλά και το «Dungeons & Dragons».

Πέρα από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες, ακόμη και μερικές από τις μετρίως επιτυχημένες ταινίες του 2023 ήταν αναδρομές σε έναν άλλο «Εξορκιστή», τον «Magic Mike», αλλά και μια όμορφη κινηματογραφική εκδοχή του «Are You There God; It’s me, Margaret». Και η λίστα δεν έχει τέλος.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως «αυτή η τάση δεν είναι κάτι καινούργιο». Ωστόσο, μια ματιά στις κορυφαίες ταινίες της περσινής χρονιάς αποκαλύπτει ότι υπήρχαν πολλές νέες ιστορίες που κέρδισαν τους θεατές. Από τη μια, είναι απορίας άξιο που το κοινό δεν έχει βαρεθεί να βλέπει ανανεωμένα franchise, από την άλλη εξηγείται απόλυτα, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές είναι που μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της παιδικής μας ηλικίας. Η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2024 κι εμείς ανυπομονούμε τι άλλο να βρεθεί να μας ταξιδέψει στο παρελθόν και να φρεσκάρει τη μνήμη μας.