Αν είσαι μέλος της μεγάλης κοινότητας του TikTok, τότε σίγουρα θα έχει πέσει στην υπόληψή σου ένα ακόμη trend ευεξίας, που αυτή τη φορά αφορά στην υγρή χλωροφύλλη.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη αυτού του ροφήματος πολλοί. Σύμφωνα με τους wellness influencers, τα υγρά συμπληρώματα χλωροφύλλης είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τα πάντα, από την ακμή μέχρι την οσμή του σώματος. Κατά πόσο, όμως, αυτά τα αισιόδοξα οφέλη αληθεύουν; Δύο ειδικοί δίνουν διευκρινίσεις.

Τι είναι η υγρή χλωροφύλλη;

Η χλωροφύλλη είναι μια φυσική ένωση, που εμπεριέχεται σε πολλά φυτά, χαρίζοντάς τους το εντυπωσιακό πράσινο χρώμα τους. Κατέχει, παράλληλα, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, κατά την οποία τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως σε θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα, η χλωροφύλλη είναι δημοφιλής για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τα οφέλη της στη συνολική υγεία του οργανισμού, ενώ πολλοί τη χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα ή ως εναλλακτική λύση στην κατανάλωση λαχανικών.

Ωστόσο, η υγρή χλωροφύλλη, που έγινε ευρέως γνωστή μέσω του TikTok, δεν είναι καθαρή χλωροφύλλη. «Η υγρή χλωροφύλλη ή χλωροφυλλίνη, είναι ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα της φυτικής ουσίας», εξηγεί η διαιτολόγος Tanya Mezher μιλώντας στο Byrdie. «Αυτό που βλέπετε είναι ένα ημι-συνθετικό μείγμα αλάτων χαλκού και νατρίου, που προέρχεται από χλωροφύλλη», συμπληρώνει η διατροφολόγος Madelyn Larouche. Πρόκειται για ένα ημι-συνθετικό, υδατοδιαλυτό προϊόν, που προέρχεται από χλωροφύλλη, αλλά συνδέεται με χαλκό αντί για μαγνήσιο, καθιστώντας πιο εύκολη την απορρόφησή του.

Τα πραγματικά οφέλη της υγρής χλωροφύλλης

Υπάρχουν πολυάριθμοι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη αυτής της ουσίας, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται όλα επιστημονικά. Ανάμεσα στα πιο «δύσπεπτα» οφέλη που έχουν προταθεί είναι η εξάλειψη της ακμής και της μυρωδιάς του σώματος, η πρόληψη του καρκίνου, ο «καθαρισμός» του αίματος, η απώλεια βάρους και πολλά άλλα. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι αδύναμοι, με ανάμεικτα αποτελέσματα και χωρίς σαφείς αποδείξεις.

Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το νερό χλωροφύλλης έχει ορισμένα διαπιστωμένα οφέλη:

  • Καταπολεμά τη φλεγμονή

Μια μελέτη του 2012 που εξέτασε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροφύλλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία και τα υποπροϊόντα της αποτελούν πολύτιμους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, καταπολεμώντας τη φλεγμονή, αλλά και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Πρόσθετη έρευνα έχει επισημάνει ότι η υγρή χλωροφύλλη, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα ή καταναλώνεται, μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων και τη θεραπεία της ακμής. Μικρές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει, επιπλέον, βελτίωση στην ακμή χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες, αλλά πολλά από αυτά τα ερευνητικά ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

«Οι ισχυρισμοί ότι η χλωροφύλλη βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες επιβεβαιώνονται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά ευρήματα», αποκαλύπτει η Mezher. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χλωροφύλλη και τα παράγωγά της δρουν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος και των κυττάρων και προλαμβάνοντας από πιθανούς κινδύνους για την υγεία, όπως η δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Οι σχετικές έρευνες έχουν δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ωστόσο απαιτούνται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν μετρήσιμα οφέλη στους ανθρώπους.

