Το 2015, ο Justin Bieber κατέκτησε τις καρδιές πολλών με την επιτυχία του “Love Yourself”, αλλά η πιασάρικη μελωδία γρατζούνισε μόνο την επιφάνεια ενός πολύπλοκου θέματος. Η αυτο-αγάπη περιλαμβάνει περισσότερα από απολαυστικές τελετουργίες αυτοφροντίδας. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Πρόκειται για ένα απαιτητικό ταξίδι, που απαιτεί βαθιά ενδοσκόπηση και σε καλεί να έρθεις σε επαφή με αθέατες, συχνά δύσκολες πτυχές της ψυχής σου.

Η αυτοαγάπη υπερβαίνει την απλή αυτοφροντίδα, περιλαμβάνοντας μια βαθιά εκτίμηση και αποδοχή του εαυτού, εξηγεί η Gabriela Reyes, LMFT, ειδική σε θέματα σχέσεων στην εφαρμογή Chispa. Η έννοια περιλαμβάνει την αποδοχή όλων των πτυχών της ύπαρξής μας – συμπεριλαμβανομένων των λαθών και των ατελειών – αντιμετωπίζοντάς τις με ευγένεια και συμπόνια.

«Ξέρουμε πώς να αγαπήσουμε ένα κατοικίδιο, ένα παιδί ή οποιαδήποτε άλλο πλάσμα, αλλά για κάποιο λόγο, δυσκολευόμαστε πολύ όταν πρόκειται για τον εαυτό μας», λέει ο Morgan Cutlip, PhD, σύμβουλος σχέσεων και ιατρικός εμπειρογνώμονας του Flo.

«Ικανοποίησε τις βασικές σου ανάγκες εξάσκησε την αυτοφροντίδα. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά, να τρως σωστά και να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά», προτείνει η ιδρύτρια του LifeTherapy Practice, Ashley Prechtl, LMFT. «Αφιέρωσε χρόνο σε πράγματα που τρέφουν το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου, είτε πρόκειται για άσκηση και διαλογισμό ή διάβασμα και χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα».

Αυτή, όμως, είναι μόνο η αρχή. Μόλις ικανοποιήσεις τις βασικές σου ανάγκες, θα πρέπει πραγματικά να δώσεις μάχη για τον εαυτό σου. Η θετικότητα και οι αυτο – επιβεβαιώσεις φυσικά βοηθούν, όμως οι ειδικοί έχουν στη φαρέτρα τους πολλά περισσότερα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα:

1. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου όπως θα έκανες με έναν φίλο: Οι περισσότεροι δε δυσκολευόμαστε καθόλου να δείξουμε αγάπη στους άλλους, αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό μας, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Γι’ αυτό η Reyes προτείνει ότι ίσως η λύση είναι ακριβώς αυτή: Να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου σαν να ήταν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ο Cutlip επισημαίνει ότι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας είναι το κλειδί. «Νιώθουμε αρνητικά για τον εαυτό μας γιατί έχουμε την τάση να εστιάζουμε στα ελαττώματά μας. Το σε τι εστιάζουμε έχει τεράστια επιρροή στην τελική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Η αυτο-αγάπη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το να επικεντρώνεσαι στις καλές σου πλευρές», υποστηρίζει.

2. Θέσε όρια – και τήρησέ τα: Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα όρια ισοδυναμούν με την αυτοαγάπη. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα βάλεις, αλλά έχουν σκοπό να διατηρήσουν υγιή και ισορροπημένη τη σχέση που έχεις τόσο με τον εαυτό σου, όσο και με τους άλλους. «Δημιουργείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες νιώθεις ασφαλής. Όταν οι σχέσεις μας αναπτύσσονται σε ένα πλαίσιο που μας κάνει να νιώθουμε καλά, ευδοκιμούν», λέει ο Cutlip. Όσο περισσότερο μαθαίνεις να λες όχι, τόσο πιο εύκολο γίνεται. «Θέτοντας υγιή όρια, δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Επίσης, επικοινωνείς στον εαυτό σου και τους άλλους ότι αξίζεις σεβασμό. Αυτό επιβεβαιώνει την αυτοεκτίμησή σου και ενισχύει την ιδέα ότι αξίζεις να σου φέρονται καλά», προσθέτει η Prechtl.

