Το να λες εύκολα «όχι», να μπορείς να επιβάλλεσαι όταν σε υποτιμούν, να σταματάς με τόλμη καταστάσεις που δε θες, δεν είναι τα μόνα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις θέσει υγιή όρια στις σχέσεις και τις συναναστροφές σου.

Πόσες φορές σου ζήτησαν μία χάρη και από την αγάπη σου για αυτά τα άτομα δε μπόρεσες να αρνηθείς; Έχεις κατανοήσει επαρκώς την έννοια του «θέτω όρια» και το πως αυτά λειτουργούν σωστά;

Τι θεωρούμε υγιές όριο σε μία σχέση;

Τα όρια είναι κάτι περισσότερο από το να λες απλά «όχι» σε πράγματα που δεν σε εξυπηρετούν, χωρίς να σημαίνει ότι και αυτό από μόνο του, δεν είναι μία καλή αρχή. Τα όρια είναι οι ανάγκες και οι κανόνες που θέτουμε για να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε μία ομαλή σχέση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατανοήσεις πού βρίσκονται τα όριά σου και παράλληλα ποιες είναι οι ανάγκες σου, και να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις κανόνες για να τους ικανοποιήσεις.

Σε κάθε σχέση τα όρια είναι απαραίτητα και στην πορεία αυτής της σχέσης ή αλληλεπίδρασης με το άλλο άτομο, θα διαπιστώσεις αν τα όρια είναι υγιή και εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές, όταν η σύνδεση μεταξύ σας εξελίσσεται. Είστε και οι δύο ξεκάθαροι για το τι χρειάζεστε, γνωρίζετε ο ένας τα όρια του άλλου και σέβεστε ο ένας τους κανόνες του άλλου.

Κι αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι όριο και πού εξυπηρετεί, ας δούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις θέσει υγιή όρια στις σχέσεις σου.

Σέβονται τα «όχι» σου

Όταν έχεις ξεκαθαρίσει τι είναι «όχι» και σέβεσαι και υποστηρίζεις αυτό το όχι, πρόκειται για ένα όριο με το οποίο προστατεύεις τον εαυτό σου. Έτσι, όταν οι άνθρωποι σου σέβονται κι εκείνοι το «όχι» σου, τότε αυτό είναι ένα υγιές όριο στις σχέσεις σου. Το ότι θα το σεβαστούν βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα ζητήσουν διευκρινίσεις ή δε θα κάνουν ερωτήσεις. Σημαίνει όμως, ότι δε θα σε πιέσουν, ούτε θα προσπαθήσουν να σε εκφοβίσουν ή χειραγωγήσουν προκειμένου το «όχι» να γίνει «ναι».

Αν εμπλακείς σε μία σύγκρουση, αυτό γίνεται με σεβασμό

Ακόμη κι αν το «όχι» σου, επιφέρει ερωτήσεις, συγκρούσεις και τσακωμούς, δε θα καταπατήσεις τα όριά σου μόνο και μόνο για να λήξει ο τσακωμός. Απαντάς, συζητάς και κάνεις διάλογο με σεβασμό στα δικά σου όρια κυρίως, κι έπειτα στου συνομιλητή σου. Δεν δρας αμυντικά, επικοινωνείς αυτό που βιώνεις και δεν καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς που μπορεί να μετανιώσεις όταν λήξει αυτή η συζήτηση.

Μπορείς να εκφράσεις τις ανάγκες και τα όριά σου με σαφήνεια

Η έκφραση των αναγκών ή των ορίων δείχνει ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, ότι εκτιμούμε την αξία μας και ότι ικανοποιούμε τις ανάγκες μας μέσα σε μία σχέση. Με άλλα λόγια, ξέρεις ότι τα όριά σου βρίσκονται σε μια υγιή ζώνη, όταν αισθάνεσαι ασφαλής να εκφράσεις αυτό που χρειάζεσαι. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει χώρος να ικανοποιηθούν τα όριά σου, το ότι μπαίνεις στη διαδικασία να εκφράσεις τις ανάγκες σου και να ζητήσεις κατανόηση είναι πολύ σημαντικό.

Το να διορθώνεις τις συγκρούσεις είναι πολύ σημαντικό για εσένα

Ακόμη και στις πιο καλοπροαίρετες σχέσεις, τα όρια ξεπερνιούνται. Ρήξεις και συγκρούσεις συμβαίνουν ακόμη και στις υγιείς και ομαλές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις. Όταν όμως δίνεις προτεραιότητα στο να διορθώσεις μία από αυτές τις ρήξεις, τότε προετοιμάζεις υγιή όρια για το μέλλον και μπορείς έυκολα να τα συντηρήσεις. Αυτό σημαίνει πως δε φοβάσαι να ζητήσεις συγνώμη, να απολογηθείς και να αναλάβεις την ευθύνη όταν θεωρείς πως έχεις βλάψει ή πληγώσει κάποι@.

Ακολουθείς με συνέπεια τις ενέργειες και τις πράξεις σου

Η θεραπεία και η απόκτηση νέων συνηθειών απαιτεί χρόνο και αποδείξεις. Έτσι, όταν πραγματοποιείς με συνέπεια, αυτό που έχεις πει ότι θα κάνεις, πιστεύεις περισσότερο σε αυτό. Χτίζεις και διατηρείς μία αίσθηση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σου. Εξασκείς τα όριά σου και κατ’επέκταση τα όρια στις σχέσεις σου με τους άλλους. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είναι τόσο σημαντικό αλλά είναι η βάση για όλα. Εξάλλου, πρέπει να φέρεσαι εσύ πρώτα στον εαυτό σου, με τον τρόπο που θέλεις να σου φέρονται οι άλλοι.