Να σηκώσει το χέρι του όποιος νιώθει κουρασμένος. Υποθέτω ότι όλοι όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές το σήκωσαν ή έκαναν, έστω, ένα καταφατικό νεύμα κι αυτό δε μας προξενεί καμία έκπληξη. Η εξάντληση έχεις εγκατασταθεί για τα καλά στις ζωές μας και πολλοί από εμάς νιώθουμε ανήμποροι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Οι μέρες γεμίζουν με υποχρεώσεις, πλήθος πληροφοριών βομβαρδίζει το μυαλό και κάπου ανάμεσα στο χάος της καθημερινότητας αναζητούμε στιγμές ξεκούρασης.

Όλα αυτά σίγουρα συντελούν στη διαρκή αίσθηση της κόπωσης. Αν αναρωτιέσαι τι φταίει για την κούραση που νιώθεις διαρκώς, οι ειδικοί προτείνουν να στρέψεις την προσοχή σου σε κάτι που ίσως να μην είχες σκεφτεί: Την αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Τι είναι η αισθητηριακή υπερφόρτωση;

Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου μία ή περισσότερες από τις αισθήσεις σου κατακλύζονται από πληροφορίες. Σκέψου, για παράδειγμα, να βρίσκεσαι σε ένα μέρος με πολλή φασαρία, το ρούχα σου να σε ενοχλούν και τα φώτα του χώρου να σε τυφλώνουν ή μια δυνατή μυρωδιά να διαπερνά τα ρουθούνια σου. Όλα αυτά αποσπούν την προσοχή σου και μοιάζει αδύνατο να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε άλλο.

«Αυτό που συμβαίνει, ουσιαστικά, είναι ότι ο εγκέφαλός σου υπερδιεγείρεται από πολλαπλά ερεθίσματα του περιβάλλοντος», εξηγεί η προπονήτρια και διατροφολόγος, Karina Antram, μιλώντας στο Stylist.

«Οι πέντε αισθήσεις -όσφρηση, αφή, γεύση, ακοή και όραση- επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα εγκεφαλικό «βραχυκύκλωμα», που συχνά συνοδεύεται από ευερεθιστότητα, άγχος ή ανησυχία».

Ποια συμπτώματα μαρτυρούν ότι υποφέρεις από αισθητηριακή υπερφόρτωση;

Μερικές ασφαλείς ενδείξεις για να καταλάβεις ότι μάλλον σε επηρεάζει η αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι:

  • ανησυχία
  • ευερεθιστότητα
  • αδυναμία χαλάρωσης
  • δυσκολία εστίασης
  • έντονη επιθυμία να ξεφύγεις, καλύπτοντας τα αυτιά ή τα μάτια σου ή φεύγοντας από το δωμάτιο
  • εξάντληση
  • η αίσθηση ότι ζεσταίνεσαι ή ιδρώνεις
  • δυσκολία στην αναπνοή

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένας χώρος με πολλή φασαρία, τα άβολα ρούχα, τα έντονα φώτα και οι μυρωδιές είναι οι συνήθεις ύποπτοι για την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα με αυτισμό, όμως επηρεάζει και ανθρώπους που υποφέρουν από έντονο στρες. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ειδικά εάν ζει μέσα σε μια έντονη καθημερινότητα και δεν κοιμάται αρκετά.

«Πολλές καταστάσεις σχετίζονται με την αισθητηριακή υπερφόρτωση, όπως η ινομυαλγία, κατά την οποία οι άνθρωποι βιώνουν πόνο σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ο αυτισμός, η χρόνια κόπωση και άλλα», προσθέτει η Antram.

Πώς η αισθητηριακή υπερφόρτωση επιδεινώνει την κούραση που αισθάνεσαι

Ένας οργανισμός που βιώνει αισθητηριακή υπερφόρτωση κάνει τον εγκέφαλο να εργάζεται υπερβολικά σκληρά.

«Ο εγκέφαλος αγωνίζεται να επεξεργαστεί πολλές, διαφορετικές, αισθητηριακές πληροφορίες, που συλλέγονται από το περιβάλλον. Είναι αδύνατον, όμως, να τις επεξεργαστεί όλες ταυτόχρονα ή να γνωρίζει σε ποιες πρέπει να δώσει προτεραιότητα», γράφει η Antram στο βιβλίο της.