3. Κράτα τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου: Θυμάσαι εκείνη την απόφαση της Πρωτοχρονιάς που ορκίστηκες ότι θα τηρήσεις; Ναι, όλοι έχουμε δώσει στον εαυτό μας υποσχέσεις που τελικά δεν τηρήσαμε. Η δέσμευση όμως σε αυτές είναι, στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο κομμάτι αυτοαγάπης. Ο Cutlip εξηγεί: «Κάθε φορά που αθετούμε μια υπόσχεση, διαβρώνουμε την αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Καταλήγουμε να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αξιόπιστοι και ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο». Αντίθετα, κάθε υπόσχεση που τηρείται είναι μια ανατροφοδότηση, που ενισχύει την πίστη στον εαυτό σου και τονώνει την αυτοπεποίθησή σου.

4. Αμφισβήτησε την αρνητική αυτο-ομιλία: «Είναι εύκολο να εστιάσεις στα αρνητικά του εαυτού σου, θα πρέπει όμως να εξασκηθείς στο να τα καταρρίπτεις», λέει η Reyes, προτείνοντας ουσιαστικά να αμφισβητήσεις την αρνητική αυτο-ομιλία που κυριαρχεί στις σκέψεις σου. «Αμφισβήτησε και αναδιαμόρφωσε τις τοξικές σκέψεις», συμβουλεύει η Prechtl. «Πολλές φορές, δημιουργούμε μια ψεύτικη αφήγηση γύρω από ένα γεγονός, γι’ αυτό και η εστίαση στα γεγονότα επαναφέρει τη σαφήνεια και αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την αφήγηση που έχουμε κατασκευάσει», εξηγεί. Η Prechtl προτείνει να προσπαθείς να αμφισβητείς ενεργά αυτές τις σκέψεις. Αναρωτήσου: «Βασίζεται αυτή η σκέψη σε γεγονότα ή σε υποθέσεις;» ή «Ποια στοιχεία υποστηρίζουν ή αντικρούουν αυτή τη σκέψη;». «Τις περισσότερες φορές, επινοούμε μια αρνητική ιστορία, που ελάχιστη σχέση έχει με τα γεγονότα», λέει η Reyes.

5. Αναλογίσου την αυτοαγάπη ως ένα ταξίδι, όχι ως έναν προορισμό: Η αυτοαγάπη δεν καταλήγει σε ένα θαυμάσιο φινάλε με κομφετί και πυροτεχνήματα. Μοιάζει περισσότερο με την αγαπημένη σου playlist – μια διαδρομή γεμάτη σκαμπανεβάσματα, πτώσεις και επιτυχίες. Με άλλα λόγια, είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ, όχι ένας μακρινός προορισμός. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνεις εντός πορείας είναι κάνοντας τακτικούς αυτοελέγχους, εξηγεί ο Cutlip. Αφιέρωσε 30 δευτερόλεπτα την ημέρα για να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι κάνει. Αν νιώθεις ότι βαδίζεις προς τη λάθος κατεύθυνση, η Reyes προτείνει να αναλάβεις αμέσως δράση: Κίνησε το σώμα σου, άκου μουσική, κάνε έναν περίπατο. Άλλαξε την οπτική σου όταν τα πράγματα φαίνονται ζοφερά, λέει.

6. Ζήτα επαγγελματική βοήθεια: Ακόμη κι αν δοκιμάσεις όλα τα παραπάνω, το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Το να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι μόν@ σου δεν είναι πάντα εφικτό. Γι’ αυτό η Prechtl προτείνει να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. «Ένας ψυχοθεραπευτής παρέχει έναν ασφαλή χώρο για την έκφραση συναισθημάτων, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αποδοχής και του σεβασμού», λέει.

Ο Cutlip, από την πλευρά του, τονίζει ότι το τραύμα δεν πρέπει να σε καθορίζει. «Ο καθένας μπορεί να μάθει να αγαπά τον εαυτό του, ανεξάρτητα από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος», λέει.

Ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο της διαδρομής προς την αυτοαγάπη βρίσκεσαι, η Prechtl τονίζει πόσο σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι αξίζεις. «Στον σημερινό κόσμο, είναι πολύ εύκολο να βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που τσακίζουν την αίσθηση της αξίας μας. Γι’ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσεις να καλλιεργείς αυτή τη σχέση με τον εαυτό σου και να παραμένεις ευγενικ@ στην πορεία».

Άλλωστε, η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης της ζωής σου θα είναι αυτή με τον εαυτό σου. Και ξέρουμε πολύ καλά πως οι επικές ιστορίες αγάπης δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά στο τέλος πάντα αξίζουν τον κόπο.