Όταν ακούς “αποτοξίνωση”, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Είναι μήπως μια σούπερ εξεζητημένη και αφόρητα περιοριστική δίαιτα στην οποία ορκίζεται η Gwyneth Paltrow;

Ή μήπως μια έντονη συνεδρία σάουνας; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τάσεις ευεξίας μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, ειδικά όταν η βιομηχανία συμπληρωμάτων έχει περισσότερο να κάνει με το μάρκετινγκ παρά με ουσιαστική επιστήμη.

Πώς αποτοξινώνεται στην πραγματικότητα ένας οργανισμός;

Πολλά σημαντικά συστήματα του σώματος αποτελούν μέρος της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Το συκώτι και οι νεφροί παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο, αλλά και το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και οι πνεύμονες συμβάλλουν στην όλη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, το συκώτι απομακρύνει τις τοξίνες και τις διασπά, ώστε οι νεφροί να μπορούν να τις αποβάλουν. Οι νεφροί με τη σειρά τους, φιλτράρουν τα απόβλητα ώστε μέσω της διούρησης που έπεται. Παράλληλα, ο πεπτικός σωλήνας αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες από το σώμα μέσω των κενώσεων και το δέρμα αποτοξινώνει μέσω της εφίδρωσης. Τέλος, οι πνεύμονες, μέσω τις εκπνοής αποβάλλουν CO2. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνει juice cleansing.

Δηλαδή τελικά οι τοξίνες δεν μας βλάπτουν;

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να αποτοξινώνει, αλλά αν υπάρχει υπερβολική έκθεση σε τοξίνες, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει αρκετά γρήγορα για να απαλλαγεί από όλες αυτές. Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα σου λειτουργεί καλύτερα όταν του φέρεσαι καλά, πράγμα το οποίο ισχύει και για το σύστημα αποτοξίνωσης που φυσιολογικά διαθέτει ο οργανισμός σου. Επομένως, αν και όντως οι υπερβολικές τοξίνες βλάπτουν, αν εσύ φροντίζεις όπως πρέπει το σώμα σου, τότε μπορείς να κοιμάσαι ήσυχ@ ότι οι μηχανισμοί αποτοξίνωσης του οργανισμού σου λειτουργούν όπως πρέπει. Και φροντίζω το σώμα μου θα πει φροντίζω τα συστήματα αποτοξίνωσης που διαθέτει, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή μου στις τοξίνες.
Πώς θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να αποτοξινωθεί; 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rae Everyday (@raeannlangas)

Υπάρχουν πέντε απλά (πολύ απλά) και βασικά βήματα που συνθέτουν την απάντηση στην ερώτηση: “πώς κάνουμε αποτοξίνωση;”.

1. Κοιμήσου αρκετά

Λες και χρειαζόσουν άλλον έναν λόγο για να γυρίσεις το τηλέφωνό σου στο “Μην ενοχλείτε” και να πας νωρίς για ύπνο απόψε. Μέσω του ύπνου, ο οργανισμός βρίσκει πραγματικά την ευκαιρία να κατεβάσει ταχύτητες, να ανανεωθεί, και να αποβάλει τυχόν τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βασική προϋπόθεση, το να βεβαιωθείς ότι κοιμάσαι τουλάχιστον 7-9 ολόκληρες ώρες.

2. Έχε επίγνωση του τι τρως

Μάλλον το περίμενες ότι θα το διάβαζες αυτό (και να σου το λοιπόν). Ναι, το τι τρώμε έχει σημασία. Οι επεξεργασμένες τροφές όχι μόνο συμβάλλουν στην είσοδο τοξινών στον οργανισμό μας, αλλά δεν ενισχύουν ιδιαίτερα τα όργανα που συμβάλλουν στη φυσική διεργασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Για παράδειγμα, το πεπτικό σύστημα αποβάλλει μέσω των κινήσεων του εντέρου, αλλά για να λειτουργήσεις σωστά χρειάζεται φυτικές ίνες.

Προτίμησε λοιπόν να αντικαταστήσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα που ίσως κατανάλωνες μέχρι τώρα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Μάλιστα, όσο περισσότερα είδη τροφών φυτικής προέλευσης καταναλώνεις, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες που έχεις να λαμβάνεις όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι εσύ και τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία επιτελούν το 30-40% του έργου της αποτοξίνωσης που απαιτείται.

3. Πίνε περισσότερο νερό

Γνωρίζεις ήδη ότι η κατανάλωση νερού είναι το μυστικό για υγιές δέρμα. Μάθε λοιπόν επίσης, ότι είναι και ένας βασικός παράγοντας για να αποτοξινωθεί επιτυχημένα το σώμα σου. Πίνε περισσότερο νερό και παρέμενε ενυδατωμέν@, μιας και η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει τη λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των τοξινών. Ας σημειωθεί εδώ ότι για να ενυδατωθείς αποτελεσματικά, αρκεί το απλό νερό και δεν χρειάζεται να αναζητήσεις κανένα μαγικό τσάι ή cleanse juice από αυτά που βλέπεις να διαφημίζονται.

4. Ασκήσου

Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο δυνατοί, να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς, ακόμα και να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας, αποτελώντας έτσι το one-stop-shop για βέλτιστη υγεία. Παράλληλα, προάγει τη λεμφική κυκλοφορία και την εφίδρωση, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της αποτοξίνωσης του σώματος και ένας από τους τρόπους για να μεταφερθούν τα “απόβλητα” στους λεμφαδένες είναι μέσω της κίνησης και της εργασίας των μυών. Επιπλέον, μέσω της εφίδρωσης, το σώμα απαλλάσσεται από τις τοξίνες.

5. Μείωσε την έκθεσή σου στις τοξίνες

Εκτός από το να βοηθήσεις απλώς το σώμα σου να διαχειριστεί τις τοξίνες, μπορείς πάντα να το προστατεύσεις από την έκθεση σε αυτές. Πολλές φορές η είσοδος τοξινών στο εσωτερικό του οργανισμού είναι αναπόφευκτη (ειδικά στο σύγχρονο κόσμο). Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές κινήσεις που μπορούν να περιορίσουν σε ένα βαθμό αυτή την έκθεση. Φίλτραρε το νερό που πίνεις, φίλτραρε τον αέρα στο σπίτι σου, πέρνα χρόνο στη φύση αναπνέοντας καθαρό αέρα.

Επίσης, επένδυσε όσο μπορείς σε αγνά και μη επιβαρυμένα τρόφιμα, καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης. Και αν αυτό σου φαίνεται κάποιες φορές λίγο too much, σκέψου το σαν το τρόπο σου να πεις στο σώμα σου “Ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις για εμένα και σε καλύπτω!”.