Αυτή η ψυχική καταπόνηση συσσωρεύεται και μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο αίσθημα της εξάντλησης.

Πώς να μειώσεις την αισθητηριακή υπερφόρτωση

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να απομακρύνεις τον κίνδυνο αισθητηριακής υπερφόρτωσης:

  • Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημάδια

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις την αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι η συνειδητοποίηση. Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημάδια που μαρτυρούν ότι υποφέρεις από αυτή και δώσε τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί και να επανέλθει.

  • Έλεγξε το χώρο εργασίας σου

Περνάμε αρκετές ώρες καθημερινά στον χώρο όπου εργαζόμαστε. Θα πρέπει, λοιπόν, ο χώρος αυτός να είναι λειτουργικός, προωθώντας την ευημερία και την ψυχική σου ισορροπία και όχι δημιουργώντας μεγαλύτερη σύγχυση.

Αναλογίσου, λοιπόν: Το περιβάλλον εργασίας σου είναι αρκετά καλό; Το γραφείο σου είναι οργανωμένο ώστε να σε εξυπηρετεί; Αξιοποίησε, επιπλέον, τη δυνατότητα της τηλεργασίας, εφόσον την έχεις, όταν νιώθεις ότι έχεις ανάγκη να μείνεις στο σπίτι για να επαναφορτίσεις μυαλό και σώμα.

  • Πέρνα χρόνο εκεί όπου αισθάνεσαι καλύτερα
Σκέψου όλα τα περιβάλλοντα στα οποία αφιερώνεις χρόνο και αναλογίσου: Σε ποια από αυτά νιώθεις όμορφα και ποια σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα; Προσπάθησε να περνάς περισσότερο χρόνο εκεί όπου νιώθεις μεγαλύτερη ηρεμία και χαλάρωση και φρόντισε ιδανικά να μην υπάρχουν δυνατοί ήχοι, φώτα ή μυρωδιές.
  • Άσε κάτω το κινητό

Η τεχνολογία φυσικά και αποτελεί έναυσμα αισθητηριακής υπερφόρτωσης. Αναλογίσου μόνο το μπλε φως των οθονών και τους διαρκείς ήχους από τις ειδοποιήσεις που έρχονται τακτικά. Αυτά αρκούν για να σου δημιουργήσουν πονοκέφαλο.

Προσπάθησε, λοιπόν, να ορίζεις χρόνο μέσα στην ημέρα κατά τον οποίο θα μένεις μακριά από κάθε είδους οθόνη. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις και ίσως να μη τα έχεις καν σκεφτεί.

  • Μην υπερβάλλεις

Δε χρειάζεται να αποφύγεις κάθε θόρυβο, φως ή μυρωδιά για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Αρκεί να περιορίσεις τον χρόνο που αφιερώνεις σε τέτοιου είδους ερεθίσματα, ώστε να επιστρέψεις στον εαυτό σου να επαναφορτιστεί.

  • Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές για το νευρικό σύστημα

Μερικές απλές τεχνικές αναπνοής είναι αρκετές για να προσφέρεις ανακούφιση στο ταλαιπωρημένο μυαλό και το κουρασμένο σώμα σου. Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι επίσης χρήσιμα εργαλεία για να σε επαναφέρουν σε μια υγιή και ισορροπημένη κατάσταση.

  • Κάνε τακτικά διαλείμματα και μην κάνεις απολύτως τίποτα

Η αισθητηριακή υπερφόρτωση σχετίζεται με τον βομβαρδισμό του εγκεφάλου από πλήθος πληροφοριών. Επομένως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να ξεκουράσεις το μυαλό σου είναι το απόλυτο τίποτα! Κάνε τακτικά διαλείμματα από τις υποχρεώσεις σου, για να «γλιτώσεις» τον εγκέφαλό σου από την υπερδιέγερση.

Μπορείς, για παράδειγμα, να ξαπλώσεις στο κρεβάτι και να κλείσεις τα μάτια για πέντε λεπτά ή να κάνεις μερικές διατάσεις», προτείνει η Antram.