  • Αποτοξινώνει

Μια σειρά μελετών έχει δείξει, επιπροσθέτως, ότι η χλωροφύλλη βοηθά στη φυσική διεργασία αποτοξίνωσης, ειδικά στη μείωση των αφλατοξινών -που σχετίζονται με την έκθεση σε μούχλα- και των βαρέων μετάλλων. «Είναι ενδιαφέρον ότι η δομή της χλωροφύλλης στα φυτά είναι παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη – την πρωτεϊνική δομή των ερυθρών αιμοσφαιρίων – στους ανθρώπους, γι’ αυτό και θεωρείται ότι υποστηρίζει την ποιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επομένως συμβάλλει στην μεταφορά οξυγόνου και ενέργειας στο σώμα», εξηγεί η Mezher. Και πάλι, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα επιστημονικά ευρήματα για να επιβεβαιωθεί αυτή η επίδραση της χλωροφύλλης.

  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Αν και αδύναμες ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χλωροφύλλη προάγει τη νεανική επιδερμίδα. «Πρωταγωνιστικό ρόλο στον μεταβολισμό του δέρματος παίζουν οι βιταμίνες C, E, A και D», λέει η Larouche. «Η χλωροφύλλη είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Ε, συμβάλλοντας στην κυτταρική αποκατάσταση και την αναζωογόνηση του υγιούς, λαμπερού δέρματος». Μια σχετική μελέτη του 2015 έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όταν 10 συμμετέχοντες εφάρμοσαν τζελ χλωροφυλλίνης σε δέρμα που είχε υποστεί βλάβη από τον ήλιο για 8 εβδομάδες.

Είναι ασφαλής;

Η υγρή χλωροφύλλη είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση και δεν υπάρχει αναγνωρισμένο ανώτατο όριο τοξικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωσή της, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά της. Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης, του καρκίνου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας – καθώς και οποιοσδήποτε παίρνει πολυβιταμίνες που περιλαμβάνουν χαλκό, μιας και η υγρή χλωροφύλλη περιέχει περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, επομένως ο συνδυασμός των δύο μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές ποσότητες κατανάλωσης του μετάλλου.

Επιπλέον, είναι καλό να γνωρίζεις ότι η τακτική κατανάλωση νερού χλωροφύλλης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο, επομένως θα πρέπει να εφαρμόζεις αυστηρά αντηλιακή προστασία εάν θέλεις να το εντάξεις στη ρουτίνα σου. Για τον ίδιο λόγο, η Mezher προτείνει να ελαχιστοποιήσεις ή και να αποφύγεις ολοκληρωτικά την κατανάλωση νερού χλωροφύλλης εάν παίρνεις φάρμακα που επίσης αυξάνουν τη φωτοευαισθησία, όπως τα φάρμακα για την ακμή.

Η Mezher προειδοποιεί επίσης ότι ένας ακόμη κίνδυνος που προκύπτει από την λήψη υγρής χλωροφύλλης είναι η εμφάνιση γαστρεντερικών παρενεργειών, όπως ναυτία, εμετός ή διάρροια. «Είχα πελάτες που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα και μη φυσιολογικές αυξήσεις των ηπατικών ενζύμων κατά τη λήψη συμπληρωμάτων. Είναι πάντα προτιμότερο να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις να λαμβάνεις οτιδήποτε», προτείνει.

Θα σε ωφελήσει πραγματικά το νερό χλωροφύλλης;

Η λήψη υγρής χλωροφύλλης μπορεί πράγματι να ενέχει πολλά πιθανά οφέλη, ωστόσο τα ερευνητικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη παραμένουν περιορισμένα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή και έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής. «Μπορεί να είναι καλό στο βαθμό που συμβάλλει στη γενική ενυδάτωση, τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα και τον προληπτικό υγιεινό τρόπο ζωής», λέει η Mezher. «Αλλά μην περιμένεις θαύματα εάν ακολουθείς έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, πλούσιο σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και ανεπαρκή ύπνο».

Η Mezher συνιστά, τέλος, να δώσεις προτεραιότητα στη φυσική λήψη χλωροφύλλης, μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που την περιέχουν. Πρόσθεσε στη διατροφή σου περισσότερα πράσινα λαχανικά, που είναι φυσικά πλούσια σε χλωροφύλλη, ενώ θα σου προσφέρουν το επιπλέον όφελος της πρόσληψης σημαντικών ποσοτήτων φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, που θα προάγουν την υγεία του οργανισμού σου συνολικά.