Μιας και η περίοδος των εορτών δεν έχει ακόμη περάσει, θα ήθελα να παραθέσω μερικούς προβληματισμούς όσον αφορά τα… οικογενειακά τραπέζια και το «βάρος» αυτών που όλοι έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Είναι γεγονός πως οι γιορτές είχαν ανέκαθεν έναν οικογενειακό χαρακτήρα, αυτό ωστόσο δεν απαγορεύει σε κανέναν να περάσει τις ημέρες εκείνες όπως και με όποιον επιθυμεί.

Ας μη γελιόμαστε, δεν είναι ποτέ εύκολο να φέρουμε αντίρρηση στους γονείς μας, ή να ξεστομίσουμε ότι τις γιορτές δεν θα τις περάσουμε μαζί τους, πόσο μάλλον αν σκεφτείς τι δραματικές συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο.

Τι γίνεται όμως αν το οικογενειακό σου περιβάλλον είναι περισσότερο πιεστικό από τα… συνηθισμένα; Για πολλούς η σκέψη πως θα επιστρέψουν στο πατρικό τους την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική μιας και το οικογενειακό πλαίσιο δεν είναι πάντα ευχάριστο.

«Η συναισθηματική σου υγεία έρχεται πρώτη. Εάν ο χρόνος με την οικογένεια διακυβεύει κάποια πτυχή αυτής, πρέπει να επαναξιολογηθούν τα σχέδια των διακοπών χωρίς να νιώθεις ενοχές ή τύψεις.» τόνισε η Nancy Brittain, σύμβουλος σχέσεων με έδρα το Denver.

Τσακωμοί, έντονες διαφωνίες και άβολες ερωτήσεις είναι μερικές από τις συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση αποφυγής τέτοιων… μαζώξεων και αυτό δεν μπορεί να είναι κατακριτέο εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο αναταραχής της ψυχικής σου ηρεμίας.

«Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τη συμπεριφορά τους όταν είναι με την οικογένεια και τι επιπτώσεις έχει σε αυτούς τις επόμενες εβδομάδες.», λέει ο Benjamin White, μέλος του Society for Neuroscience, τον μεγαλύτερο παγκοσμίως οργανισμό επιστημόνων και ιατρών αφοσιωμένων στην κατανόηση του εγκεφάλου.

«Η ενοχή είναι κάτι που βιώνουμε όταν προκαλούμε σκόπιμα πόνο ή βλάβη σε άλλο άτομο» εξηγεί η Susie Hair, ψυχοθεραπεύτρια στο Ντάλας του Τέξας.

Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση να μην περάσεις τις γιορτές με την οικογένειά σου- αν κρίνεις πως είναι η καλύτερη επιλογή για τον εαυτό σου- δεν πρέπει να σε γεμίζει ενοχές, μόνο και μόνο επειδή το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον στις προκαλεί.

Η οικογένειά σου πιθανότατα θα αισθάνεται απογοητευμένη επειδή θέλει να είναι μαζί σου, γι’ αυτό αναγνώρισε πώς νιώθει, χωρίς όμως να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει ενοχές. Η απογοήτευση των άλλων δεν είναι δικό σου βάρος.

«Αν είναι πολύ αγχωτικό να εκφράσεις τους λόγους που δεν θέλεις να παρευρεθείς στο οικογενειακό τραπέζι, εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσεις τις δικές σου παραδόσεις με τον ίδιο τρόπο που έκανε η οικογένειά σου όταν ήσουν νέα.»

Εκφράζοντας με ηρεμία τα θέλω σου μπορεί να έχεις ευχάριστα αποτελέσματα, αποτελέσματα που δεν θα περίμενες.

Πρότεινε εναλλακτική ώρα ή μέρος.

Είτε θέλεις να περάσεις στο γιορτινό τραπέζι με τους φίλους σου, είτε χρειάζεσαι απλώς χώρο, σκέψου να προτείνεις έναν εναλλακτικό μέρος που να είναι λιγότερο φορτισμένος συναισθηματικά. «Η σημασία της ημέρας είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί» τονίζει η Brittain, επομένως,  μια καλή λύση θα ήταν να προτείνεις στην οικογένειά σου να παρευρεθείς στον καφέ, μετά το τραπέζι, ή να κάνετε μια γιορτινή έξοδο.

Τέλος, φρόντισε να είσαι σταθερή στην απόφασή σου, όποια κι αν είναι αυτή. Το πώς θα περάσεις τις διακοπές είναι μια επιλογή δική σου και μόνο δική μου.

Να θυμάσαι πως αν οι οικογενειακές σου σχέσεις είναι υγιείς, οι αγαπημένοι σου θα σεβαστούν την απόφασή σου, όποια κι αν είναι αυτή.