Πατάς το Χ και κλείνεις την όγδοη και τελευταία βιντεοκλήση της ημέρας. Για πολλές ώρες έβλεπες στο παραθυράκι την εικόνα σου. Η κοπέλα στο παραθυράκι φορούσε ένα λευκό πουκάμισο, απαλό ροδακινί κραγιόν και κρατούσε ένα μπλε στυλό. Υπήρχε ένα φυτό πίσω της και μια κούπα με καφέ στηριζόταν στην αριστερή γωνία του γραφείου. Φαινόταν συγκροτημένη, ευχάριστη, οργανωμένη και παραγωγική μέσα στη μινιμαλιστική της κουζίνα.  Δεν είχες ιδέα ποια ήταν.

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους σου, ξέρεις πολύ καλά ότι η κούπα ήταν άδεια και το φυτό χρειάζεται επειγόντως νερό. Το στυλό στο χέρι σου δεν ήταν εκεί γιατί ήσουν έτοιμη να καταγράψεις άλλη μια υπέροχη ιδέα, αλλά μάλλον ως καταπραϋντικό για να ηρεμήσουν τα νεύρα σου. Ήσουν απίστευτα κουρασμένη, απογοητευτικά αποδιοργανωμένη και μόλις που κατάφερνες να παρακολουθήσεις τη συζήτηση. Παρόλο που οι συνάδελφοί και οι πελάτες σου είδαν ένα χαρούμενο εργαζόμενο κορίτσι, εσύ είδες μόνο μια ακαταστασία.

Η ακαταστασία του χώρου εργασίας σου αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τις δικές σου μπερδεμένες σκέψεις.

Τώρα είναι η ώρα να πάρεις την απόφαση να καθαρίσεις. Δεν μπορείς ούτε να ακυρώσεις τις συναντήσεις σου αλλά ούτε και να παραιτηθείς από τις ευθύνες σου, οπότε αντιμετώπισε αυτό το ένα πράγμα που μπορείς να ελέγξεις: το τραπέζι της κουζίνας που φαίνεται πίσω από την πλάτη σου σε κάθε zoom meeting. Όταν τελειώσεις την τακτοποίηση, θα ακούσεις τον εαυτό σου να παίρνει μια βαθιά ανάσα και ένα ελαφρύ χαμόγελο θα απλωθεί στο πρόσωπό σου.

Η τακτοποίηση του χώρου σου μπορεί κυριολεκτικά να σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις τις σκέψεις που τρέχουν μέσα στο μυαλό σου. Θα αισθανθείς αμέσως πιο ήρεμη. Θα νιώσεις ένα δροσιστικό αεράκι να φυσάει μέσα από το παράθυρο σαν να σου δίνει ο χειμώνας ένα σημάδι πως σε αποχαιρετάει.

Κάθε φορά που αλλάζει μια εποχή μιλάμε για ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση. Και αυτόματα σκεφτόμαστε τα ρούχα, τις ντουλάπες, τα καλλυντικά. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν βάζεις στόχο να απαλλαγείς από τα υπάρχοντα που δεν χρειάζεσαι πλέον, πρέπει να συμπεριλαμβάνεις μέσα και τις σκέψεις σου. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Όσο πιο χαοτικός είναι ο χώρος σου τόσο πιο μπερδεμένες οι σκέψεις σου, και όσο πιο μπερδεμένες οι σκέψεις σου τόσο δεν έχεις διάθεση να τακτοποιήσεις τον χώρο σου. Αν αναλογιστείς μόνο τον τελευταίο χρόνο θα καταλάβεις πόση ανάγκη έχουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε αυτά τα περιβάλλοντα που μας φέρνουν ειρήνη και ηρεμία, στα σπίτια αλλά και στις καρδιές μας.

featured photo: @genesislinares_