Ο μεταβολισμός είναι ένας όρος που περιγράφει όλες τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα σου. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις κρατούν το σώμα σου ζωντανό και λειτουργικό.

Ωστόσο, η λέξη μεταβολισμός χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με τον μεταβολικό ρυθμό. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερες θερμίδες καις και τόσο πιο εύκολο είναι να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις.

Τι πρέπει όμως να κάνεις για να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου αλλά και τις καύσεις σου;

• Πρόσθεσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Η κατανάλωση φαγητού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό για μερικές ώρες. Αυτό ονομάζεται θερμική επίδραση της τροφής (TEF). Προκαλείται από τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για την πέψη, την απορρόφηση και την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών στο γεύμα σου. Η πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση του TEF. Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 15–30%, σε σύγκριση με 5–10% για τους υδατάνθρακες και 0–3% για τα λίπη.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι καλός ρυθμιστής της όρεξης και αποτρέπει από την υπερκατανάλωση θερμίδων αργότερα, ενώ αποτρέπει την πτώση του μεταβολισμού, που συχνά σχετίζεται με την απώλεια λίπους.

• Κάνε μια προπόνηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ) 

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι μια προπόνηση που βασίζεται σε διαστήματα υψηλής έντασης. Μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο λίπος αυξάνοντας τον μεταβολικό σου ρυθμό, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης, ενώ αυτό το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερο για την άσκηση HIIT παρά για οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης.

• Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σου

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καλή υγεία. Ο ύπνος για λιγότερες ώρες από ό, τι χρειάζεσαι, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της κατάθλιψης Αρκετές μελέτες σημειώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να μειώσει το μεταβολικό ρυθμό και να αυξήσει την πιθανότητα αύξησης του βάρους.

• Μην κάθεσαι πολύ ώρα

Το να κάθεσαι πολύ ώρα ακίνητος είναι κακό για την υγεία σου, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες υγείας το έχουν ονομάσει ακόμη και «το νέο κάπνισμα». Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι μεγάλες περίοδοι καθιστικής ζωής σε οδηγούν να κάψεις λιγότερες θερμίδες και μπορούν εύκολα να σε οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Εάν έχεις μια δουλειά γραφείου, δοκίμασε να σηκώνεσαι κάθε 30 λεπτά και να κάνεις μερικά βήματα.

• Πες ναι στη μυϊκή ενδυνάμωση

Η άσκηση με βάρη είναι μια πολύ καλή στρατηγική για να μην επιβραδύνεις το μεταβολισμό σου. Η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό σε υγιείς ανθρώπους, καθώς και σε εκείνους που έχουν καρδιακές παθήσεις ή είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

Ακόμη και μικρής διάρκειας προπονήσεις μυϊκές ενδυνάμωσης , φαίνεται να αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες αρκετά και να βοηθούν στην απώλεια ή διατήρηση βάρους.

Κάνοντας λοιπόν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου και ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη ρουτίνα σου, μπορεί όχι μόνο να αυξήσεις το μεταβολισμό σου, αλλά να διατηρήσεις το βάρος σου αλλά και να έχεις περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα σου!