“Φαίνομαι εντάξει;”, “Είναι τα μαλλιά μου ωραία;”. “Είμαι αρκετά όμορφ@;”, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους, κάθε μέρα. Το να σε νοιάζει το πώς δείχνεις είναι λογικό. Όμως, το να κάνεις την εμφάνιση σου επίκεντρο της ζωής σου, είναι ίσως αποτέλεσμα του πόσο τοξικά είναι τα πρότυπα ομορφιάς.

Συχνά βλέπουμε μικρά κορίτσια, να δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα τους και να προσπαθούν να μιμηθούν πρότυπα ομορφιάς, παίρνοντας παράδειγμα από τα Social Media, την τηλεόραση ή τα περιοδικά. Θυμάμαι από μικρή να ακούω συμβουλές για το πώς να χάσω κιλά, πώς να διώξω τα σπυράκια, πώς να φτιάξω τα μαλλιά μου με τρόπο που να ταιριάζει στο πρόσωπό μου, και τόσα άλλα “tips” ώστε να δείχνω όμορφη.

Όλες οι γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με τέτοιου είδους σχόλια και εμπειρίες μεγαλώνοντας, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στα “εγχειρίδια ομορφιάς”. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι κάποι@ όμορφ@; Ποιος κρίνει την ομορφιά κάποιου; Αφού ο καθένας μας βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, τότε πώς μπορεί η ομορφιά να είναι ίδια για όλους;

Πώς μας επηρεάζουν τα πρότυπα ομορφιάς;

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα πρότυπα ομορφιάς για τις γυναίκες έχουν ως εξής: αν μια γυναίκα είναι λεπτή, ψηλή και έχει μακριά μαλλιά, θεωρείται τέλεια. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις γυναίκες που δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα ομορφιάς;

Σύμφωνα με μελέτη του 2019, ένας στους οκτώ ενήλικες στη Βρετανία βίωσε σκέψεις αυτοκτονίας, λόγω ανησυχιών για την εικόνα του σώματός του. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, πάνω από το ένα τρίτο των Βρετανών ενηλίκων έχουν αισθανθεί άγχος ή κατάθλιψη εξαιτίας της εικόνας του σώματός τους. Είναι, λοιπόν, εντάξει να έχουμε πρότυπα που μπορεί να μην ισχύουν για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους; Θα πρέπει τόσοι πολλοί άνθρωποι να αισθάνονται “ελαττωματικοί”, σαν να υπάρχει κάτι λάθος σε εκείνους;

Οι γυναίκες που δεν ταιριάζουν στα καθορισμένα πρότυπα ομορφιάς, ίσως να μη νιώθουν μειονεκτικά. Όμως, οι ανεπιθύμητες συμβουλές, ήδη από την προεφηβεία τους και για όλη τους τη ζωή, είναι αυτό που συμβάλλει στα συντριπτικά χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης των αναπτυσσόμενων κοριτσιών. Για το λόγο αυτό, πολλές μητέρες επιβάλουν στις κόρες τους ακραίους περιορισμούς στη διατροφή ή τη γυμναστική και την εμφάνιση από μικρή ηλικία, ώστε να μη βιώσουν την κριτική που δέχθηκαν η ίδιες.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που θα σταματήσει μόνο αν κάποι@ κατανοήσει τη ζημιά και πάρει την απόφαση να τον κλείσει.

Έπειτα, οι τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι προϊόντων και υπηρεσιών ομορφιάς, ευδοκιμούν πάνω στις ανασφάλειές μας. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος ενισχύει την τοξικότητα της ύπαρξης των προτύπων ομορφιάς. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που δημιουργεί μη ρεαλιστικά, ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς, μας κάνει ανασφαλείς και επωφελείται από αυτό. Οι άψογες διασημότητες και τα μοντέλα που βλέπουμε στις φωτογραφίες, έχουν τόνους φίλτρων και μακιγιάζ για να μοιάζουν αψεγάδιαστα. Πλέον υπάρχουν περισσότερες συμπεριληπτικές καμπάνιες, κάτι που καταρρίπτει τα πρότυπα ομορφιάς. Όμως ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πρότυπα ομορφιάς; 

Αρχικά, είναι κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα πρότυπα ομορφιάς, κινούν τα νήματα εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Ο μόνος τρόπος να μη μας αγγίζουν είναι η αυτοαποδοχή. Αυτό είναι ένα βαρύ, δύσκολο έργο, αλλά και το μόνο που θα μας απελευθερώσει.

Αυτό που στο τέλος της ημέρας έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα προς την αποδοχή, είναι να κοιτάζεις κάθε μέρα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να χαμογελάς. Να βρίσκεις τα αγαπημένα σου σημεία πάνω σου και να σε αγαπάς λίγο παραπάνω. Μέρα με τη μέρα, θα βρίσκεις και κάτι καινούργιο στον εαυτό σου, να θαυμάζεις. Από εκεί και πέρα, θα αρχίσει να γίνεται πιο εύκολο. Όλοι θα βαδίσουμε το δικό μας μονοπάτι, για να συντρίψουμε τα παραδοσιακά πρότυπα, για το πώς πρέπει να δείχνουμε και να είμαστε.

Το να είσαι αυτό που είσαι, να νιώθεις άνετα με αυτό που έχεις γεννηθεί και να μην θέλεις να το αλλάξεις, χρειάζεται θάρρος. Και αν έχεις αυτό το θάρρος, σου αξίζουν συγχαρητήρια. Αν δεν το έχεις, μη νιώθεις άσχημα. Οι ατέλειές μας, από τις μικρές μέχρι και τις μεγαλύτερες, μας κάνουν αυτό που είμαστε. Αν είχαμε όλοι τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια σώματα κατά τα πρότυπα ομορφιάς, τότε θα ήμασταν όλοι ίδιοι. Και η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στη διαφορετικότητα.