Αν νιώθεις ότι η ιδέα του σεξ δεν σου φαίνεται ιδιαίτερα δελεαστική ή αισθάνεσαι ότι προτιμάς να διαθέσεις την ενέργειά σου κάνοντας καμιά δουλειά στο σπίτι παρά στο κρεβάτι με το ταίρι σου, τότε μάλλον η λίμπιντό σου δεν περνάει και την καλύτερή της φάση.

Μην ανησυχείς, όμως, πρόκειται για ένα φαινόμενο αρκετά συχνό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, έως και το 43% των γυναικών βιώνουν χαμηλή λίμπιντο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι πρέπει να ζήσεις με αυτό. Υπάρχουν πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τη χαμένη σου ερωτική διάθεση.

Ποια είναι αυτά; Το The Every Girl συγκέντρωσε τις γνώμες των ειδικών του σεξ σχετικά με το πώς να ενισχύσεις τη λίμπιντό σου:

1. Ο ρόλος της διατροφής

Σίγουρα έχεις ακούσει για τις αφροδισιακές τροφές, εκείνες δηλαδή που «ξυπνούν» την ερωτική διάθεση. «Ο βασιλικός, οι μπανάνες, τα σύκα, το αβοκάντο και το σκόρδο περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα, που αυξάνουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, ενισχύοντας τη λίμπιντο», δήλωσε ο Dainis Graveris, ειδικός σχέσεων στο Sexual Alpha.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σοκολάτα απελευθερώνει σεροτονίνη και άλλες χημικές ουσίες που αυξάνουν τη λίμπιντο. Ο Graveris υποστηρίζει ότι μια συνολικά υγιεινή διατροφή προάγει την υγεία της καρδιάς και την καλή κυκλοφορία του αίματος, που μπορεί επίσης να υποστηρίξει την ερωτική διάθεση. Επομένως, δεν είναι κακό να απολαμβάνεις τις αφροδισιακές ιδιότητες των «ένοχων» τροφών, θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις ότι μια θρεπτική διατροφή θα διατηρήσει υγιή τη λίμπιντό σου.

2. Δοκίμασε τις ασκήσεις kegel

Το ότι ο κόλπος είναι ένα εσωτερικό όργανο δε σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη από εκγύμναση. Η ενίσχυση του πυελικού εδάφους όχι μόνο βελτιώνει την υγεία των γεννητικών οργάνων, αλλά και τη σεξουαλική ζωή. «Οι γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν κάνοντας τακτικά Kegels για να ενδυναμώσουν τους πυελικούς μύες και να ανακτήσουν τη χαμένη λίμπιντο», λέει η γυναικολόγος Alexandra Bausic.

Για να κάνεις μια άσκηση Kegel, πίεσε τους πυελικούς μύες για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλάρωσε. Επανάλαβε την ίδια κίνηση μερικές φορές και εξασκήσου καθημερινά. Η δρ. Bausic προτείνει, επίσης, να δοκιμάσεις τις μπάλες kegel, που ενδυναμώνουν την περιοχή, χαρίζοντας μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.

3. Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου

Κι όσο κι αν η σημερινή εποχή έχει επιτρέψει, σε κάποιο βαθμό, την πρόοδο, η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, ειδικά για τις γυναίκες, εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό ταμπού. Γι’ αυτό, πολλές καταλήγουν να μην γνωρίζουν και οι ίδιες τι ακριβώς θέλουν και τι τις κάνει να νιώθουν καλά. «Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους διεγείρει», δηλώνει η σεξολόγος Marla Renee Stewart. «Όταν καταλάβεις τι σου αρέσει, μπορείς να το διεκδικήσεις. Ταυτόχρονα, δεν ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν σε ικανοποιούν». Μη διστάσεις να εξερευνήσεις το σώμα σου.

4. Διαχειρίσου τα επίπεδα άγχους

Ξέρω, ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Το άγχος είναι παντού γύρω μας και μας ταλαιπωρεί συχνά. Εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία -και είναι πολλά- μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά και τη σεξουαλική ζωή. «Για όσο λιγότερα πράγματα ανησυχείς, τόσο περισσότερο θα μπορείς να αφοσιωθείς στην απόλαυση του σεξ, επιτρέποντας στον εαυτό σου να νιώσει την ερωτική διέγερση. «Ανακάλυψε τι σε αγχώνει και αντιμετώπισέ το. Σίγουρα, δε μπορείς να εξαφανίσεις το άγχος, μπορείς όμως να το μειώσεις στον ελάχιστο δυνατό βαθμό». Ο Graveris προτείνει να δοκιμάσεις τον διαλογισμό, τη γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης, καθώς και να αφιερώσεις χρόνο σε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Ταυτόχρονα, φρόντισε να εξασφαλίζεις 7 – 9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά.

