Τα πράσινα smoothies έχουν κατακλείσει τα social feeds μας καιρό τώρα. Όμως, το πιο πρόσφατο trend σε Instagram και TikTok είναι πράσινοι χυμοί στα χρώματα της γαλάζιας λίμνης. Παίζοντας με τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, οι χυμοί αυτοί περιέχουν σπιρουλίνα, χλωρέλλα ή χλωροφύλλη. Και τα τρία, είναι είδη φυκιών και, υπόσχονται μείωση των φλεγμονών, βελτίωση της ακνεϊκής επιδερμίδας, και πιο λαμπερό δέρμα.

Αν και, αδιαμφησβήτητα, το χρώμα τους είναι απόλυτα φωτογενές, αναρωτηθήκαμε εάν, και πώς, δουλεύουν αυτοί οι χυμοί.

Η χλωροφύλλη, γνωστή από το μάθημα της βιολογίας στο σχολείο, δίνει το πράσινο χρώμα στα φυτά καθώς τα βοηθάει να απορροφήσουν την ηλιακή ενέργεια και να φωτοσυνθέσουν. Περιέχεται σε όλα τα πράσινα λαχανικά και στα φύκια, όπως είναι η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα. Κυκλοφορεί και σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος, αφού η κατανάλωση της ενισχύει την αποτοξινωτική λειτουργία του οργανισμού. Συνήθως, τη βρίσκεις σε υγρή μορφή και την καταναλώνεις προσθέτοντας κάποιες σταγόνες της σε λίγο νερό.

Μάλιστα, 10-15 σταγόνες αντιστοιχούν σε 100-300 milligrams χλωροφύλλης, ποσότητα που ισούται με 10 κούπες σπανάκι ή μαϊντανού. Γι’ αυτό και είναι λογικό που η κατανάλωση της προτιμάται σε υγρή μορφή σαν διατροφικό συμπλήρωμα. Εάν θες να πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να αναμείξεις τις σταγόνες χλωροφύλλης με μια κουταλιά χλωρέλλας ή σπιρουλίνας. Πέρα από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα διατροφικά συμπληρώματα από φύκια, όπως τα παραπάνω, προτιμώνται αφού καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια και φυσικοί πόροι για την παραγωγή τους.

Επιπλέον, είναι πλούσια και σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, και καλά λιπαρά. Τα διατροφικά συμπληρώματα από φύκια, έγιναν αγαπητά λόγω της δράσης τους κατά της ακμής. Όμως, αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Παράλληλα, όμως, η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα και η χλωροφύλλη, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έτσι, πέρα από τη μείωση φλεγμονών, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την κυτταρική επανόρθωση. Οπότε, βελτιώνουν άμεσα την υγεία της επιδερμίδας.

Επιπλέον, η σπιρουλίνα έχει αποδεδειγμένη δράση υπέρ του μικροβιώματος του εντέρου, ενισχύοντας την καλή εντερική λειτουργία. Επειδή η υγεία του εντέρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία, και εμφάνιση, της επιδερμίδας τα οφέλη τους μαρτυρώνται και στο δέρμα.

Εάν θες να δοκιμάσεις κι εσύ χλωρέλλα, σπιρουλίνα ή χλωροφύλλη, προτίμησε να τα πιείς παρά να τα εφαρμόσεις τοπικά. Δεν φαίνεται να δρουν το ίδιο εάν εφαρμοστούν τοπικά, αν και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά σε μορφή μάσκας. Βέβαια, όπως σε όλες τις skincare δοκιμές, χρειάζεται υπομονή για να δεις αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μπορείς να περιμένεις βελτίωση στην επιδερμίδα σου μετά τις πρώτες 30-90 μέρες. Φυσικά, για να δεις περισσότερα αποτελέσματα συνιστάται να τα συνδυάσεις με υγιεινή διατροφή και συχνή άσκηση.

Εννοείται πως, αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία για τη χρήση τους, είναι καλό να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια καλή εναλλακτική που συνδυάζει φυσικά διατροφικά συμπληρώματα, φιλικά προς τον πλανήτη και αποτελεσματικά για τον οργανισμό σου.