Πρόσφατα, το Cosmopolitan φιλοξένησε την ιστορία ενός αναγνώστη που υποφέρει από παρεμβατικές σκέψεις. Πρόκειται για απροσδόκητες, συχνά οδυνηρές παρορμήσεις, που φαίνεται να εμφανίζονται χωρίς κάποιο σαφές έναυσμα.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι ενοχλητικές σκέψεις δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν παρεμβατικές σκέψεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από μικρές παρορμήσεις, όπως ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν μια υλική ζημιά, έως πιο έντονες ιδέες, που μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικές, όπως ο αυτοτραυματισμός. Αρκετοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που δεν μπορούν να δώσουν μια λογική εξήγηση για την εμφάνιση αυτών των παρορμήσεων, κάτι που καθιστά ακόμη πιο βασανιστική την ύπαρξή τους.

Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως κάτι συμβαίνει και αναζητούν μια εξήγηση, που θα τους προσφέρει ανακουφιστικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια του Cosmopolitan, Minaa B., οι παρεμβατικές σκέψεις είναι ουσιαστικά επαναλαμβανόμενες ιδέες ή εικόνες, που απροσδόκητα εισχωρούν στο μυαλό μας. Συχνά, παίρνουν τη μορφή πράξεων «που δεν πρέπει να κάνουμε», που, αν κάναμε, θα είχαν αρνητικές συνέπειες.

Η ίδια επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να διαφοροποιούμε αυτές τις σκέψεις από τις πράξεις. Να θυμόμαστε ότι το γεγονός ότι γεννώνται στο μυαλό μας δε σημαίνει ότι επιδιώκουμε και να τις κάνουμε πράξη. Συχνά, αντιπροσωπεύουν απλώς στιγμιαίες δυσλειτουργίες του μυαλού και δεν είναι ενδεικτικές βαθύτερων επιθυμιών ή προθέσεων. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τις υπεραναλύουμε.

Για όσους έχουν ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, οι ενοχλητικές σκέψεις μπορεί να είναι πιο συχνές ή έντονες. Ένα υποβόσκον άγχος ή τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος ενδέχεται επίσης να εντείνουν το φαινόμενο.

Η ειδικός προτείνει ορισμένες λύσεις, που μπορούν να βοηθήσουν όταν οι παρεμβατικές σκέψεις χτυπούν την πόρτα. Μπορείς να ξεκινήσεις από μερικές τεχνικές γείωσης. Επικεντρώσου στην παρούσα στιγμή, για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι είσαι ασφαλής. Αν μια σκέψη γίνεται συντριπτική, κατονόμασε τις συνθήκες του περιβάλλοντος και της πραγματικότητας την οποία βιώνεις εκείνη τη στιγμή, όπως: «Στέκομαι πάνω σε ένα χαλί. Μπορώ να δω μια αφίσα στον τοίχο. Μυρίζω καφέ στην κουζίνα μου». Συνέχισε να κάνεις αυτό μέχρι να επαναφέρεις την προσοχή σου στο εδώ και τώρα.

Θύμισε, παράλληλα, στον εαυτό σου ότι «ήταν απλώς μια σκέψη» και τίποτα παραπάνω, όσες φορές χρειαστεί. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποδυναμώσεις την ένταση και τη δύναμη της σκέψης.

Η τήρηση ημερολογίου είναι επίσης ένα σπουδαίο εργαλείο. Είτε καταγράφεις, είτε χρησιμοποιείς φωνητικές σημειώσεις, η επεξεργασία των σκέψεων θα σε βοηθήσει να τις δεις με έναν πιο αντικειμενικό τρόπο.

Τέλος, η ειδικός ενθαρρύνει όσους παλεύουν με τέτοιες σκέψεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας, όπου μπορούν να λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση, να εξερευνήσουν αυτές τις σκέψεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείρισή τους.