5. Μην αμελείς τον πόνο, αντιμετώπισέ τον

Η ερωτική διάθεση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία. Ωστόσο, συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μειωμένη λίμπιντο εξαιτίας κάποιου πόνου ή δυσφορίας στην πυελική περιοχή, τον οποίο μάλιστα υποτιμούν, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται. «Μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ενδομητρίωση, κολπισμός, αιδοιοδυνία, κλειτοροδυνία και άλλα, που προκαλούν χρόνιο πόνο ή επώδυνη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος στη μέση ή το ισχίο θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία. Τέτοιες ενοχλήσεις αναστέλλουν την ευχαρίστηση στο σεξ», λέει η Heather Jeffcoat φυσιοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους. «Αν δεν αντιμετωπίσεις τον πόνο, δεν θα μπορέσεις να απολαύσεις το σεξ», συμπληρώνει.

6. Εστίασε στο να είσαι γενικά υγιής

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος της υγείας και ευεξίας του σώματος. Η υγιής λίμπιντο είναι ένδειξη ενός υγιούς σώματος, γι’ αυτό φροντίζοντας γενικότερα την υγεία σου, θα εξασφαλίσεις ταυτόχρονα περισσότερη ερωτική διάθεση. «Η άσκηση και γενικά η φροντίδα του σώματος αυξάνουν την αντοχή, βελτιώνουν την εικόνα του σώματος και ανεβάζουν τη διάθεση, ενισχύοντας τελικά τη λίμπιντο», εξηγεί η σεξολόγος Rachel Sommer.

Η Steward συμπληρώνει ότι γενικά οι υγιεινές συνήθειες, ακόμη κι αν φαίνονται ασύνδετες, μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο υγιή σεξουαλική ζωή. «Υιοθέτησε συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Ο διαλογισμός, η ενυδάτωση, η άσκηση, το φως του ήλιου και η καθημερινή μάθηση είναι μερικές τέτοιες δραστηριότητες». Χτίζοντας μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου, θα έχεις γενικά καλύτερη διάθεση», λέει.

7. Δούλεψε την οικειότητα με το ταίρι σου και έξω από την κρεβατοκάμαρα

Αν είσαι σε σχέση και νιώθεις τη λίμπιντό σου πεσμένη, ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται έξω από την κρεβατοκάμαρα. «Μιλήστε ανοιχτά για τα προβλήματά σας, έτσι ώστε να αποτρέψετε τη συσσώρευση προβλημάτων και δυσαρέσκειας. Αυτό θα επαναφέρει τη χαμένη διάθεση για σεξ», συμβουλεύει ο Graveris. Η συναισθηματική οικειότητα σχετίζεται άμεσα με τη σωματική, επομένως είναι σημαντικό να αισθάνεσαι καλά με το ταίρι σου. Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο, εξασκηθείτε στην ανοιχτή επικοινωνία και κάντε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσετε τη σπίθα μεταξύ σας.

8. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

Η φροντίδα του εαυτού είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία και τη λίμπιντο. «Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι καθοριστικός: Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε ισορροπία με τις ανάγκες και τις σκέψεις τους, για να έχουν σεξουαλική ορμή», υποστηρίζει η Bausic. «Αξιοποίησε οτιδήποτε σε χαλαρώνει και σου φτιάχνει τη διάθεση». Όπως όλα, έτσι και η σεξουαλική ορμή χρειάζεται επαναφόρτιση. Αφιέρωσε, λοιπόν, χρόνο σε πρακτικές που συνδέουν το μυαλό με το σώμα και διεγείρουν τις αισθήσεις.

9. Δοκίμασε κάτι νέο

Η ρουτίνα είναι ένα παρεξηγημένο πράγμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάτι πολύ καλό. Αυτό δεν ισχύει, όμως, απαραίτητα για τη σεξουαλική ζωή. Ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός είναι βασικά κομμάτια της σεξουαλικότητας. Βάλε, λοιπόν, λίγη δημιουργικότητα στο σεξ, ώστε να διατηρήσεις το ενδιαφέρον, κρατώντας ζωντανή την ερωτική σου διάθεση. Αυτό δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ακραίους πειραματισμούς. Μικρές αλλαγές είναι αρκετές για να ανανεώσουν τη σεξουαλική σου ζωή.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσεις τη λίμπιντο είναι να δοκιμάσεις κάτι νέο», λέει η σύμβουλος γάμου Diana Wiley. «Η καινοτομία στο κρεβάτι μπορεί να κάνει θαύματα». «Δοκίμασε όσα σου φαίνονται ενδιαφέροντα και νιώθεις ότι θα μπορούσες να απολαύσεις», συμπληρώνει η Sommer.

10. Συμβουλέψου τον γιατρό σου

Η βελτίωση της σεξουαλικής ορμής είναι πάντα ένα δημοφιλές θέμα στην ατζέντα. Η χαμηλή σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα. «Μη διστάσεις να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ειδικά αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα για να ενισχύσεις τη λίμπιντό σου και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ο Graveris. Τα πάντα, από φάρμακα και ιατρικές παθήσεις έως ορμονικές αλλαγές, μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο, επομένως μια συζήτηση με το γιατρό θα μπορούσε να είναι πολύ διαφωτιστική.

Η ερωτική διάθεση είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης ζωής και δεν θα πρέπει να την υποτιμάς. Αναζήτησε τα αίτια της χαμένης σου λίμπιντο και επίλυσέ τα, για να μπορείς να απολαμβάνεις το σεξ.