Παραδοσιακά, η γιορτινή περίοδος συνοδεύεται από χαρά, κέφι, χαλάρωση και καλοπέραση. Δεν ισχύει, όμως, για όλους αυτό.

Υπάρχουν κι εκείνοι που πραγματικά σιχαίνονται αυτή την ξαφνική χαρά, που προκύπτει χωρίς κανέναν λόγο, μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα ή που είναι αναγκασμένοι να περάσουν τις γιορτές με συγγενείς που δεν συμπαθούν και να πάρουν τυπικά δώρα για να βγάλουν την υποχρέωση με λεφτά που δεν τους περισσεύουν.

Αν, λοιπόν, ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, όχι απλώς σε καταλαβαίνουμε, αλλά ψάξαμε και σου βρήκαμε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις αυτή την ξεχωριστή περίοδο του χρόνου:

Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα

Κανείς δεν είπε ότι είσαι υποχρεωμέν@ να περάσεις τον Δεκέμβριο στολίζοντας το δέντρο, αγοράζοντας δώρα και συμμετέχοντας σε οικογενειακά τραπέζια. Μπορείς κάλλιστα να φτιάξεις το δικό σου, ξεχωριστό πρόγραμμα. Ανακάλυψε νέες ταινίες ή μια καινούρια δραστηριότητα, δοκίμασε μια διαφορετική συνταγή και διάβασε ένα ακόμη βιβλίο. Ό,τι κι αν είναι, γέμισε τις ημέρες σου με ό,τι σε ευχαριστεί πραγματικά.

Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι για το πώς αισθάνεσαι

Οι γιορτές έχουν μια επιβαρυντική -από πολλές απόψεις- διάσταση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο στον οποίο να μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά για το πώς αισθάνεσαι, είτε πρόκειται για φιλικό πρόσωπο ή ακόμη και για έναν ψυχοθεραπευτή. Η οπτική ενός ανθρώπου που βρίσκεται έξω από το πρόβλημα θα σε βοηθήσει να πλοηγηθείς ανάμεσα στα δύσκολα συναισθήματα και να ανακουφιστείς από όσα σε βαραίνουν. Μπορεί, ακόμη, να σου δώσει και μια ώθηση, που ίσως σε βοηθήσει να δεις τις γιορτές με άλλο μάτι.

Μην είσαι σκληρ@ με τον εαυτό σου

Σίγουρα, εάν εκμυστηρευτείς τις σκέψεις που σου προκαλούν τα Χριστούγεννα, θα συναντήσεις αντιδράσεις του τύπου: «Μα γιατί; Είναι τόσο όμορφα. Δε γίνεται να μη σου αρέσουν οι γιορτές». Δε χρειάζεται, όμως, να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Η χαρά και τα θετικά συναισθήματα δεν έρχονται κατά παραγγελία κι αυτό που λειτουργεί για τους άλλους, δεν λειτουργεί για σένα. Το σημαντικό είναι να βρεις αυτά που σε ευχαριστούν και όχι να κυνηγάς τη χαρά σε πράγματα που απλώς δεν σου ταιριάζουν.

Θέσε όρια

Είναι βέβαιο ότι στο περιβάλλον σου υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα Χριστούγεννα και θέλουν να συμμετέχουν σε ό,τι προβλέπεται στις γιορτές, παρασέρνοντάς σε μαζί τους. Το να μην μοιράζεσαι την ίδια επιθυμία δεν σε κάνει κακό φίλο ή συγγενή. Πες όχι σε ό,τι δεν θέλεις πραγματικά να κάνεις και παρότρυνέ τους να το κάνουν όπως και να έχει, ακόμη και χωρίς εσένα. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ώστε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί.

Ναι στην κοινωνικότητα, όμως για διαφορετικό λόγο

Δεν χρειάζεται να κλειστείς στο σπίτι και να χαθείς με φίλους και συγγενείς απλώς και μόνο επειδή δεν θέλεις να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τις γιορτές. Άσ’ τους, λοιπόν, να γιορτάσουν όπως επιθυμούν και μετά κανόνισε μια συνάντηση που να μην έχει καμία σχέση με τις γιορτές, όπως μια κινηματογραφική βραδιά ή μια νύχτα με επιτραπέζια.

Δημιούργησε τις δικές σου παραδόσεις

Αν δε σου αρέσουν οι καθιερωμένες παραδόσεις, μπορείς να δημιουργήσεις νέες, που να σε ευχαριστούν και να σου ταιριάζουν περισσότερο. Αντί, λοιπόν, να περάσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων με βαρετούς συγγενείς, γιατί δεν πηγαίνεις ένα ταξίδι, για να ανακαλύψεις έναν νέο προορισμό;