Παρ’ ότι η γιόγκα και το πιλάτες είναι αξίες διαχρονικές, είναι πολύ πιθανό νέοι fitness όροι – κυρίως ακρωνύμια – να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον σου. Και όχι άδικα, αφού τα εν λόγω ακρωνύμια αποτελούν έναν ύμνο στην αξία του να καλλιεργείς μυστήριο, βάζοντάς σε στο πειρασμό να ανακαλύψεις νέες έννοιες, τις οποίες όμως δεν σου καθιστούν σαφείς. Για εσένα λοιπόν που αναρωτιέσαι ή ακόμη καλύτερα που θέλεις να εξερευνήσεις νέες fitness προκλήσεις, η παρακάτω λίστα μπορεί να είναι αρκετά βοηθητική.

ΗΙΙΤ – High Intensity Training

Ας ξεκινήσουμε από την πλέον hot τάση στη γυμναστική σήμερα. Από όλα τα ακρωνύμια αυτό είναι ίσως το πιο διάσημο. Τα προγράμματα HIIT διαρκούν συνήθως γύρω στα 30 λεπτά και είναι υψηλής έντασης, αφού απαιτούν από εσένα να δώσεις από 70% μέχρι 90% της μέγιστης προσπάθειάς σου. Στόχος τους είναι φυσικά να εξασφαλίσουν για εσένα τα μέγιστα οφέλη στο μικρότερο δυνατό διάστημα. Και σίγουρα με την έλλειψη χρόνου και τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής του σήμερα, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η έννοια του HIIT έχει γίνει τόσο ελκυστική.

METCON – Metabolic Conditioning

Ακόμη κι αν το ακρωνύμιο δεν σου λέει και πολλά, η έννοια του Metabolic Conditioning μπορεί να σου είναι ήδη γνωστή (οι φίλοι του CrossFit πάντως ορκίζονται στο όνομα του METCON). Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης όπου ασκήσεις υψηλής έντασης εναλλάσσονται ταχύτατα με ασκήσεις χαμηλότερης έντασης. Στόχος είναι να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός όσο γίνεται περισσότερη ενέργεια από τις αποθήκες του, αυξάνοντας έτσι το μεταβολισμό του.

AMRAP – As Many Reps As Possible

Τρομακτικό, ε; Κι όμως τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι σε προϊδεάζει η ανάλυση του ακρωνυμίου. Στην ουσία, μια προπόνηση AMRAP σου παραχωρεί απλόχερα το δικαίωμα να κάνεις πράγματι όσα μπορείς χωρίς να πρέπει να ανταγωνιστείς κανέναν άλλο. Ο καθένας δουλεύει στο ρυθμό του και στις ταχύτητές του. Επιπλέον είναι ο καλύτερος τρόπος να υπολογίσεις την πρόοδό σου και να βελτιώσεις τις προσωπικές σου επιδόσεις.

EMOM – Every Minute One Minute

Πρόκειται για ένα είδος διαλειμματικής προπόνησης όπου πρέπει να επαναλάβεις ένα συγκεκριμένο task στην αρχή κάθε λεπτού, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Εννοείται ότι αν καταφέρεις να ολοκληρώσεις τις επαναλήψεις πριν το πέρας του ενός λεπτού μπορείς να ξεκουραστείς. Κι αν στην αρχή σου φαίνεται απλά πανεύκολο, σκέψου ότι καθώς οι γύροι προχωρούν και η κόπωση αυξάνεται, το επίπεδο δυσκολίας παύει να είναι πλέον το ίδιο.

DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness 

Το πιάσιμο στους μυς μετά από μια έντονη προπόνηση ή μετά από μια περίοδο που δεν έχουμε γυμναστεί, λέγεται και DOMS. Είναι γενικώς καλή ένδειξη και κορυφώνεται μία με τρεις ημέρες μετά τη συγκεκριμένη προπόνηση. Αιτία είναι μια παροδική φλεγμονή που διαδέχεται την άσκηση καθώς ο οργανισμός στην ουσία καταστρέφει τον παλιό μυ για αν ανοικοδομήσει νέο και δυνατότερο. Αν το DOMS σου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, μία καλή λύση είναι να εντάξεις στη διατροφή σου περισσότερες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

BMI – Body Mass Index

Ή αλλιώς Δείκτης Μάζας Σώματος (σε περίπτωση δηλαδή που έχεις δει το ακρωνύμιο ΔΜΣ). Πρόκειται ένα κλάσμα όπου στον αριθμητή βάζεις το βάρος σου και στον παρονομαστή το τετράγωνο του ύψους σου. Ίσως ξέρεις ότι οι φυσιολογικές-υγιείς τιμές που μπορεί να πάρει ένας ΔΜΣ (ή BMI για να επιστρέψουμε στο αρχικό ακρωνύμιο), είναι μεταξύ 18.5 και 24.9. Αν και σε γενικές γραμμές αυτό είναι σωστό, σήμερα γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να υγιής και fit ακόμη σε πιο χαμηλά ή ψηλά BMIs.

PB – Personal Best

Απλό και εύκολο να το θυμάσαι. Το PB σου είναι με άλλα λόγια το προσωπικό σου ρεκόρ σε οποιαδήποτε (αθλητική) δραστηριότητα.

featured photo: Τwenty20.com/zacharygilbert