Περνάς και εσύ άγρυπνες νύχτες που σε αφήνουν εντελώς εξουθενωμέν@; Αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι κοιτάζοντας το ταβάνι ή βλέποντας την ώρα του ρολογιού αντί να κοιμάσαι;

Εάν ξοδεύεις τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμάσαι ξάγρυπν@ παρακαλώντας το σώμα σου να χαλαρώσει και να κοιμηθεί και το μυαλό σου να σταματήσει να αγωνίζεται, υπάρχει λύση.

Αν λοιπόν και εσύ δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα, δες τις παρακάτω συμβουλές και οι άγρυπνες νύχτες θα είναι σύντομα μια μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος.

Επένδυσε σε ένα καλό στρώμα

Εάν το στρώμα στο οποίο κοιμάσαι είναι παλιό, φθαρμένο και δεν νιώθεις ξεκούραστ@ όταν ξυπνάς, μπορεί να είναι καιρός για μια νέα αγορά, ειδικά επειδή το σώμα μας και οι ανάγκες του αλλάζουν με την ηλικία. Ο Δρ Peter Polos, ειδικός ύπνου για το Sleep Number, λέει ότι τα κρεβάτια είναι μια υποτιμημένη πτυχή ενός σωστού περιβάλλοντος ύπνου και συμβάλλουν πολύ στην προώθηση μιας καλής νυχτερινής ξεκούρασης. “Σκέψου το, ο ύπνος σε ένα φθαρμένο κρεβάτι μπορεί να σε αφήσει άυπνο όλη τη νύχτα», μοιράζεται. «Και όλοι γνωρίζουμε ότι μια ανήσυχη νύχτα συχνά τροφοδοτεί την καθημερινότητά μας, πράγμα που σημαίνει ότι αν το πρόγραμμα του ύπνου μας είναι εκτός λειτουργίας, αισθανόμαστε απογοητευμένοι».

Ομοίως, οι άγρυπνες νύχτες οδηγούν σε νωθρές μέρες με αδυναμία σωστής εστίασης. «Έτσι, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα υποστηρικτικό κρεβάτι που σας κρατά άνετο και μπορεί να προσαρμοστεί στις ατομικές σας ανάγκες όλη τη νύχτα», προσθέτει ο Δρ. Polos.

Εκτός από το στρώμα, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και τα σεντόνια. Ο Δρ Polos λέει ότι τα δροσιστικά υφάσματα μπορούν να βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα. «Ένα από τα ερεθίσματα για ύπνο είναι ένα δροσερό περιβάλλον και υπάρχουν ορισμένα υλικά κλινοσκεπασμάτων που απομακρύνουν τη θερμότητα και την υγρασία από το κρεβάτι για να κρατήσουν την επιφάνεια πιο δροσερή και τον ύπνο πιο άνετο όλη τη νύχτα», λέει.

Πάρε ένα φυτικό συμπλήρωμα για τον ύπνο

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να ηρεμούν το μυαλό και το σώμα και να μειώνουν την ανησυχία και το άγχος, ώστε να αποκοιμηθείς γρηγορότερα και να κοιμάσαι όλη τη νύχτα. Αρκετά συμπληρώματα χρησιμοποιούν φυτά, ακόμη και βότανα, ως πιο φυσικό τρόπο για να προκαλέσουν υπνηλία.

Λάβε υπόψη σου τα οφέλη της λεβάντας

Το φυτό λεβάντας, είτε ως ολόκληρο φυτό είτε σε μορφή αιθέριου ελαίου, εμφανίζει καταπραϋντικά και ασφαλή, φυσικά χαρακτηριστικά για να διευκολύνει τις ανήσυχες νύχτες και να ενθαρρύνει τον υγιή ύπνο. Είναι προσβάσιμο, μυρίζει καλά και δεν είναι τόσο ακριβό.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να εντάξεις τη λεβάντα σε μια νυχτερινή ρουτίνα είναι το ντους. Για να το κάνεις, δυνάμωσε το ντους, ώστε να είναι αρκετά ζεστό και να παράγει μια ωραία ποσότητα ατμού. Στη συνέχεια, πρόσθεσε στο νερό λίγες σταγόνες λεβάντας. Αυτό θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου.

Δημιούργησε ένα τελετουργικό

Πολλοί ειδικοί συνιστούν να ακολουθείς κάθε βράδυ μια λίστα πριν κοιμηθείς. Να θυμάσαι όμως πως ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάποιον άλλο. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για μια σωστή ρουτίνα ύπνου:

  • Καθιέρωσε μια τακτική ρουτίνα ύπνου με καθορισμένες ώρες αφύπνισης και ύπνου καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων).
  • Παρακολούθησε τα δεδομένα ύπνου σου για να τα βελτιστοποιήσεις με την πάροδο του χρόνου.
  • Προσπάθησε να μην κοιμάσαι λιγότερο από έξι με επτά ώρες τη νύχτα.
  • Κλείσε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές 60 λεπτά πριν κοιμηθείς για να αποφύγεις την έκθεση στο μπλε φως.
  • Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ μέσα σε τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Βεβαιώσου ότι το δωμάτιό σου είναι σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
  • Εάν ασκείσαι, κάνε το τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Εάν είναι απαραίτητο, χαλάρωσε με podcasts, μουσική, διάβασμα ή διαλογισμό πριν τον ύπνο.
  • Πήγαινε στο κρεβάτι μόνο για ύπνο (και σεξ!). Μην τρως,  μην εργάζεσαι ή βλέπεις τηλεόραση στο κρεβάτι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα ζώδια που έχουν τον ύπνο στο «τσεπάκι» τους