Το εργασιακό περιβάλλον ήταν και συνεχίζει να είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες. Οι διευθυντές που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την άποψη των γυναικών, η επιστροφή στο γραφείο μετά από τη γέννηση ενός παιδιού και ο σεξισμός στη δουλειά είναι μερικά μόνο από τα «καυτά» θέματα όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες έχουν μειονεκτική θέση στον δρόμο για την εργασιακή επιτυχία.

Αν και γνωρίζαμε ήδη ότι υπήρχαν όλες αυτές οι πιέσεις, έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει τώρα ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσημα υψηλότερα επίπεδα εργασιακού στρες και άγχους από τους άντρες συναδέλφους τους, με πολλά από αυτά να προέρχονται από τα παραπάνω θέματα.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ηλικία των 25 ετών τα επίπεδα άγχους αρχίζουν να εκτοξεύονται, με τους millennials να το αισθάνονται περισσότερο.

Αν και αυτό ακούγεται τρομακτικό, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από αυτό. Είτε είναι οι ξεκαρδιστικοί εικονογράφοι του Instagram που μοιράζονται τις απεικονίσεις του άγχους τους μέσω σκίτσων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διασημότητες που συζητούν ανοιχτά για την ψυχική τους υγεία ή η άνοδος της δημοτικότητας για τα bullet journal, η συζήτηση πάντως γίνεται.

Αν και το ταμπού φαίνεται να καταρρέει σιγά σιγά, εάν παλεύεις και εσύ με το στρες και το άγχος στον εργασιακό χώρο, υπάρχουν μερικά εργαλεία με τα οποία μπορείς να οπλιστείς για να το αντιμετωπίσεις.

Η Liz Walker, πρώην Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας Unum, έχει δώσει μερικές συμβουλές για να εκπαιδευτούμε με τους καλύτερους τρόπους για να απαλύνουμε το στρες στην εργασία.

Έτσι, την επόμενη φορά που ο φόρτος εργασίας σου φαίνεται υπερβολικός ή κάποιος συνάδελφός σου προκαλέσει μια ανησυχητική σκέψη, επίστρεψε σε αυτές τις 10 τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Εξασκήσου στην επίγνωση

Πολλές από τις τεχνικές που αναφέρονται περιλαμβάνουν ενσυνειδητότητα, η οποία είναι μια δημοφιλής μέθοδος καταπολέμησης του άγχους. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σε σταματήσει από το να ανησυχείς φέρνοντας την προσοχή σου πίσω στο παρόν, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες σου και αφήνοντάς τις να φύγουν. Η ενσυνειδητότητα σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου και να αναγνωρίσεις πώς αισθάνεσαι.

Κάνε ένα βήμα πίσω

Το να βλέπεις τις σκέψεις και τις ανησυχίες σαν να είναι ταινία μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποσυνδεθείς από αυτές και τελικά να τις βγάλεις από το μυαλό σου.

Δέξου τις «περίεργες» σκέψεις

Όλοι έχουμε κατά καιρούς περίεργες σκέψεις, όπως «κι αν λιποθυμήσω κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης;». Αυτές οι σκέψεις είναι φυσικές και θα ξεπηδούν από καιρό σε καιρό. Όταν συμβεί αυτό αντί να εστιάσεις σε αυτό, περιέγραψέ το στον εαυτό σου ως τη σκέψη που είναι και προχώρα. Θυμήσου, το μυαλό μας είναι δημιουργικό με πολλές μικρές σκέψεις να επιπλέουν.

Αναγνώρισε τα false alarms

Όλοι έχουν την ξαφνική ανησυχία ότι δεν κλείδωσαν την πόρτα ή άφησαν το αυτοκίνητο ανοιχτό, ωστόσο σπάνια αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται σύμφωνα με αυτές τις γραμμές και παρατηρείς ότι το σώμα σου ανταποκρίνεται με γρήγορο καρδιακό παλμό, αναγνώρισε την κατάσταση ως προς το τι είναι. Αναγνώρισε τις σκέψεις και τις αισθήσεις αλλά άφησέ τες να περάσουν.

Θετικό self talk

Συχνά είμαστε πολύ πιο σκληροί με τον εαυτό μας από ό,τι θα ήμασταν με τους άλλους. Προσπάθησε να μιλάς θετικά στον εαυτό σου αντί να τον υποτιμάς, όπως θα έκανες αν μιλούσες σε ένα παιδί ή φίλο που ήταν νευρικός. Το να λέτε στον εαυτό σου φράσεις όπως «αυτό το συναίσθημα θα περάσει» και «θα είμαι εντάξει» θα μπορούσε να σε καθησυχάσει και να μειώσει το άγχος ή την ανησυχία σου.

Αφιέρωσε χρόνο στις ανησυχίες σου

Μερικές φορές οι ανησυχίες μπορεί να μας καταπιέζουν και να μας εμποδίζουν να κάνουμε πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε. Όταν συμβεί αυτό, σημείωσε τον λόγο που νιώθεις άγχος και αποφάσισε να το σκεφτείς αργότερα. Μέχρι να το κάνεις αυτό, είναι πιθανό ότι πολλές από τις ανησυχίες που έχεις σημειώσει δεν θα είναι πλέον πρόβλημα.

Θέσε σε αμφισβήτηση τις σκέψεις σου

Το να νιώθεις άγχος μπορεί να κάνει τις σκέψεις σου να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να σκέφτεσαι περίεργα πράγματα. Όταν διαπιστώσεις ότι συμβαίνει αυτό, προσπάθησε να αμφισβητήσεις τις σκέψεις σου θέτοντας στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως «είναι ρεαλιστική αυτή η ανησυχία;» και «ποιο είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, και θα ήταν πραγματικά τόσο κακό;».

Μάθε να λες όχι

Μην αναλαμβάνεις πάρα πολλά, εάν είσαι υπερφορτωμέν@ με δουλειά και πολύ απασχολημέν@, αλλά σου δίνεται περισσότερη δουλειά, προσπάθησε να το αποφύγεις. Το να μιλήσεις με το αφεντικό σου για την κατάσταση θα του δώσει μια καλύτερη κατανόηση του φόρτου εργασίας σου και θα σου επιτρέψει να καθυστερήσεις τις προθεσμίες ή να λάβεις βοήθεια σε μια εργασία.

Παρακολούθησε το άγχος σου

Κράτα ένα ημερολόγιο για μια ή δύο εβδομάδες για να παρακολουθείς ποιες καταστάσεις σε κάνουν να νιώθεις περισσότερο άγχος και πώς ανταποκρίνεσαι σε αυτές. Κατάγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και τι έκανες ως αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις ποιες καταστάσεις σου προκαλούν άγχος και τις αντιδράσεις σου σε αυτές.

Μίλα για αυτό

Το να εκφράσεις τις ανησυχίες ή τα συναισθήματά σου σε έναν έμπιστο ακροατή μπορεί να είναι μια λύτρωση. Το άτομο με το οποίο μιλάς δεν χρειάζεται να «φτιάξει» τα πράγματα, απλά να σε ακούσει, ακόμα κι αν αυτό δεν αλλάξει την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα