Αρνητικές σκέψεις. Όλοι τις κάνουμε. Από το πιο απλό, μέχρι το πιο σημαντικό. Μπαίνουμε σε ένα πάρτι και σκεφτόμαστε:”Έχει υπερβολικά πολύ κόσμο, δε θα περάσω καλά” και στο τέλος πράγματι δεν περνάμε ωραία. Ή ξεκινώντας για μία εξεταστική ή έναν αγώνα, σκεφτόμαστε “Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχω”, και στο τέλος χάνουμε το στόχο μας, για τόσο δα.

Οι σκέψεις μας είναι εξαιρετικά ισχυρές στο να διαμορφώσουν μια εμπειρία στη ζωή μας. Ξεγελάμε τον εαυτό μας νομίζοντας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, με τον τρόπο που τα σκεφτόμαστε. Επηρεαζόμαστε από όλες τις αρνητικές σκέψεις που τρέχουν στο μυαλό μας και μας θεωρούμε αδύναμους. Όμως, ακριβώς επειδή έχουμε τη δύναμη να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τα όνειρά μας ή να μας φέρουν πιο κοντά στους μεγαλύτερους φόβους μας. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν αυτή τη δύναμη των σκέψεών τους.

Γιατί μας αφορά όλους;

Πιθανώς γνωρίζεις πως ό,τι κάνεις, ξεκινάει με μια σκέψη στο κεφάλι σου. Αυτό σημαίνει ότι οι πράξεις και οι συμπεριφορές σου ξεκινούν με μια επιλογή και εξαρτάται από εσένα αν αυτή η επιλογή βασίζεται σε θετική ή αρνητική σκέψη. Το πρόβλημα είναι, ότι η προεπιλεγμένη μας ρύθμιση τείνει να είναι αρνητική: Μένουμε σε πράγματα που έχουν πάει στραβά, αντί να βλέπουμε τις ευκαιρίες, όπως πραγματικά είναι. Βέβαια, αν μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε συνεχώς αρνητικά, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πιο καθαρά και να δρούμε πιο αποτελεσματικά.

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, πρέπει να διαλογιζόμαστε και να σκεφτόμαστε μόνο αυτό που θέλουμε να συμβεί με θετικές σκέψεις, για να προκύψει και ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται να προστατεύεις τον εαυτό σου από κάτι, γιατί ακόμα και αυτή η σκέψη, μπορεί να φέρει μια αρνητική συνέπεια, αφού θα σκέφτεσαι κάτι αρνητικό που θέλεις να αποφύγεις.

Σταμάτα να σκέφτεσαι αυτό που δεν θέλεις και κάνε θετικές σκέψεις

Ένα σύνηθες φαινόμενο  στην ανθρώπινη φύση είναι να προσευχόμαστε ή να σκεφτόμαστε αυτό που δεν θέλουμε. Δίνουμε ενέργεια στον αρνητισμό και έλκουμε αυτόν και κάθε παρόμοια συνδεδεμένη ενέργεια προς εμάς. Το υποσυνείδητό μας δεν καταλαβαίνει το “δεν θέλω”, αναγνωρίζει μόνο τη σκέψη.

Έχεις παρατηρήσει πώς, όταν σκέφτεσαι ένα αρνητικό πρόσωπο ή μια κατάσταση, το μυαλό σου συνεχίζει να φέρνει όλο και περισσότερες αρνητικές σκέψεις και πώς η διάθεσή σου και η προοπτική της ημέρας επιδεινώνονται;

Αντίθετα, οι θετικές σκέψεις μοιάζουν να είναι πρόκληση, αλλά τελικά είναι το πιο αποτελεσματικό που μπορούμε να κάνουμε. Τα οφέλη των θετικών σκέψεων δεν σταματούν στην καλή διάθεση, όταν νιώθουμε ότι τα θετικά συναισθήματα αρχίζουν να υποχωρούν. Τα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με τις θετικές σκέψεις, ενισχύουν την αίσθηση των δυνατοτήτων που έχουμε, αλλά και την οπτική μας. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο όφελος που μας προσφέρουν  οι θετικές σκέψεις είναι οι συνδέσεις που δημιουργούν στον εγκέφαλό μας. Σταδιακά η προσωπική μας ανάπτυξη μπαίνει στο προσκήνιο και καλλιεργούμε νέες δεξιότητες. Οι θετικές σκέψεις, μας δίνουν με απλά λόγια την ευκαιρία να εστιάσουμε σε πόρους που μπορούν να προσφέρουν αξία σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Η δημιουργία μιας θετικής νοοτροπίας ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αυθόρμητα, χρειάζεται προσπάθεια και  εξάσκηση. Επομένως, ξεκίνα να εξασκείς τον εαυτό σου στη θετική σκέψη, γιατί όλα, όπως και αυτό, είναι θέμα συνήθειας!